حجت الاسلام سلیمان پورابراهیم، مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان به مناسبت اولین روز هفته کتاب که با "کتاب، مسجد، محرم" نامگذاری شده است با بیان اینکه آموختن علم و دانش اندوزی، کتاب و کتابخوانی در اسلام به سالهای آغازین رسالت پیامبر(صل الله علیه وآله) بر میگردد اظهارکرد: ایجاد کتابخانهها در مساجد به سالهای آغازین رسالت پیامبر(صل الله علیه و آله) و نزول قرآن برمیگردد که با نوشتن آیات کریمه و اهدای نسخههای قرآن به مساجد شروع شد.
وی با بیان اینکه مسلمانان مسجد را بهترین انتخاب برای نگهداری دست نوشتههای قرآنیشان میدانستند، گفت: شواهد تاریخی نشان میدهد که تقریباً در همه مساجد جامع، مجموعههای کتاب وجود داشته است و در طول تاریخ کتابخانههای زیادی در مساجد به وجود آمدند که بدون توجه به اندازه و محل قرارگرفتنشان، «مکتبه» یا «خزانة المصاحف» نامیده میشدند.
حجت الاسلام پورابراهیم با اشاره به اینکه کتابخانههای مسجد کتابخانههای قرآنی بودند، تصریح کرد: همزمان با بنای مساجد نسخههایی از قرآن در آن نهاده میشد و اهدا و وقف قرآن بر آنها از آداب و رسوم اسلامی ریشه دار به شمار میآمد.
وی اضافه کرد: روند اهداء کتاب و احداث کتابخانه زمانی جدی شد که برخی از عالمان و فقیهان هنگام مرگ، کتابهایشان را وقف مساجد میکردند.
مسئول دبیرخانه کانونهای مساجد استان با بیان اینکه کتابخانههای مساجد با وقف کتابها از سوی دانشمندان، علمای اسلامی و مردم بنیانگذاری شدند افزود: کتابخانههای مساجد مردمی است و این کتابخانهها با توجّه به نیازهای خاص جامعه که اغلب از جوانان تشکیل میشود، ساماندهی میشوند.
وی تاکید کرد: کتابخانه های مساجد در جهان و ایران بعد از اسلام، سابقه ای دیرینه دارند و از صدر اسلام، مساجد به عنوان کانونهای عبادی و آموزشی همواره مورد توجّه و عنایت والیان و امرای اسلامی قرار داشتهاند.
حجت الاسلام پورابراهیم با بیان اینکه مساجد، پس از انقلاب شکوهمند اسلامی در ترویج فرهنگ و مبانی اسلامی در بین اقشار مختلف جامعه نقش به سزایی ایفاء کردند خاطرنشان کرد: ایفای نقش فرهنگی مساجد در گرو فعالیتهای کتابخانهای که مظهر دانش، فهم و تمدن والای بشری است میسر شد.
وی ادامه داد: کتابخانههای مساجد بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران از رونق بیشتری برخوردار گشت و مساجد دوباره کانون توجه مردم به ویژه جوانان قرار گرفت. دولت اسلامی نیز به امور مساجد توجّه بیشتری معطوف داشت و برای توسعه مساجد و اهتمام به امور آن سازمانهای مختلفی مثل «مرکز رسیدگی به امور مساجد»، «مؤسسه عمران مساجد» و «ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد» و... را تشکیل داد.
مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی، هنری مساجد گیلان با بیان اینکه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد متولی کتابخانههای مساجد هستند، اذعان کرد: هم اکنون 242 باب کتابخانه در مساجد استان مشغول فعالیت هستند که 224 نفر کتابدار در این کتابخانهها مشغول ارائه خدمات به مراجعه کنندگان هستند.
حجت الاسلام پورابراهیم افزود: از این تعداد کتابخانه،146 باب در مساجد روستایی و 96 باب در مساجد شهری دایر شده است.
وی با بیان اینکه کتابخانههای مساجد به دو دسته کتابخانههای باز(در داخل مساجد) و کتابخانههای بسته( مخزن دار) تقسیم میشود، تصریح کرد: 156 کتابخانه در داخل مساجد دایر بوده و 86 کتابخانه بسته است.
مسئول دبیرخانه کانونهای فرهنگی و هنری مساجد اذعان کرد:17 هزار و 765نفر از جوانان مسجدی در این کتابخانهها عضو بوده و خدمات دریافت میکنند.
وی از اهدا کتاب به کانونها تحت عنوان"باکاروان کتاب" همزمان با هفته کتاب خبر داد و و اذعان کرد: 179 هزار و336 جلد کتاب در کتابخانههای استان موجود است.
پایان پیام/
نظر شما