وقتی موقوفه مرحوم شیشه قطب فعالیت های محله شیخ هادی می شود

خبرگزاری شبستان: محله «شیخ هادی» از محلات قدیمی و اصیل تهران است. مردم بسیاری در این محله زندگی می کنند و نسبت فراوانی جمعیت در این محله قابل توجه است اما به همین نسبت میزان فعالیت های محوری و مسجدی این محله در مسجد «شیشه» است که زبانزد خاص و عام شده است.

خبرنگار شبستان:‌ مسجدی که یاد بزرگان را در اذهان مردم ساکن این محله زنده می کند. بزرگانی چون مرحوم «شیخ الاسلام» که زمانی به عنوان امام جماعت در این مسجد حضور داشت و بسیاری از مردم محل از دور و نزدیک می آمدند تا پشت سر او نماز جماعت اقامه کنند و پای منبرش بنشینند.

 

امروز اما سال ها از آن زمان می گذرد ولی نه تنها از اهمیت مسجد «شیشه» در میان مردم محله «شیخ هادی» کم نشده که هر روز مردم از گوشه و کنار می آیند تا در نماز جماعت این مسجد حضور یابند. گویی این مسجد حتی بدون گنبد و گلدسته هم در دل و قلب مردم این محله جای دارد؛ موقع نماز که می شود بدون هیچ فوت وقتی سجاده ها پهن می شود و بعد از نماز صلوات های هماهنگ و آهنگین مردم در مسجد طنین انداز می شود. اما دلیل محبوبیت این مسجد چیست و چه عواملی سبب شد تا مسجد «شیشه» شناخته شده ترین مسجد حوالی میدان حسن آباد و محله شیخ هادی تهران باشد؟

 

برای یافتن پاسخ این سوال، به مسجد «شیشه» رفتیم و نظر حجت الاسلام «کریما» امام جماعت این  مسجد را جویا شدم که پانزده سال است که در این مسجد حضور دارد. وی با اشاره به فعالیت های این مسجد و تاریخچه آن می گوید: حدود نیم قرن قبل بود که حاج رضا شیشه، زمین این محل را وقف کرد. هرچند که نیت آن مرحوم تشکیل چند کلاس در ورودی سمت چپ مسجد بود و این هدف برایش مهم تلقی می شد اما معلوم نیست که این اتفاق افتاد یا خیر و کلاسی تشکیل شد یا نه اما با این حال این محل از مسجد را اختصاص به بسیج و کلاس های آنان داده ایم.

 

وی با اشاره به نظر مرحوم «شیشه» در مورد زمین وقف شده ادامه می دهد: البته مرحوم شیشه یک وصی به نام مرحوم «مکی» داشته است که در جریان ملی شدن صنعت نفت نیز اسم او دیده می شود و بدین ترتیب با حمایت های وی کار آماده سازی مسجد روی روال می افتد و یکی از مسجدسازان مشهور که مساجد متعددی را در اطراف پاکدشت و ورامین ساخته بود کار ساخت و طراحی بنای مسجد را بر عهده می گیرد. سبک معماری این مسجد سبک معماری مرحوم لرزاده است و به اندازه ای طراحی بنای آن دقیق است که از هر سمتی وارد شبستان می شوید نحوه ساخت سازه شما را به سمت قبله می گرداند.

 

حجت الاسلام «کریما» درباره تغییر و گسترش فضای مسجد «شیشه» می گوید: شبستان قدیمی مسجد فضای کمی داشت در حالی که جمعیت حاضر در مسجد به علت وسعت منطقه زیاد بود. این منطقه نزدیک به 50 هزار نفر جمعیت دارد و از محلات قدیمی تهران محسوب می شود. این هم که می بینید نام این محله «شیخ هادی» است به علت وجود مقبره ای است که در راستای همین مسجد 500متر بالاتر قرار دارد و مقبره مرحوم شیخ هادی و اقوام وابسته اوست که اکثرا روحانی بودند و همگی آنجا دفن هستند و هر محرم و صفر بازماندگان شان در آن منطقه مراسم عزاداری برپا می کنند.

 

امام جماعت مسجد «شیشه» بعد از ارایه توضیحاتی در مورد محله «شیخ هادی» و اصل و نسب این محله قدیمی به بحث در مورد فضای مسجد بر می گردد و ادامه می دهد: به هرحال این مسجد کوچک بود و نیاز به توسعه مسجد داشت، این بود که فضای جدید در مساحت 1700 متر در قالب پنج طبقه ساخته شد در حالی که در گذشته فضای مسجد فقط کف بود و منزل خادم نیز در طبقه بالای مسجد قرار داشت. یک منزل مسکونی به مساحت دویست متر را در کوچه پشت مسجد خریداری کردیم و منزل خادم و آبدارخانه مسجد را نیز به این فضا الحاق کردیم در نتیجه تشکیلات و فضای جدید ایجاد شد و در مجموع نزدیک به یک میلیارد تومان بابت این عملیات هزینه شد که خیرین در تامین این هزینه ها سهیم بودند.

 

با اینکه این تغییرات تنها علت اقبال مردم به حضور و اقامه نماز جماعت در مسجد «شیشه» نیست، اما آن طور که حجت الاسلام «کریما» می گوید به طور کلی فضا و فعالیت مسجد سبب شده حتی گروه سنی کودکان و نوجوانان نیز پای ثابت حضور در مسجد باشند چراکه بعد از گسترش این فضا در مسجد، بخش های مختلفی ایجاد شد از جمله فضای گیم نت (نیم بها)، کافی نت رایگان برای استفاده اهالی مسجد و کودکان، این است که حتی کودکان و نوجوانان محله شیخ هادی، مسجد شیشه را به خوبی می شناسند و برای نماز و البته بازی های رایانه ای در مسجد حاضر می شوند.

 

 

امام جماعت مسجد «شیشه» در ادامه به کتابخانه بزرگ و مجهز مسجد اشاره می کند و ادامه می دهد: نزدیک به 6 هزار جلد کتاب در کتابخانه مسجد وجود دارد همچنین دور تا دور فضای کتابخانه نیز 10 رایانه به همراه جدیدترین تجهیزات و اینترنت رایگان تعبیه شده است.

 

 

حجت الاسلام «کریما» همچنین با اشاره به بخش کودک و نوجوان مسجد، می گوید: طبقه دوم مسجد در قالب سه اتاق به بخش کودک و نوجوان اختصاص یافته است که در این مجموعه فعالیت هایی نظیر آموزش قرآن، کاردستی، نجاری و بازی با شن تعریف شده است که شن ها نیز هر روز ضدعفونی می شوند و علاوه بر این بخش بسیج برادران نیز در همین طبقه دوم تعبیه شده است.

 

امام جماعت مسجد «شیشه» در این راستا می افزاید: طبقه سوم مسجد اختصاص به بسیج خواهران و پزشکان مسجد دارد که پزشکان در رشته های مختلف بنا بر زمان و وقت خود به صورت رایگان روزهای مشخصی را در مسجد حاضر می شوند و افراد را ویزیت و حتی دوره های آموزشی و کلاس های پزشکی برای مردم برگزار می کنند.

 

مسجد مأوای رفع اختلافات مردم

وارد مسجد«شیشه» که می شویم بخشی مجزا به شورای حل اختلاف اختصاص یافته است که مسئولیت آن با امام جماعت مسجد است. کمی آن طرف تر و در جانب راست حیاط مسجد دفتر مسجد قرار دارد که بخش قرض الحسنه و امور خیریه مسجد نیز در این همین دفتر قرار داشته و آقایان «مرصعی» و «ایمانی» در این بخش حضور دارند.

حجت الاسلام «کریما» در مورد وام قرض الحسنه این مسجد می گوید: تا سقف یک میلیون تومان به اهالی مسجد وام می دهیم و این وام بدون هیچ شرطی است.

 

وی به محیط مسجد و تدابیر امنیتی لحاظ شده برای فضای مسجد اشاره و ادامه می دهد: همه اتاق ها و اماکن مسجد به دوربین مداربسته مجهز است، وی به تلویزیونی که در اتاق شیشه ای رو به روی دفتر قرار گرفته است اشاره می کند و می گوید: این تلویزیون دوربین های مداربسته است که در اتاق اقلام فرهنگی مسجد قرار گرفته است و خادم مسجد در این مکان حضور دارد.

 

نظافت یکی از شروط جذب مردم به مسجد

حجت الاسلام کریما می گوید: در ابتدا ورودی سرویس های بهداشتی خواهران و برادران یکی بود، اما علاوه بر اینکه سرویس ها را از یکدیگر مجزا کردیم هر دو بخش سرویس های بهداشتی بانوان و آقایان به جدیدترین امکانات مجهز شد. ما معتقدیم مقدمه واجب واجب است، یعنی شما برای اینکه نماز بخوانید باید وضو بگیرید پس باید بهترین جا را هم برای وضو اختصاص دهیم در نتیجه از جدیدترین امکانات در این حوزه بهره بردیم و سرویس های بهداشتی مسجد را مجهز کردیم.

 


مسجد گنبد و گلدسته ندارد، اگر بودجه باشد می سازیم

امام جماعت مسجد «شیشه» ادامه می دهد: مسجد ما گنبد و گلدسته ندارد و از همان ابتدا نیز در طراحی و معماری این مسجد گنبد و گلدسته برای مسجد تعریف نشده بود، اما اگر بودجه داشته باشیم حتما گنبد و گلدسته را برای مسجد تعبیه می کنیم.

 

دسته عزاداری مسجد، سوگوارانی که فقط سینه زنی می کنند

امام جماعت مسجد «شیشه» با توجه به اینکه در ایام محرم قرار داریم، به برنامه های این مسجد در طول این ایام اشاره می کند و می گوید: از وقتی که به این مسجد آمدم علامت ها (عَلَم) های عزاداری را از سیر عزاداری ها حذف کردم، این مسجد دو علامت داشت که هر دو را فروختیم  چراکه همان طور که مقام معظم رهبری(مدظله العالی) گفتند این علم ها شکل صلیب است و شاید این علامت ها از فرهنگ دیگری وارد فرهنگ عاشورا شده باشد، در نتیجه مسجد شیشه تنها دسته عزاداران و سینه زنی دارد که در ایام محرم عزاداری می کنند و در روز عاشورا بعد از بازگشت از عزاداری نماز ظهر عاشورا را در خیابان ولیعصر ایستگاه جامی اقامه می کنند.

وی ادامه می دهد: در طول ایام محرم 6 منبری در مسجد حضور می یابند که چندتن از آنها پای ثابت جلسات سخنرانی مسجد شدند و مردم استقبال فراوانی نسبت به مباحث آنها دارند که از جمله آنها می توان به حجج اسلام تاج لنگرودی و تقوی اشاره داشت.

 

از برگزاری جلسات بحث در مورد طب سنتی تا آموزش خانواده

امام جماعت مسجد شیشه اما در ادامه به یکی از فعالیت های مسجد اشاره می کند که شاید کمتر در سایر مساجد شاهد باشیم، حجت الاسلام «کریما» از پدرش یاد می کند که بر طب سنتی اشراف کامل داشته است و این داشته های علمی را به فرزند خود نیز منتقل کرده است، در نتیجه این روزها در مسجد شیشه جلساتی در مورد طب سنتی با تدریس حجت الاسلام «کریما» برگزار می شود، این جلسات به جز جلساتی است که در این مسجد در حوزه آموزش خانواده و تعلیم و تربیت اسلامی برگزار می شود.

 

یکشنبه شب ها و پخش فیلم در مسجد

حجت الاسلام کریما در ادامه می گوید: یکشنبه شب ها به جز ایام محرم زمان پخش فیلم در مسجد است، این فیلم ها همگی ایرانی هستند و متناسب با موضوع روز برنامه نمایش فیلم داریم.

 

وقفی ماندگار از مرحوم شیشه و نگین محله «شیخ هادی»

شاید وقتی مرحوم «شیشه» زمین مسجد را وقف کرد هرگز تصور نمی کرد که روزگاری مسجدی که در این زمین بنا می شود به عنوان قطب دین داری مردم یک محله شناخته شود، شاید هرگز تصور نمی کرد که این مسجد با روح و زندگی مردم عجین شود اما چنین شد.

 

امروز مسجد «شیشه»، این مسجد بدون گنبد و گلدسته را همه می شناسند، از کسبه محل تا حتی مردم عادی که گاهی گذرشان به محله شیخ هادی می خورد، همه حداقل اسم مسجد «شیشه» را شنیده اند، مسجدی که به همت ائمه جماعات و مردم نگین محله شده است.

پایان پیام/

کد خبر 417690

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha