لزوم تلفیق روش های سنتی و مدرن برای مدیریت منابع آب/ ارزیابی زیست محیطی یکی از ارکان مهم دستیابی به توسعه پایدار

خبرگزاری شبستان: معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، فقدان نگاه جامع به موضوع مدیریت منابع و مصارف آب، همچنین نبود طرح جامع آب را یکی از مهم ترین چالش های این حوزه در گذشته دانست و گفت: خوشبختانه با برنامه ریزی دقیق و علمی وزیر نیرو و همکاران وی این چالش در حال مرتفع شدن است.

به گزارش خبرگزاری شبستان، به نقل از پایگاه اطلاع رسانی محیط زیست، معصومه ابتکار، معاون رییس جمهور و رییس سازمان حفاظت محیط زیست در همایش مدیریت منابع و مصارف آب در دانشگاه تهران، تامین آب برای منطقه ای همچون تهران به هر نحوی بدون در نظر گرفتن عواقب این مساله را یکی از آفت های این فقدان برشمرد و گفت: این در حالی است که در نگاه جامع و واقع بینانه برای رفع چنین مشکلی نیاز به آمایش سرزمین، تمرکز زدایی از منطقه، مدیریت مصرف آب و مدیریت و برنامه ریزی در بسیاری از حوزه های دیگر داریم.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با تاکید بر اهمیت جهانی موضوع آب، تصریح کرد: مطابق گزارش ها و پیش بینی های موجود، بحران آب، بحران آینده جهان خواهد بود.

معاون رئیس جمهور با اشاره به آخرین گزارش های جهانی در خصوص تغییرات آب و هوایی و پدیده گرمایش زمین، همچنین 0.85 درجه سلسیوس دمای هوا در جهان، اظهار داشت: بر طبق این گزارش عوامل انسانی، بیشترین تاثیر را بر این پدیده داشته است.

وی از افزایش دمای بین یک تا 1.5 درجه در ایران خبر داد و یکی از مهم ترین حوزه های متاثر از این موضوع را حوزه آب دانست و افزود: اگرچه شرایط فعلی آب در ایران که منجر به کاهش 46 درصدی روان آب ها در سال گذشته شده است، معلول عوامل مختلفی همچون ضعف مدیریت منابع و مصارف، سدسازی های بی رویه و بدون مطالعه علمی و کارشناسی است، اما بی شک پدیده گرمایش زمین نیز به واسطه افزایش سطح تبخیر آب، کاهش نزولات جوی و خشکسالی تالاب ها و دریاچه ها و رودخانه ها در به وجود آمدن این شرایط سهمی مهم دارد.

تقدیر از نگاه وزارت نیرو به محیط زیست و تخصیص حق آبه به طبیعت/  طبیعت رایگان نیست

ابتکار ضمن انتقاد از نادیده گرفته شدن حق محیط زیست و طبیعت در تخصیص منابع آبی و عدم پرداخت حق آبه محیط زیستی در گذشته و اولویت دهی به شرب، صنعت و کشاورزی در تخصیص منابع آب، از اقدام وزارت نیرو در مدیریت جدید منابع آبی و تخصیص حق آبه به محیط زیست تقدیر و ابراز امیدواری کرد: با تداوم این نگاه مثبت به محیط زیست و طبیعت، شاهد احیاء حوزه های مهم آبی همچون زاینده رود، هامون و ارومیه باشیم.

معاون رئیس جمهور خاطرنشان ساخت: امروزه اهمیت آب و محیط زیست تا حدی است که شاخه هایی همچون اقتصاد آب و اقتصاد محیط زیست به عنوان شاخه هایی مهم از علم اقتصاد، موظف به ارزش گذاری خدمات طبیعت و محیط زیست هستند ، زیرا طبیعت رایگان نیست و به رایگان خدمات نمی‌دهد و باید محیط زیست ارزش‌گذاری اقتصادی شود.

وی تصریح کرد: نگاه یارانه‌ای به آب و سوء‌مدیریت‌ها موجب شده که بهای سنگینی در زمینه محیط زیست بدهیم.

ابتکار با یادآوری نقش جنگل های زاگرس در تامین آب شیرین کشور، گفت: این خدمت طبیعت به انسان هاست و اقتصاد محیط زیست و ارزش گذاری خدمات طبیعت کمک می کند تا این خدمات به نحو مطلوب تری درک و نگهداری شوند.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: اهمیت ارزش گذاری خدمات تنوع زیستی و اقتصاد محیط زیست به حدی است که امروز ه در صدر برنامه ریزی های کشورهای جهان قرار گرفته است.

لزوم تلفیق روش های سنتی و مدرن برای مدیریت منابع آب

ابتکار ضمن اشاره به مزیت های روش های سنتی کشور همچون ساخت قنات در مدیریت منابع و مصارف آب، اظهار کرد: در کنار انقلاب دیدگاه ها در مدیریت منابع و مصارف آب کشور، به منظور مدیریت بهتر منابع آب باید تلفیقی از روش های سنتی و مدرن در این حوزه صورت گیرد. 

وی با اشاره به اهمیت ارزیابی زیست‌محیطی طرح‌ها، گفت: تمامی طرح‌ها باید در مرحله ابتدایی مورد ارزیابی زیست‌محیطی قرار بگیرند و این درحالی است که بسیاری از طرح‌ها بدون ارزیابی زیست‌محیطی عملیات اجرایی‌ و پس از آغاز کار برای ارزیابی زیست‌محیطی به ما معرفی می‌شوند که می‌بایست در مرحله سیاست‌گذاری، ارزیابی زیست‌محیطی صورت گیرد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست از ارزیابی زیست محیطی به عنوان یکی از مهم ترین راه کارهای رفع تقابل دیدگاه ها و ایجاد نگاه جامع و علمی در حوزه هایی همچون سد سازی نام برد و گفت: به دلیل اهمیت ارزیابی زیست محیطی از برنامه سوم این موضوع در برنامه قرار داده شد.

ارزیابی زیست محیطی یکی از ارکان مهم دستیابی به توسعه پایدار

معاون رئیس جمهور با اعلام خبر تصویب قانون الزام انجام ارزیابی زیست محیطی برای کلیه پروژه های ملی در هیات دولت، اظهار کرد: قانون ارزیابی زیست محیطی به منظور تصویب در مجلس شورای اسلامی در کمیسیون مربوطه در دست بررسی است.

وی این قانون را یکی از مهم ترین اقدامات به منظور دست یابی به توسعه پایدار در کشور دانست و ابراز امیدواری کرد: مجموع اقدامات صورت گرفته در دولت و وزارت نیرو و تمامی دستگاه های مربوطه، همچنین همراهی جامعه علمی و دانشگاهی کشور با این نهادها منجر به خروج از بحران آب فعلی در کشور و مدیریت صحیح منابع و مصارف آب در ایران شود.

ابتکار ضمن قدردانی از شرکت آب و فاضلاب تهران به‌دلیل فرهنگ‌سازی علمی و هنری برای مدیریت مصرف آب در تهران، گفت: رفتار امروز ما تناسبی با پیشینه فرهنگی و دینی ما ندارد و امیدواریم حرکت‌های اصلاحی در این زمینه از دانشگاه‌ها آغاز شود.
 
پایان پیام/

 

کد خبر 418350

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha