به گزارش خبرگزاری شبستان، محمد مهدی عبدخدایی، دبیركل جمعیت فدائیان اسلام در پانزدهمین جلسه از سلسله نشست های «كبوتران مسجد دوردست» كه با موضوع «پدیدار شناسی سینمای مقاومت» دوشنبه 26 آبان در حوزه هنری برگزار شد، با بیان این كه در سینمای ایران می توان برداشت مذهبی داشت، اظهار كرد: سینمای شهید آوینی جهاد اكبر است. این سینما، برگشت انسان به دل، ایمان و اعتقاد است.
عبدخدایی با اشاره به انقلاب های دنیا گفت: خوب كه فكر می كنم می بینم در انقلاب اسلامی ایران همه مردم از اقشار مختلف مشاركت داشتند در حالی كه در انقلاب های دیگر این پدیده را نمی یابیم.
این فعال سیاسی و فرهنگی كشورمان با نقد دموكراسی غرب، اظهار داشت: در آمریكا دموكراسی وجود ندارد. در آنجا تنها عده ایی معدود بر كل كشور حكومت می كنند. این در حالی است كه امام خمینی (ره) به عنوان یك نظریه پرداز، درباره انقلاب نظریه داده است. پرونده ماركسیسم، كمونیسم و نظام های الحادی را بست.
وی با تاكید بر این كه ما در ایران توسعه سیاسی نداریم اما فضای باز سیاسی داریم، عنوان كرد: امام (ره) فرمودند در خارج از كشور اگر حزب هست برای این است كه احزاب خلاف نظام سخن نمی گویند.
دبیركل جمعیت فدائیان اسلام اضافه كرد: در توسعه سیاسی، مردم تربیت می شوند كه چگونه در رسانه هایشان اعم از مكتوب و غیر مكتوب، اخبار كذب، بی ماخذ و نافی منافع ملی را درج نكنند و اگر این امر صورت بگیرد مورد مجازات و بازخواست قرار می گیرند.
عبدخدایی كار مستند سازان را از فیلم سازان مشكل تر دانست و گفت: مستند ساز باید زمان واقعه مورد نظر را مجسم كند.
وی با انتقاد از سینمای امروز ایران، تصریح كرد: سینمای امروز كشورمان به ابتذال كشیده شده است و با فعالیت مستندسازان غنی می شود.
معماران شهرهای بی تپش در شستن خون ها تبحر دارند
ناصر ضرابی زاده مدیر دفتر ادبیات بیداری حوزه هنری نیز در سخنانی خطاب به فیلمسازان و مستندسازان كشورمان اظهار كرد: امپراطوری سلطه كه سینما را هم تحت سلطه خود دارد مهارت عجیبی در شستن خون ها دارد، معماران ایجاد شهرهای بی تپش به همان اندازه كه در آن معماری و ایجادها و آفرینش جنایت ها تبحر دارند، در برچیدن دارها و شستن خون ها تبحر دارند.
وی افزود: به آرشیو هایی كه از حركت های كودك كشانه اسرائیل در غزه رخ داد، بعدها در تاریخ دسترسی وجود نخواهد داشت و مستند سازان باید این وقایع را دریابند و به جهان نمایش دهند.
سینمای مقاومت از موالید هنر جمهوری اسلامی ایران است
در این نشست محمد حسینی دبیر نشریه «نقد سینما»، گفت: با یك نگاه اجمالی به هنر بعد از انقلاب ایران می توان گفت سینمای مقاومت ماحصل پوست اندازی هنر در زمان جمهوری اسلامی است و یكی از بزرگترین فیلمسازان این زمان شهید آوینی است. سینما غالبا با كارگردان شناخته می شود اما شهید آوینی زمین بازی را عوض كرد. وی با حذف تیتراژ از آثار خویش، عملا فرم جدیدی از روایت و مفهوم را در سینما پایه ریزی كرد.
وی با بیان این نكته كه سیطره در سینما از دو طریق متدولوژیك و تئوریك اتفاق می افتد، افزود: آوینی و برخی فیلمسازان دفاع مقدس در زمان امام خمینی (ره) و پس از آن، این مسیر را شكستند.
این منتقد سینمایی با بیان این كه سینمای دفاع مقدس ایران تعاریف سینمای جنگ دنیا را تغییر داد، اظهار كرد: سینمای جنگ كشورمان در مسیر تحول، تبدیل به سینمای مقاومت شد. در سینمای دفاع مقدس مرگ به شهادت تبدیل می شود و مفهومی به نام حماسه ی شكست به وجود می آید كه حتی هالیوود این نوع فیلم را از سینمای دفاع مقدس الهام می گیرد. انبوه سلاح های مختلف به اراده های انسانی تبدیل می شود.
وی افزود: عشق برعكس حضور گاها فیزیكال و خشن غربی، در سینمای دفاع مقدس كشورمان تبدیل به مفهومی سرشار از حیا و با روایتی متفاوت می شود. در سینمای جنگی آمریكایی شخصیت هایی مثل آرنولد و ... همواره نمادی از توانمندی فیزیكی هستند و اسلحه هایی درخور بازوان و هیكل شان دارند، اما رزمنگان دفاع مقدس ایران با ترس ها و دلاوری هایشان، به دور از قهرمان سازی های غربی و با اتكا به اراده و ایمان شان تصویر می شوند.
مسیر سینمای دفاع مقدس دچار نوعی روایت جعلی شده است
حسینی با اشاره به نقص های ژانر سینمای دفاع مقدس، گفت: امروزه سینمای دفاع مقدس و سینمای مقاومت هم طراز شده و البته متاسفانه هر دو از اصل خود خارج شده اند. مسیر این دو گونه ی سینمایی دچار نوعی روایت جعلی شده است و پای مصادیقی در سینمای دفاع مقدس باز شده كه در جایگاه و زمان درستی به آن پرداخته نشده است. با این وجود سینمای دفاع مقدس تنها ژانری است كه آن را می توان به عنوان سینمای ملی مطرح كرد.
این منتقد سینمایی ویژگی های سینمای جنگ آمریكا را به سه بخش تقسیم كرد و گفت: دسته اول فیلم هایی است كه در آن به جنگی كه هنوز رخ نداده پرداخته می شود كه این نوع فیلم ها را فقط هالیوود تولید می كند. دسته ی بعد فیلم هایی است كه در حین زمان جنگ ساخته می شود و در دنیا و هالیوود نمونه هایی وجود دارد و دسته ی آخر فیلم هایی هستند كه پس از اتمام جنگ ساخته می شود و اكثرا به نقد جنگ، یا هجو و شوخی با آن می پردازند. آمریكا در این دو دسته ی اخیر به دنبال توجیه جنگ و خونریزی هایی است كه انجام داده. اما سینمای ایران بدون داشتن موضع نسبت به زمان جنگ، به كنكاش انسان و انسانیت در پس زمینه ی جنگ می پردازد. این نوع نگاه كاملا در آثار شهید آوینی قابل رویت است.
این نشست همچنین با حضور فاطمه نواب صفوی دختر شهید نواب صفوی، علیرضا قزوه مدیر مركز آفرینش های ادبی حوزه هنری، سعیده حسینجانی مدیر مركز ترجمه حوزه هنری و جمعی از علاقه مندان و كارشناسان برگزار شد.
پایان پیام/
نظر شما