موقوفات مساجد باید با مشورت کارشناسان زبده در حوزه اقتصاد فعال شود

مساجد می توانند مفاهیم دینی را به فضای تجاری و اقتصادی انتقال دهند حتی برخی از مساجد دارای امکانات و موقوفات فراوانی هستند که لازم است این امکانات به صورت عملی بوسیله کارشناسان زبده در حوزه اقتصادی فعال شود.

محمدعلی موظف رستمی: مساجد بهترین بستر برای تشریح و تبیین واژه جهاد اقتصادی است، در واقع این پایگاه دینی بهترین مکان برای بسط تمام کارکرد های اقتصادی به تمام سطوح جامعه مساجد است، زیرا یک نوع هماهنگی و همسویی میان کارکرد مساجد با جهاد اقتصادی وجود دارد.

برخی از مساجد در بازار و کارخانه ها واقع هستند، در این مواقع بازار یک مرکز اقتصادی به شمار می آید. مساجد می توانند به وسیله مبلغان دینی و بهره گیری از مفاهیم دینی نوعی آموزش مستقیم و غیرمستقیم را به فضای تجاری، کارگری و اقتصادی انتقال دهند و خود به خود زمینه ساز گسترش نگاه و فکر اقتصادی در جامعه باشند.

در آموزه های دینی احادیث و روایات بسیاری پیرامون مسایل اقتصادی وجود دارد، در صورتی که این آموزه ها به صورت عملیاتی از طریق منابع انسانی و فعالیت های آموزشی در محیط های جامعه بسط و گسترش داده شود در تحقق شعار سال موفق عمل کرده ایم.

یکی دیگر از کارکردهای اقتصادی مسجد، صندوق های قرض الحسنه است، با توجه به اینکه نگاه این صندوق ها نگاهی معنوی است، می توانند در مسیر اقتصاد سالم گام های بلندی بردارند و افرادی که تمایل به فعالیت در حوزه اقتصاد سالم و دینی دارند می توانند با مشارکت در این صندوق ها در نوعی جهاد عملی در حوزه اقتصادی شرکت کنند. 

صندوق‌های قرض‌الحسنه مساجد در رفع مشکلات اقتصادی مردم مفیدند، مساجد با شناسایی افراد توانمند، می‌توانند در رفع مشکلات اقتصادی افراد نیازمند تأثیرگذار باشند. این امر ضمن اینکه موجب رواج برادری اسلامی در محیط مسجد می‌ شود، در اصلاحات اقتصادی کشور نیز نقش تعیین‌کننده‌ای دارد، بنابراین فرهنگ‌سازی سنت قرض‌الحسنه در سوق دادن مردم به این سنت خداپسندانه تأثیرگذار است و موجب می‌شود مردم با نیت خیرخواهانه به این سنت حسنه تمایل داشته باشند نه به امید سودهای کلان و هنگفت.

ایجاد روحیه همدلی، تعاون و دوستی بین افراد مسجد می‌تواند در رفع مشکلات اقتصادی افراد نیازمند موثر باشد، چرا که در صدر اسلام مهم‌ترین وظیفه مسجد تقویت همدلی و دلجویی از محرومان و تلاش برای رفع مشکلات اقتصادی مردم بود، البته در حال حاضر نیز این کارکرد در مساجد‌ پررنگ است ولی تعاون و کمک مردم باید با یک برنامه‌ریزی دقیق و منسجم در کشور جهت‌دهی و سامان‌دهی شود.

برخی از مساجد دارای امکانات، تاسیسات و موقوفات فراوانی هستند، با بهره گیری از این امکانات می توان به صورت عملی بوسیله کارشناسان زبده در حوزه اقتصادی فعال شد.

مهمترین عامل جهاد اقتصادی، انجام فعالیت های جهادی از سوی مردم است، می توان از خلاقیت افراد فعال در حوزه های مختلف بهره برد. در حال حاضر همایش های مختلف معنوی در مساجد برگزار می شود و افراد مختلفی در این همایش ها حضور می یابند که در میان آنها فعالان اقتصادی نیز هستند، از این رو می توان از افراد اثرگذار در تحقق بهتر جهاد اقتصادی در مساجد استفاده کرد، ضمن اینکه خود آنها مجهز به اندیشه جهاد اقتصادی می شوند، به عنوان یک رابط در محیط های مختلفی که کار می کنند، می توانند تاثیرگذار باشند.

یکی از بسترهای ترویج امر زکات و خاستگاه ترویج اندیشه سنت وقف مساجد هستند، از طرفی برگزاری دوره های آموزشی که در مساجد برگزار شود، از مقبولیت بسیاری برخوردار می شود، اگر آموزش های سازمان و نهادهای مختلف در مسجد برگزار شود، میزان موفقیت آن بیشتر می شود.

کارشناس و پژوهشگر در حوزه مسجد و رییس گروه توسعه و تجهیز مساجد سازمان تبلیغات اسلامی

پایان پیام/
 

کد خبر 41899

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha