از تکذیب اصغر فرهادی تا بحث درباره سینمای اجتماعی و سیاه‌نمایی

خبرگزاری شبستان: در برنامه این هفته «هفت» مهران احمدی به بهانه حضور در فیلم سینمایی شیار 143 حضور یافت. همچنین در بخش مناظره این هفته نیز لاله افتخاری و رسول صدرعامل به بحث پرداختند.

به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، «مهران احمدی» در ابتدای سخنانش در پاسخ به تحسین بازیگری‌اش از سوی گبرلو و سوال مجری در خصوص تعدد نقش‌هایی که اجرا کرده و نحوه انتخاب و پذیرش آنها گفت: گرچه در عرصه بازیگری هنوز هم راه طولانی در پیش دارم اما فکر می کنم که هرچه انجام می دهم وظیفه است، وظیفه یک بازیگر. بازیگر کسی است که بتواند نقشهای متفاوت را بازی کند نه فردی که فقط دیالوگهای متفاوت را بگوید.

وی در خصوص روند مطرح شدنش در سینما و دیده شدن بازی‌اش گفت: از سال 86 به بعد کم کم شاید دیده شدم در صورتی که بازی من از سال 69 برمیگردد. کارگری کردن در حوزه تئاتر و سینما و مطالعه کردن و دانشگاه رفتن به اضافه استعدادی نصفه و نیمه که خدا به من داده باعث شد که بازیگری را دنبال کنم.

 

مهران احمدی: برای بازیگری منت هیچ‌کس را نکشیده‌ام

در بخش دیگری از این گفتگو احمدی بیان کرد: بازیگری کار پرزحمتی است و یکی از سخت ترین کارهای دنیاست. بازیگری یک دروغ محض بزرگ است که ما باید به واقعی ترین شکل ممکن آن را بسازیم؛ توانایی بازیگر در تصویر این است. به عنوان مثال اگر من در نقشی که بازی کنم که پدر آن نقش می میرد این اتفاق ناگوار که در عالم واقع نیفتاده است اما من باید بتوانم آن را تا حد امکان واقعی و باورپذیر بازی کنم.

این بازیگر درباره شروع بازیگری خود گفت: زمانی که "سلطان و شبان" را پخش میکرد شاید حدود 10سالم بود. یادم می آید ادای مهدی هاشمی را در می آوردم. بعد از آن در یک از دبیرستان‌های نیشابور که زادگاهم است کارگردانی تئاتر میکردم و عبدالرضا کاهانی در آنها بازی می‌کرد. با همین فعالیت‌ها در کنار دوستان دیگر کم کم جایگاه تئاتر این شهر که خود مهد فرهنگ و هنر است را ارتقا دادیم. حتی با کاهانی در دانشگاه و غیره تئاتر کار میکردیم که البته بعدها ایشان به سمت کارگردانی رفت.

احمدی در ادامه گفت: گاهی یک اپیدمی توهمی را بین خودمان میبینیم که فکر میکنند فقط آنان میتوانند از پس برخی کارها بربیایند. درحالی که فیلمسازی یک کار گروهی است و هیچ کس حق ندارد این موفقیت را به نام خود مصادره کند.

وی با تاکید بر اینکه برای بازی‌گری منت هیچ‌کس را نکشیده‌ام گفت: من با اینکه رضا کاهانی دوست بودم اما وقتی میخواست فیلمش را شروع کند سراغش نمیرفتم جز اینکه خود او سراغم می آمد برای بازیگری؛ نقشهایم هم متفاوت بود.

وی با اشاره به اینکه به نظرم "هیچ" بهترین فیلم کاهانی است، ادامه داد: من ایفای نقشم در یافیلم کاهانی بیش از موارد دیگر خوشم می‌آید. وی هوش وافری در کارگردانی دارد و بدلیل اینکه خودش بازیگری کرده و تحصیلکرده بازیگری یکی از شاخصه‌های او هدایت خوب بازیگران در فیلمهایش است.

سپس ضمن تاکید بر اینکه من کیلیویی نقش قبول نمیکنم و به دنبال عمق و تأثیر نقشم نه طولانی بودنش، در خصوص آثار دیگرش بیان داشت: احمدرضا معتمدی یکی از باسوادترین و نخبگان سینمایی ایران است که در "آلزایمر" با او کار کردم. دومین همکاریم با مهدی هاشمی نیز بود که پر از درس بازیگری است و میتوان در کنار او یاد گرفت. من اگر بتوانم راه بازیگرانی مثل آقایان شکیبایی، پرستویی، انتظامی و هاشمی را بازی کنم خدا را شاکرم.

این بازیگر اظهار داشت: واقعیت این است که باندهایی در سینما وجود دارند که من می ترسم در مورد آنها صحبت کنم اما در سینمای ایران تعداد محدودی بازیگر مستقل هم وجود دارد یعنی جز هیچ اندیشه و حزبی نیستند و اندیشه خودشان را دنبال می‌کنند. البته ادمهای پاکی هستند که میتوان در این سینما رویشان قسم خورد و من هم ترجیح میدهم با بهترینها کار کنم و من مقاومت میکنم که جز گروهی نباشم.

بازیگر سریال پایتخت تشریح کرد: من برای بازیگر شدن خیلی تلاش کردم و حتی زمانی جز افتخارات من است که در یک آژانس هم کار می‌کردم زمانی که در تلویزیون بازیگری میکردم. چون میخواستم با سختی بازیگری شوم که احساس لذت کنم. بجز خداوند هیچ پارتی هم نداشتم. جوانان هم بدانند که سینما جای پول و پارتی نیست. من نمونه ای هستم که با مشقت و تحصیلات بازیگر شده ام. گرچه الان هم از بازیم راضی نیستم و باید خودم را ارتقا بدهم.

مهران احمدی درباره فیلم "شیار 143" نیز گفت: فیلمی زنانه است و صداقتی که داشت مرا راضی میکرد. فکر میکردم که سفارشی باشد اما قصه ای بود که گروه میخواست دلی آن را بسازد. به نظرم اثر سفارشی به سختی کار خوبی بشود و تا کنون من چنین اثری ندیده ام. بخصوص در مورد جنگ و دفاع مقدس وقتی میخواهی حرف بزنیم باید حرف دلت را بزنی.

این بازیگر توضیح داد: به نظرم راز موفقیت فیلم "شیار143" همین است و شاکرم بخاطر همین فروش خوب. یک فیلم روستایی که جنگولک بازی هم در آن نیست. وقتی با مردم صادقه حرف بزنیم مردم هم استقبال میکنند. هنرمند باید راست بگوید و واقعی باشد؛ اگر اینگونه باشد مردم هم حاضرند برایش پول بدهند. مردم "شیار143" را پس نمیزنند.

وی با تاکید بر اینکه هیچ نقشی را امکان ندارد که ندیده باشم و بازی کنم در مورد لهجه اش در این فیلم گفت:  با ماشین شاسی بلند نمی‌شود در مردم نقش پیدا کرد باید به میان مردم رفت. لهجه کرمانی در این فیلم محصول حدود یک ماه تمرین است. البته باید درون جغرافیا و فرهنگ مربوطه هم رفت. کلی با کارگران مس سرچشمه ارتباط  گرفتم.

مهران احمدی همچنین گفت: امیدوارم سینمای ایران از لوای دولتی بودن درآید و سینمای مستقل شکل بگیرد. پول هم بدهیم اما کمکش کنیم مثل "شیار 143". من اعلام میکنم آقایان تهیه کننده این فیلم خانه شان در قم را فروختند و پول عوامل را میدادند.

وی در پایان بیان کرد: فعلا مشغول بازی در سریال "ابله" کمال تبریزی هستم کارگردانی که برای سینمای ایران یک غنیمت است. قرار است بزودی در یک فیلم سینمایی نیز بازی کنم.

 

اصغر فرهادی فیلمسازی در خارج کشور را تکذیب کرد

در بخش دیگری از برنامه هفت، محسن سرافراز در گفتگوی کوتاهی از اصغر فرهادی در خصوص برنامه آینده اش برای فیلمسازی در خارج از کشور سوال کرد.

این کارگردان اسکاری ایران هم اظهار داشت: از قدیم فیلمنامه آماده ای دارم که برای ساخت آن با یک شرکت خارجی قرار داد دارم اما زمان آن قطعی نشده است و اگر ایده‌ای به ذهنم برسد امکان ساخت جدیدترین اثرم در ایران وجود دارد.

وی تصریح کرد: ساخت فیلم در جزایر اسپانیا شایعاتی است که هر از گاهی توسط یک نفر در خارج از کشور ساخته می شود و من آن را تکذیب می کنم.

 

مناظره صدرعاملی و افتخاری درباره سینمای اجتماعی

به گزارش شبستان، در بخش پایانی برنامه هفت شب گذشته، مناظره ای با حضور لاله افتخاری دبیر کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی و رسول صدرعاملی در خصوص سینمای اجتماعی و سیاه‌نمایی صورت گرفت.

در ابتدا رسول صدر عاملی در خصوص سینمای اجتماعی توضیح داد: وجه غالب سینمای پس از انقلاب سینمای اجتماعی بوده؛ بهترین نوع سینمایی که میتوانستیم به سمتش برویم. حتی فیلمهای دفاع مقدس نیز در این زمره اند. در این مسیر این ژانر داشت به سینمای خوب پرسشگر تبدیل میشد چیزی که در تلویزیون به دلیل رسانه بودن، نمیتواند سراغش برود.

وی افزود: در طول ده سال گذشته این سینما ضعیفتر شد و فیلمسازانش کنار رفتند اما امیدوارم این ژانر که در معرض اتهام هم است جانی بگیرد. تا میخواهد کمی مسئولین را نقد کند با اتهام سیاه نمایی روبرو میشود. این نوع سینما، مهم است که میتواند باز هم کشور به این سینما ببالد.

سپس افتخاری در این خصوص گفت: سینمای اجتماعی باید باشد اما اینکه چه شاخصه هایی و اهدافی داشته باشد باید مرزبندی کرد. بدلیل همین نبود مرزها گاه فیلمساز پا را فراتر گذاشته شده با اینکه فیلمسازان ما متعهد هستند.

وی تصریح کرد: مثل همین الان که ممکن است چند نفر دور و برمان سرطان گرفته باشند اما ما آن را به سونامی تعبیر کنیم و فضا را بد جلوه دهیم و بهانه را به دست دشمن بدهیم. فیلمسازان ما همین کار را بکنند مثل مسعود ده نمکی که نقد هم میکند.

در اینجا رسول صدر عاملی خطاب به افتخاری گفت: ضمن اینکه برای شما به عنوان یک فرزند و همسر شهید احترام خاصی قائلم اماتوجه داشته باشید که در اینجاهیچگونه بحث شخصی طرح نخواهد شد و به نظر می رسد که  با توجه به دیدگاه شما ما هرگز به توافق نرسیم.

این کارگردان ادامه داد: ما در چارچوب قانون اساسی کار میکنیم و حد و مرز هم این است. وقتی وزیری با رای اعتماد مجلس و عبور از فیلترهای بسیار سرکار می آید باید اجازه داد کارش را بکند. عرصه هنر هم محل آزمون خطاست باید فیلم ساخت تا بتوان به فیلم خوب رسید. وقتی در فیلمسازی مراحل قانونی را طی میکنیم و با مجوز اقدام به ساخت اثری می کنیم پس چطور کمیسیون فرهنگی هشت فیلم ما را روی هوا میبرد؟

وی با ذکر خاطره ای افزود: همین چند وقت پیش در هواپیما بودم که مشکلات نقصی پیش از پرواز داشت. همه در هواپیما با هر تیپ و حجابی مدام ذکر میگفتند تا به سلامت نشست. من فیلمساز وقتی میخواهم این را بسازم باید سراغ مشکلات بعد از آن بروم. خانمهایی که ذکر میگفتند و دعا میخواندند اما بعد در خیابان ممکن است بعلت بدحجابی با انان برخورد شود! از اینجا به بعد کار من است، منی که فیلمساز سینمای اجتماعی هستم و باید پرسش کنم.

این سینماگر مدعی شد: چطور فیلمسازانی که در طول این سی سال در سینمای این مملکت فعالیت کرده اند را نباید به آنان اعتماد کنیم. هرچه قدر منتقدتر باشیم میتوان تأثیر بیشتر گذاشت.

این نماینده مجلس افزود: ما قدرشناس هنرمندان متعهدمان هستیم که از سر دلسوزی کار میکنند. الان هم به سینما بیش از گذشته نیاز داریم اما باید حد و مرزش مشخص شود. زمانی هم رسول ملاقلی پور میگفت کسی به حر ف من گوش نمیکند اما من شخصا سراغ فیلمش "میم مثل مادر" را گرفتم و با او جلساتی را گذاشتیم که به اکران برسد.

افتخاری همچنین گفت: چنین چیزی نیست که هرچه فیلم منتقدتری بسازیم تأثیر بیشتری میگذارد؟ در دیگر کشورها هم اینگونه نیست. عامه مردم دوست دارند واقعیتها نشان داده شود به همراه راهکارها اما سیاه نمایی نشود. درد را نمایش دهیم و راهکار بدهیم اما سیاه نمایی نکنیم.

وی در پاسخ به صدرعاملی مبنی بر اینکه قانون ما قانون اساسی است، تأکید داشت: قانون اساسی قانون کلی است و اگر فقط به ان اکتفا کنیم باید مجلس را تعطیل کنیم.

لاله افتخاری بیان کرد: ما اگر به وزیری رأی اعتماد می دهیم در کلیات با او موافقیم؛ اما پس از آن اگر اشکالی دیدم متذکر میشویم. ما در دولتهای قبل هم به وزیر میگفتیم ساختاری تعیین کنید که هنرمند احساس امنیت کند. بعد سازمان سینمایی را تشکیل دادند.

این عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در ادامه این نشست گفت:  بخاطر حجاب و اینها کسی را نمیگیرند. کسی اگر شکل مناسبی نداشته باشد بخاطر کم‌کاری دیگر ارگانهاست که نتوانسته‌اند در انتخاب حجاب مناسب زنان جامعه را توجیه کنند. اینکه فیلمساز با عینک بدبینی به اشتباه کل نظام را بخاطر مثلا حجاب بد جلوه دهد همان دوربین رسانه‌های خارجی میشود که خانمها هیچ امنیتی ندارد، هواپیمایشان درحال سقوط است و ... فقط به بخش سیاه ماجرا نگاه نکنیم.

رسول صدرعاملی تأکید داشت: وزارت ارشاد فرمایشات رهبری و شورای عالی انقلاب فرهنگی را در نظر میگیرد ولی وقتی میخواهیم فیلمی بسازیم باید احساس امنیت کنیم. فکر نمیکنم دیگر نیاز باشد که مجلس ارعاب کند. 

وی تصریح کرد: سیاه نمایی را یکسونگری می بینم. من هم اگر دوربینم فقط سیاه نشان دهد همه چیز را من مغرض خواهم بود. اما بدانیم که فکر باید یک فیلمساز از روی پرده مشخص است. مجلس اگر نظارت میکند چرا فقط روی سینما متمرکز است و روی بخشهای دیگر متمرکز نیست.

وی تأکید داشت: من هم میگویم هرکسی فیلمش را بسازد البته درون چارچوب همین قانون و منطبق با پروانه نمایش و ساخت. من معتقدم کار هنر را باید به هنرمند سپرد.

وی تأکید داشت: مجلس نمیخواهد پروانه ساخت فیلم صادر کند چون اینقدر وظیفه دارد که به این چیزها نمیرسد. الان هم اگر بحثی پیش آمده لابد احساس خطر کرده است. جامعه سینمایی کجا منفعل بوده؟ ما میخواهیم که نشست مستمر داشته باشیم با هنرمندان. جهت و سیاستها با خود هنرمندان و دولتمردان گذاشته شود و در سطوح زیر آنرا عملیاتی کنند.

 

افخمی: سیاه نمایی لفظ جعلی و خیالی است!

شایان ذکر است که در بخش کوتاهی از این نشست بهروز افخمی کاگردان سینما و نماینده سابق مجلس شورای اسلامی و پرویز شیخ طادی هم به صورت تلفنی در این بحث شرکت کردند. در ابتدا بهروز افخمی اذعان داشت: از فیلم‌های منع شده تنها یکی دو مورد را دیده ام و تا کنون موفق به تماشای همه آنها نشده ام که در این میان "قصه ها" به نظرم فیلم خوبی بود.

وی تصریح کرد: این اثر را بعنوان یک فیلم دیدم و دنبال جنبه های سنجاق شده به فیلم نبودم. به نظرم به عنوان یک اثر سرگرم کننده و جذاب که آدم را به فکر وا دارد می توان به تماشای آن پرداخت. ممکن است با فیلمساز هم نظر نباشم ولی اینکه بتواند مخاطب را جذب کند کافی است. "قصه ها" بهترین فیلم رخشان بنی اعتماد نیست اما به نظرم فیلم خوبی است.

وی در ادامه برنامه هفت گفت: سیاه نمایی لفظ جعلی و خیالی است و اگر در فیلمی اتفاق بیافتد تماشاگر ندارد و و هیچ جریانی را نمیتواند در جامعه بوجود آورد چون مردم ما خودشان می فهمند. فیلمی اگر سیاه نمایی کرده باشد در اکران هم موفق نخواهد بود. پس دلیل ندارد مجلس بخاطر این فیلمها احساس نگرانی بکنند.

این کارگردان افزود: متأسفانه جامعه هنری ما با دخالتهای گروه هایی که بهانه جویی سیاسی می کنند برخورد منفعلانه ای دارند. فیلمسازان حتی باید میگفتند چه خوب اگر مجلس صدور پروانه را به دست بگیرد چون مجلس هم مثل الان وزارت ارشاد متوجه وضعیت سینما میشد. وزارت ارشاد حق ندارد پروانه ساخت صادر کند چون کار غیرحقی است. برای پروانه نمایش است که میتواند وارد شود.

 

شیخ طادی: اگر سینما از مرز انصاف عبور کند وارد سیاه نمایی می شود

همچنین پرویز شیخ طادی در این باره عنوان کرد: درست این است که اگر می خواهیم در مورد مسایل اجتماعی فیلمی بسازیم باید در دفتر خود یک کارشناس جامعه شناسی و روانشناسی داشته باشیم و به آمار و ارقام مراجعه کنیم وگرنه دیگر با سینمای ژورنالیست روبرو هستیم و می‌شود آئینه خالی.

وی تصریح کرد: اگر سینما از مرز انصاف عبور کند وارد سیاه نمایی می شود.

وی تأکید داشت: سینمای امروز ما هم اگر فقر را نشان میدهد کارشناسی نیست و تازه خیلی دیر سراغش می‌رود و شبیه شده به یک روزنامه نگاری. سینمایی که فقط مشکلاتش را می‌بیند و نه بزرگان  و مسائلی این چنین و سپیدی جامعه را نمی‌بیند، خب سیاه نمایی میشود. سینمایی که قهرمانان کشور و کسانی که عزت مندانه در صدد تقویت کشور در حال مذاکره است را نمی بیند و مدنظر قرار نمی دهد وارد حیطه سیاه نمایی شده است.

 

پایان پیام/

کد خبر 418956

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha