خانواده رکن اصلی تحقق فرهنگ ترافیک/ خطاهای انسانی مهمترین عامل تصادفات

خبرگزاری شبستان: عدم آگاهی و رعایت نکردن مقرارت ایمنی مهمترین عامل تصادفات جاده‌ای را تشکیل می‌دهد بر اساس آمار، تصادفات جاده‌ای دومین عامل مرگ و میر در کشور است.

 به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گیلان، امروزه با گسترش ارتباطات و تکنولوژی، وسایل ارتباطی در جهان افزایش یافته است و یکی از این وسایل ارتباط را می‌توان را خودرو دانست که تردد آن در جاده‌ها و تعداد آن رو به افزایش است و این وسیله نقلیه با توجه به مزایایی که دارد، می‎تواند به علت بی‎دقتی افراد در جامعه موجب حوادث ناگوار شود.

بر اساس آمار رسیده سالانه هزاران نفر در کشور بر اثر حوادث رانندگی در جاده‌های اصلی و فرعی و یا حاشیه راه‌ها به واسطه این وسیله نقلیه جان خود را از دست داده و یا دچار نقص عضو می‌شوند.بعد از بیماری قلبی و عروقی، حوادث رانندگی دومین عامل مرگ و میر در کشور شناخته شده است.

دراین راستا وزارت راه و شهر سازی و حمل و نقل پایانه‌ها برای جلوگیری از حوادث ناگوار در سطح جاده‌ها اقدامتی را انجام داده‌اند که با اجرای این برنامه‌ها در چند سال اخیر شاهد کاهش تلفات جاده‌ای در سطح کشور هستیم.

به مناسبت" دهه ایمنی  راه‌ها ومسئولیت های ما " گفتگویی با مدیرکل راه و شهر سازی گیلان و مدیرکل حمل و نقل پایانه‌های گیلان انجام شده که  می‌خوانیم:

رتبه سوم کل تردد جاده ای گیلان در کشور

شعبان علی خاوری، مدیرکل راه و شهرسازی گیلان با اشاره به دهه ایمنی راه‌ها و مسئولیت‌های ما اظهار کرد: نام گذاری دهه ایمنی جنبه نمادینی دارد تا توجه افکار عمومی به آن جلب و احساس مسئولیت همگان نسبت به آن برانگیخته شود چراکه افزایش میزان آگاهی مردم و عمل کردن  همه اقشار جامعه به اصول ایمنی ارتباط مستقیمی با کاهش تصادفات و سوانح جاده‌ای دارد.

وی با بیان اینکه بر اساس آمار اعلام شده بیشتر تصادفات بر اساس خطاهای انسانی است گفت: سرعت و سبقت غیر مجاز، رعایت نکردن مقررات راهنمایی و رانندگی و ایمنی توسط رانندگان و عابران پیاده در جاده‌ها از جمله مهمترین عامل تصادفات در جاده‌هاست.

خاوری به عملکرد این اداره کل جهت کاهش  تصادفات و افزایش ایمنی پرداخت و اذعان کرد: آشکار سازی نقاط پر حادثه، ایجاد روشنایی در نقاط پر حادثه، خط کشی راه‌های اصلی و فرعی، روکش اسفالت، نصب حفاظ ایمنی در پرتگاه‌ها و نقاط خطرناک، افزایش ایمنی تردد از جاده‌ها از طریق ایجاد تعامل با پلیس راه و ..... از جمله اقداماتی است که جهت کاهش تصادفات و افزایش ایمنی از طریق این اداره کل انجام شده است.

این مقام مسئول با اشاره به رتبه سوم  تردد گیلان در کشور بیان کرد: از نظر سهم تردد وسایل سنگین در رتبه هفت کشور و از لحاظ متوسط تعداد تصادفات در هر یکصد هزار تردد، رتبه هشت کشوری و از لحاظ فوتی در جاده‌های کشور در رتبه 28 کشوری قرار داریم.

کاهش تصادفات جاده‌ای در گیلان

مدیرکل راه و شهر سازی گیلان تصریح کرد: گیلان در چند سال اخیر از لحاظ آمار تصادفات کاهش داشته و طبق آمار رسیده سال 91 نسبت به سال قبلش هشت درصد و سال 92 نسبت به مدت مشابه سال قبلش 17 درصد ونیز در شش ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل 6 درصد کاهش داشته است.

وی به استاندارد ملی جاده‌های گیلان پرداخت و گفت: طراحی و ساخت راه‌های حوزه استحفاظی گیلان با استفاده از مهندسان مجرب مشاور و پیمانکاران مجری طرح با سابقه و بر اساس آیین نامه‌های معتبر فنی و تخصصی به انجام می‌رسد.

مدیرکل راه و شهر سازی گیلان به نقش خانواده در درونی کردن فرهنگ ترافیک در جامعه اشاره و اذعان کرد: خانواده به عنوان عنصر انسان ساز جامعه در شکل گیری  فرهنگ‌ها نقش مهمی ایفا می‌کند هر چه میزان آگاهی انسان در زمینه ای بیشتر شود، درونی شدن آن عامل در افراد بیشتر خواهد شد، لذا خانواده‌ ها رکن اصلی جامعه در تحقق فرهنگ ترافیک و ایمنی هستند.

این مقام مسئول به دو عامل تنبیه و تشویق اشاره کرد و افزود: تنبیه و تشویق می‌تواند دو راهکار مناسب برای ایجاد نظم در قوانین راهنمایی و رانندگی  و اصلاح فرهنگ محسوب شود که متاسفانه به مقوله تشویق در این راستا توجهی نمی‌شود.

 عدم فراگیری رانندگی صحیح ریشه اصلی بی انضباطی در جامعه

مدیر کل راه وشهر سازی گیلان اظهار کرد: بسیاری از رفتارهای اجتماعی آموختنی است و کودکان به وسیله مشاهده و الگو سازی، رفتارهای اجتماعی را می‌آموزند بنابراین از خانواده الگو گرفته و رعایت قوانین را از آنان تقلید می‌کنند در این راستا والدین باید فرهنگ درست ایمنی راه‌ها را به کودکان بیاموزند و نقش اساسی در راستا بر عهده دارند.

وی با بیان اینکه ریشه اصلی بی‌انضباطی عدم فراگیری رانندگی صحیح در جامعه است گفت: آموزش و پرورش، نهادهای ذی ربط و رسانه‌ها نقش تاثیر گذاری در فرهنگ سازی و الگو سازی جامعه به ویژه نهادینه کردن فرهنگ رانندگی  بر عهده دارند که همگان باید در این راستا با همکاری و همگامی زمینه کاهش تصادفات را فراهم کنیم.

خانواده نقش ارزنده ای در نهادینه کردن فرهنگ ترافیک در جامعه دارد

ناصر آل محمدی، مدیرکل حمل و نقل پایانه‌های گیلان با توجه به "دهه ایمنی راه‌ها و مسئولیت‌های ما "اظهار کرد : همانطور که  ما  مسئولان در مقابل امنیت جامعه باید تلاش کنیم مردم نیز وظایفی برعهده دارند و در حین  رانندگی و عبور از خیابان و ..... باید مقرارت ایمنی را جدی گرفته و بدان عمل کنند.

وی با بیان اینکه احترام به قانون ایمنی و رعایت حقوق دیگران از جمله  قوانین ویژه برای عموم جامعه در زندگی روزمره است گفت: عدم عجله و شتاب در معابر، خویشتن داری هنگام تخلف دیگران و توجه به محیط اطراف هنگام تردد در راه‌ها از جمله وظایف مردم در زمینه ایمنی است.

این مقام مسئول به نقش خانواده و تاثیر گذاری والدین اشاره و اذعان کرد: اگر والدین مقررات ایمنی را جدی بگیرند و رعایت کنند در مقابل کودکان و نوجوانان نیز از والدین الگو گرفته و مقرارت ایمنی را رعایت خواهند کرد.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: نقش خانواده، در نهادینه کردن فرهنگ ترافیک در جامعه از اهمیت ویژه‌ای برخوردارست و خانواده نخستین پایگاه تربیت در تمام مراحل رشد به ویژه در سال‌های نوجوانی و جوانی است.

مدیرکل حمل و نقل پایانه‌های گیلان به عملکرد این اداره کل جهت ایمنی در راه‌های استان اشاره و بیان کرد: نصب و نظارت و بهره برداری تابلوهای اختصاصی و تبلیغاتی، صدور، لغو و  مجوز بهره برداری امداد فنی خودروها، احداث پل‌های عابر پیاده، نصب و راه اندازی تابلوهای VMS، تجهیزات پایگاه‌های پلیس راه جهت کنترل بر تردد کاربران جاده، نصب و راه اندازی دوربین های نظارتی و ... اجرای طرح‌های ارتقای ایمنی تردد و آسیب پذیری از جمله مهمترین اقدامات این اداره کل جهت ایمنی در جاده‌های استان است.

85000 دانش آموز ، آموزش ترافیک را فراگرفتند

آل محمدی اذعان کرد: از سال 78 طرح ایمن سازی مدارس در استان آغاز و تا پایان سال 92، 310 مدرسه تحت پوشش این طرح قرار گرفتند و در این مدت هشت هزار و 500 دانش آموز آموزش‎های ترافیک و ایمنی را از اساتید مربوطه فرا گرفتند.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه این طرح امسال در 70 مدرسه حاشیه راه‌ها در دست اجراست گفت: این طرح در دو بخش فیزیکی و آموزشی در مدارس حاشیه راه‌ها استان در دست اجراست که امسال25 مدرسه در بخش فیزیکی با اعتباری بالغ بر 2هزار و 500 میلیون ریال و در بخش آموزشی 45 مدرسه با اعتباری بالغ بر 780میلیون ریال در مدارس حاشیه راه‌های گیلان اجرا کننده طرح هشتند.

وی  افزود: بر اساس نظر سنجی انجام شده از اولیاء مدارس و دانش آموزان، این طرح در گیلان صدرصد موفق عمل کرده و استمرار آن سبب کاهش حوادث رانندگی شده است طی گزارش دریافتی از آموزش و پرورش گیلان مدارس تحت پوشش این طرح هیچگونه فوتی در حوادث رانندگی طس سالهای اخیر نداشته اند.

این مقام مسئول به طرح آموزش موتور سواران وعابران پیاده در روستاهای گیلان پرداخت و افزود: این طرح از سال 90 آغاز و تا پایان 92 ، 300 روستا تحت پوشش این طرح قرار گرفته و امسال نیز یکصدروستا در اجرای این طرح قرار گرفته است.

پایان پیام /

 

 

 

 

کد خبر 417349

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha