به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، امروز دهمین و احتمالا آخرین دور مذاکرات هسته ای ایران وگروه 1+5 در وین برگزار می شود. در آستانه این دور مذاکرات، رسانه های خارجی اخباری به نقل از مقامات اعضای 1+5 منتشر کرده اند.
در همین رابطه، آسوشیتدپرس از احتمال پیوستن وزرای خارجه ۱+۵ به مذاکرات وین خبر داد.
آسوشیتدپرس گزارش کرد از آنجایی که بسیاری از مسائل در مذاکرات هستهای حل نشده باقی مانده، وزرای خارجه گروه ۱+۵، برنامهریزی کردهاند که در مذاکرات وین که روز سهشنبه از سرگرفته شود به «محمد جواد ظریف» وزیر خارجه ایران بپیوندند.
همچنین، روزنامه لس آنجلس تایمز در گزارشی در زمینه مذاکرات هستهای نوشت؛ ایران در آخرین درخواست خود از آمریکا و گروه ۱+۵ در مذاکرات هستهای خواستار تسهیل سریع تحریمهای سازمان ملل شده است.
این گزارش افزود: طی ۹ ماه گذشته مذاکرات هستهای، ایران و ۶ قدرت جهانی حاضر در مذاکرات بر روی لغو تحریمهای یکجانبه اعمال شده از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا متمرکز شدهاند. تحت این مذاکرات، اگر ایران محدودیتها در برنامه هستهای خود و آنچه که غرب احتمال دستیابی به تسلیحات هستهای میخواند را بپذیرد واشنگتن و دیگر کشورها لغو تحریمهای مالی و نفتی ایران را در دستور کار قرار خواهند داد.
لس آنجلس تایمز در ادامه نوشت: ۵ عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل به اضافه آلمان ترجیح میدهند تا آخر برای لغو تحریمهای تحمیلی سازمان ملل که بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ اعمال شدهاند منتظر بمانند. اما در هفتههای اخیر مذاکره کنندگان ایران با تغییر بازی خواستار تسهیل تحریمهای سازمان ملل نیز شدهاند.
از سویی دیگر، روزنامه آمریکایی نیویورکتایمز در گزارشی از قول منابع مطلع به مذاکرات هستهای بین ایران و گروه 1+5 همانند سایر منابع خبری در روزهای گذشته از ایجاد شدن موانعی در این گفتوگوها خبر داده است.
نیویورکتایمز مینویسد نیروهای آرایشیافته در جبهه مخالفان توافق هستهای با ایران، گروه نیرومندی را تشکیل میدهند: جمهوریخواهان تازه به قدرت رسیده، برخی از همگنان رئیس جمهوری آمریکا در حزب دموکرات و بسیاری از متحدان آمریکا.
بهنوشته این روزنامه، در حالی که مذاکرهکنندگان هستهای دو طرف در هفته جاری به وین، پایتخت اتریش برمیگردند تا آخرین دور از مذاکرات هستهای را برگزار کنند، مشاوران امنیت ملی آمریکا شانس توافق هستهای در روزهای پیشِرو را بین 40 تا 50 درصد برآورد میکنند.
بر اساس این گزارش، آقای اوباما به گروهی از کسانی که اخیراً از کاخ سفید دیدن کردهاند درباره مذاکرات هستهای ایران و گروه 1+5 گفته است: «در پایان، این یک تصمیم سیاسی است که ایرانیها باید بگیرند». اما نیویورکتایمز پس از بازتاب این اظهارات منتسب به رئیس جمهوری آمریکا مینویسد: «این اظهارات برای خود او (اوباما) هم صادق هستند».
در ادامه این گزارش به این موضوع که کشورهای اروپایی بهخلاف آمریکا و اسرائیل تهدید اندکی را از برنامه هستهای ایران احساس میکنند اشاره شده، اما در ادامه فرانسه که از کشورهای مصرّ برای تشدید فشارها علیه ایران است، از این موضوع مستثنی شده است.
یک دیپلمات غربی فرانسه را بهعنوان «وزنهای در برابر تمایل اوباما برای دادن امتیاز به ایران» توصیف کرده است.
فردی که یکی از تنظیمکنندگان ارشد باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا در توافق دولت با کنگره توصیف شده درباره توافق دولت با کنگره در توافق هستهای به نیویورک تایمز میگوید: «ما هرچه را درباره آن مذاکره میکنیم بایستی بتوانیم دیر یا زود به کنگره ارائه کنیم».
وی افزود: «و این در اتاق مذاکره بهنفع ماست، چون معنای آن این است که ما میتوانیم به ظریف (وزیر خارجه ایران) بگوییم که حتی اگر ما توافق کنیم تحریمها را زود برگردانیم یا به شما اجازه دهیم سانتریفیوژها را نگاه دارید ــ که چنین نخواهیم کرد ــ کنگره شورش خواهد کرد».
در ادامه این گزارش از قول مقامات اطلاعاتی آمریکا و اروپا ادعا شده که حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی معتقد است که انتخابات اخیر میاندورهای کنگره اوباما را تضعیف کرده و گفتوگوها همین حالا هم به به رسمیت شناسی حق غنیسازی ایران رسیدهاند.
علاوه بر این،نشریه تخصصی کنگره آمریکا نوشت که جمهوریخواهان در حال تقویت خود هستند و تلاش باراک اوباما برای دستیابی به توافق هستهای با ایران در دوره ریاست جمهوری وی را تهدید میکنند.
در نشریه "هیل" آمده است: بر اساس توافق هسته ای موقت، مذاکره کنندگان بین المللی تا 24 نوامبر (3 آذر) فرصت دارند تا با تهران به توافقی دست یابند تا برنامه هسته ای این کشور را در قبال لغو تحریم ها محدود کنند یا به دنبال تمدید مذاکرات باشند.
بر اساس این گزارش در حالی که جمهوریخواهان تا 3 ژانویه کنترل سنا را در اختیار نخواهند گرفت به سرعت این مساله را روشن کرده اند که برای بررسی صلاحیت هرگونه توافقی با ایران جدی هستند.
در حالی که به ضرب الاجل 24 نوامبر نزدیک می شویم جمهوریخواهان نگران آن هستند که دولت اوباما بسیار برای دستیابی به توافق با ایران مشتاق است. کنگره تحت تسلط جمهوری خواهان می تواند سرنوشت بدی برای آن چیزی باشد که رئیس جمهور امیدوار است در عرصه سیاست خارجی به آن دست یابد.
لیندسی گراهام سناتور آمریکایی روز پنجشنبه خواستار اجماع در خصوص رای دادن به طرحی شد که تصویب نهایی هر گونه توافق با ایران یا تشدید تحریم ها علیه این کشور را به کنگره واگذار کند.
کریس مورفی سناتور دموکرات به سرعت با این درخواست مخالفت کرد و در این باره گفت که برنامه ریزی برای رای دادن در خصوص چنین توافقی در شرایط کنونی نابهنگام و پیش از موعد است.
وی تصریح کرد که این طرح می تواند یک پیام نسبتا سرد و ناامید کننده را برای مقام های آمریکایی که در میز مذاکره با ایران هستند ارسال کند که اختیار و قدرت کامل را برای مذاکره در خصوص توافق ندارند.
ولی زمانی که جمهوریخواهان کنترل سنا را در اختیار بگیرند احتمالا برای تصویب این طرح اقدام خواهند کرد یا قانونی را از که توسط باب منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنا تهیه شده به مطرح خواهند کرد، قانونی که موجب تشدید تحریم ها علیه ایران در صورت نقض هرگونه توافقی خواهد بود.
این طرح همچنین متعهد به حمایت نظامی از اسرائیل در صورتی است که این رژیم بخواهد به تاسیسات هسته ای ایران حمله کند. هری رید رهبر اکثریت سنا تحت فشار کاخ سفید رای گیری در خصوص این طرح را اوایل امسال به تاخیر انداخته است. کاخ سفید بر این باور بوده که این طرح می تواند شانس دستیابی به توافق با ایران را کاهش دهد. سناتور میچ مک کونل رهبر آتی اکثریت سنا حمایت خود را از اعمال تحریم های شدیدتر اعلام کرده است.
رئیس جمهور آمریکا نیز تهدید به رد این قانون کرده است ولی اجرای این کار به شدت از نظر سیاسی خطرناک خواهد بود. این طرح پیش از این حمایت 60 سناتور از جمله 16 دموکرات را جلب کرده است. توافقی که حمایت کنگره را نداشته باشد می تواند به ضرر نامزد دموکرات ها برای انتخابات ریاست جمهوری 2016 میلادی باشد به خصوص اگر این توافق در دستیابی ایران به توانایی تولید تسلیحات هسته ای ناکام باشد.
پایان پیام/
نظر شما