خبرگزاری شبستان- سرویس فرهنگ و ادب: 24 آبان ماه به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگ، در تقویم رسمی کشور به نام روز کتاب و کتابخوانی نام گذاری شده است. از این رو از سال 1372 تاکنون در هفته منتهی به این روز، یعنی اواخر آبان و اوایل آذرماه، هفتهای به نام «هفته کتاب» نامگذاری شد و در این هفته سازمانها، نهادها، مراکز آموزشی، پژوهشی، علمی، دانشگاهها و ... با انجام حمایتها و اقداماتی در ارتباط با ترویج کتابخوانی، به ارتقای سطح مطالعه در کشور کمک میکنند.
اهمیت هفته کتاب از همان آغاز بکار، تا حدی بود که مقام معظم رهبری به مناسبت برپایی این هفته، پیامی صادر کردند. در بخشی از این پیام آمده است: «کسی که با این دنیای زیبا و زندگی بخش، دنیای کتاب، ارتباط ندارد بیشک از مهمترین دستاورد انسانی و نیز از بیشترین معارف الهی و بشری محروم است. برای یک ملت، خسارتی بزرگ است که افراد آن، با کتاب سروکاری نداشته باشند، و برای یک فرد، توفیق عظیمی است که با کتاب، مأنوس و همواره در حال بهرهگیری از آن یعنی آموختن چیزهای تازه باشد.
با تلخی باید اعتراف کنیم که رواج کتاب و روحیه کتابخوانی در میان ملت عزیز ما که خود یکی از مشعلداران فرهنگ و کتاب و معرفت در طول تاریخ پس از ظهور اسلام بوده است، بسی کمتر از آنچیزی است که از چنین ملتی انتظار میرود. و این پدیده نیز مانند بیشتر پدیدههای ناگوار در کشور ما، نتیجهی فرمانروائی پادشاهان و فرمانروایان ظالم و فاسد و بیفرهنگ و بیسواد بر این کشور در دویست سال گذشته است. اکنون ملت ایران باید عقبافتادگیها را جبران کند. اینک فرصت بینظیری از حکومت دین و دانش بر ایران، پدید آمده است که باید از آن در جهت اعتلای فکر و فرهنگ این کشور بهره جست. امروز کتابخوانی و علمآموزی نه تنها یک وظیفهی ملی، که یک واجب دینی است. از همه بیشتر، جوانان و نوجوانان، باید احساس وظیفه کنند، اگر چه آنگاه که انس با کتاب رواج یابد، کتابخوانی نه یک تکلیف، که یک کار شیرین و یک نیاز تعللناپذیر و یک وسیله برای آراستن شخصیت خویستن، تلقی خواهد شد، و نه تنها جوانان، که همهی نسلها و قشرها از سردلخواه و شوق بدان رو خواهند آورد.»
از کتابگردی در تهران تا کتاب خواندن در کتابخانه میوهای
بیست و دومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران امسال از 24 آبانماه مصادف با روز کتاب و کتابخوانی، در سالی که به نام اقتصاد و فرهنگ، با عزم ملی و مدیریت جهادی نامگذاری شده است با هدف توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی و با شعار «ترویج کتاب، ترویج امید» آغاز شد. در برپایی هفته کتاب حدود 200 نهاد، سازمان، مراکز دولتی، دانشگاه و وزارتخانه با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی همکاری کردند. در قالب این همکاری و هماهنگی، برنامه های متنوعی در سراسر کشور برای ترویج و توسعه فرهنگ کتابخوانی تدارک دیده شد. ضمن این که به ایجاد یک ظرفیت قوی و مناسب و نیز نهادسازی برای استمرار فعالیتهای حوزه کتاب از طریق هماهنگی، یکپارچهسازی سیاستها و برنامههای وزارتخانهها، سازمانها، نهادها، موسسات و تشکل های فرهنگی هنری و تشکیل دبیرخانه دائمی اقدام شد، شرایط لازم برای فعالیتهای تاثیرگذار در حوزه کتاب و انعقاد تفاهم نامه بین همه دستگاههایی که در این حرکت عظیم فرهنگی مشارکت کردند، فراهم آمد.
در این هفته، در راستای پررنگ کردن نقش استانها، مدیران کل ارشاد استانی به عنوان دبیران استانی هفته کتاب منصوب شدند تا هر کدام برنامهها و نمایشگاههایی را در استان مربوطهشان سامان دهند، چراکه سیاست امسال دبیرخانه بر ایجاد رقابت بین استانها در ترویج کتاب و کتابخوانی استوار بود. همچنین به همین منظور، دو شهر نیز در پایان این هفته به ستاد مرکزی هفته کتاب معرفی شدند که از میان آنها، یکی به عنوان پایتخت کتاب دنیا به یونسکو معرفی شود. روستاهای دوستدار کتاب از جمله فعالیتهای این دوره هفته کتاب بود که برای اولین بار اجرایی میشد؛ که بر اساس آن، 10 روستای دوستدار کتاب معرفی بر اساس معیارهایی از جمله وجود زیرساخت ها، تعداد باسوادان، تعداد زنان کتابخوان روستا، حجم برنامههای مرتبط با کتاب و کتابخوانی انتخاب میشوند.
از جمله فعالیتهای متمایز بیست و دومین هفته کتاب، میتوان به توسعه و ترویج فعالیتهای نشر الکترونیک و کتابهای دیجیتال از طریق شناسایی، انتخاب و تقدیر از فعالان این حوزه/ تاکید بر بهره گیری از نقش فناوری های نوین ارتباطی و شبکه های اجتماعی مجازی به منظور تبلیغ و ترویج کتاب و کتابخوانی/ استفاده از ظرفیت گروههای مرجع اجتماعی به منظور ترویج فرهنگ کتابخوانی/ مدیریت هزینهها و تلاش در جهت کاهش هزینههای غیرضروری و استفاده بهینه از بودجه و اعتبارات در اختیار اشاره کرد.
یکی از اقدامات ویژه در این هفته، معرفی و تقدیر از فعالان گروههای مروّج کتابخوانی در اقصی نقاط کشور بود که طی آن از تعدادی گروه مبدع و خلاق در زمینه ترویج کتابخوانی در نقاط دورافتاده کشور تقدیر به عمل آمد. «سیدعباس صالحی» معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که در مراسم تقدیر از این فعالان شرکت کرده بود، این برنامه را از بهترین برنامههای هفته کتاب برشمرد و آن را «جنبش اجتماعی ترویج کتابخوانی» خواند. از جمله این گروههای فعال میتوان به مبدع کتابخانه میوهای اشاره کرد که کتابخانهای را در روستای سنگان در شهرستان خاش اقدام به ساخت کتابخانهای کوچک در باغ میوه کرده است تا مردم این روستا به کتابخوانی تشویق شوند.
از دیگر اقدامات در بیست و دومین دوره هفته کتاب، امضای تفاهمنامه مشترک بین سازمانها و وزارتخانهها در جهت ترویج کتاب و کتابخوانی بود که نتایج مثبتی در بر خواهد داشت. کتابگردی در راسته کتابفروشان، یکی از برنامههای این هفته بود که با اعلام فراخوان از جانب احمد مسجدجامعی، عضو شورای شهر تهران صورت گرفت و در روز پنج شنبه 29 آبان ماه کتابفروشیهای شهر تهران میزبان حضور نویسندگان، فرهیختگان، هنرمندان و مسئولان فرهنگی شدند.
گزارش: آزاده فضلی
پایان پیام/
نظر شما