نقش الگویی جامعه متمدن عصر ظهور در تمدن نوین اسلامی

خبرگزاری شبستان: پژوهشگر مهدوی گفت: اهمیت نقش الگویی جامعه متمدن عصر ظهور این است که آموزه های اسلامی یا مربوط به فرد می شود که الگوی آن انسان کامل است و یا مربوط به روابط اجتماعی که الگوی آن جامعه موعود است.

حجت الاسلام امیرمحسن عرفان در گفت و گو با خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان بااشاره به ظرفیت ها و قابلیت های فرهنگی و تمدنی عصر ظهور و نقش الگویی آن در تمدن نوین اسلامی گفت: آموزه های اسلام بن مایه جهش علمی تمدنی مسلمانان در گستره تاریخ بوده و هستند.

وی با طرح سوالی مبنی بر اینکه آیا اسلام بالفعل همه دستاوردهای مادی و تمدنی را مطلوب می داند و از نامیدن آنها با عنوان اسلامی استقبال می کند یا متون دینی شرط خاصی را برای وصف اسلامی یک تمدن لحاظ می کند، خاطرنشان کرد: طرح این نکته از آن جهت ضرورت دراد که بار معنایی کلمات منحصر به بار معرفتی آن نیست بلکه واژه ها بار ارزشی را با خود به همراه دارند.

حجت الاسلام عرفان اظهارداشت: از آنجا که اتصاف به واژه اسلامی بار معنایی مثبتی را به شنونده منتقل می کند لازم است بررسی کنیم که آیا دین شرطی را برای اسلامی نامیدن یک تمدن مطرح کرده است که اگر فاقد آن باشد آن را اسلامی قلمداد نمی کند.

این پژوهشگر مهدوی با بیان اینکه از نظرگاه اسلام دستاوردهای مسلمانان همان قدر که متصف به تمدن است باید متصف به اسلامی بودن نیز بشود تا بتوان آن را تمدن اسلامی نام نهاد، تصریح کرد: تشیع در نگاه تاریخی خود از آنچه پیش آمده رضایت ندارد و ضمن دفاع از اصالت های موجود در تمدن تاریخی اسلم با اعتقاد به تمدن آرمانی جامعه امام زمانی تمدن مطلوب اسلامی را در این آینده آرمانی جستجو می کند.

وی ادامه داد: با توجه به ویژگی هایی که در متون اسلامی برای جامعه موعود و عصر ظهور بیان شده با هر تعریفی از تمدن می توان آن را یک جامعه متمدن نامید بنابراین دین برای نشان دادن جامعه آرمانی بشریت رویکردی تمدنی برگزیده و از این طریق موضوع تمدن را در حیطه مباحث مورد اهتمام خود قرار داده است.

حجت الاسلام عرفان با بیان اینکه در پرتو آرمان مدینه فاضله عصر ظهور می توان به آسیب شناسی وضعیت امروزی جوامع بشری پرداخت، افزود: این آسیب شناسی بدین گونه است که ابتدا وضعیت فعلی خود را بسنجیم و میزان تناسب و سازگاری آن را با وضعیت آرمانی مشخص سازیم.

این پژوهشگر مهدوی ادامه داد: بدین طریق می توانیم معین کنیم که از وضعیت آرمانی به چه اندازه فاصله داریم تا در نهایت برای کم کردن فاصله وضعیت امروز خود با وضعیت مطلوب بکوشیم به همین منظور نقش الگویی جامعه متمدن عصر ظهور بسیار مهم است.

وی با بیان اینکه حکومت جهانی حضرت فقط پیش بینی الگو سازی برای آینده نیست بلکه الگوی زندگی امروزین بشر می باشد، خاطرنشان کرد: ما می توانیم از ظرفیت های اخلاقی، تربیتی، دینی و سیاسی عصر ظهور برای رفع کاستی ها و نابسامانی های جامعه امروزی بهره گیریم.

حجت الاسلام عرفان مهمترین شاخصه های تمدن عصر ظهور را خردورزی و اصول گرایی دانست و بیان داشت: زیربنای تمدن مهدوی بالا بردن توان فکری انسان است.

این پژوهشگر مهدوی با اشاره به جامعیت و چند بعدی بودت تمدن عصر ظهور، اظهارداشت: جامعیت به این معناست که در تمام عرصه های فکری، اخلاقی و اعتقادی، سیاسی و اجتماعی برای تحول زایی برنامه های متعددی موجود است.

وی با بیان اینکه آنچه مهم است این نکته است که شرط موفقیت جامعه منتظر در بنای تمدن نوین اسلامی الگوگیری از شاخصه ها و ویژگی های جامعه متکامل عصر ظهور است، گفت: در پرتوی این الگوگیری است که عدالت به معنای واقعی و فراگیر آن بر همه رفتارها، برنامه ها و آرمان ها حاکم می شود و اعتدال و توازن واقعی به زندگی بر می گردد.

حجت الاسلام عرفان با بیان اینکه با کمال تاسف محققان و اندیشمندان ما با رویکردی تمدنی به دستاوردهای عصر ظهور نمی نگرند، ادامه داد: در این صورت دستاوردهای عصر ظهور بسیار محدود و اندک تحلیل و بررسی می شوند.

این پژوهشگر مهدوی گفت: اهمیت نقش الگویی جامعه متمدن عصر ظهور در این است که آموزه های اسلامی یا مربوط به فرد می شود که الگوی برتر آن انسان کامل است و یا مربوط به روابط اجتماعی و معطوف به جامعه می شود که الگوی آن انسان کامل و جامعه موعود است.

 

پایان پیام/

کد خبر 417266

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha