ایجاد کمربند سبز مرزی از تخریب جنگل های بلوط زاگرس جلوگیری می کند

خبرگزاری شبستان: استاندار ایلام در نشست استانداران حوزه رویشی زاگرس، گفت: ایجاد کمربندی سبز مرزی با همکاری استان های هم مرز با کشور عراق می تواند از تخریب جنگل های بلوط زاگرس جلوگیری کند.

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی استانداری ایلام، محمدرضا مروارید، در جمع 12 استاندار حوزه رویشی زاگرس و رئیس سازمان جنگل ها و مراتع کشور با ارائه این پیشنهاد، اظهار کرد: با امضاء تفاهمنامه برای حرکت های رو به جلو در مقابله با تخریب جنگل های بلوط حوزه زاگرس بین همه  استان های درگیر می تواند از دغدغه های  همه مردم زاگرس نشین بکاهد و راهکاری موثر را برای جلوگیری از گسترش این پدیده ایجاد نماید.

 

نماینده عالی دولت در استان ایلام، تغییر اقلیم منطقه زاگرس را مولود تخریب جنگل ها و خشکیدگی بلوط، خشکسالی و مشکلات زیست محیطی چندسال گذشته دانست و خاطر نشان کرد: این مشکلات ناشی از ریزگردها، خشکسالی، عدم بارندگی مناسب و یخبندان و بالا بودن دمای این مناطق و گرم شدن هوا که افزایش و رشد مناطق بیابانی نیز مزید بر علت شده و تخریب جنگل های حوزه زاگرس و خصوصا خشکیدگی بلوط را در پی داشته است.

 

استاندار ایلام، در این نشست با ارائه دو پیشنهاد برای جلوگیری از گسترش خشکیدگی بلوط در منطقه زاگرس، افزود: پنج استان حوزه مرزی در تعامل بایکدیگر تلاش نماییم یک نوار سبز مرزی که حافظی برای جنگل های بلوط داخل کشور خواهد بود، ایجاد نماییم که این مهم نیازمند کاری عظیم در حوزه ی آبخیزداری و آبخان داری و تغزیه سفره های زیرزمینی و دیگر روش ها است و این نوار می تواند حصاری برای حفظ جنگل های بلوط در داخل کشور باشد.

 

وی، در ادامه همکاری استانداران مرزی با کشور عراق را برای مبارزه با این پدیده خواستار شد و ادامه داد: در خصوص با تولید نهال و صدور و کاشت آن در عراق نیز با توجه به این که عراق دارای بیابان های بسیاری است ضروری به نظر می رسد.

 

مقام ارشد استان در خصوص این موارد تأکید کرد: تاکنون مذاکرات لازم در این خصوص با استانداران میسان و واسط عراق تاکنون انجام شده و مقامات عراقی نیز از ایجاد کمربند سبز در استان های خود استقبال نموده و برای اجرای آن قول های مساعدی داده اند.

 

وی، در رابطه با دومین پیشنهاد خود برای مقابله با خشکیدگی جنگل ها بلوط، گفت: احیاء جنگل های آسیب دیده با همکاری 12 استان حوزه زاگرس در اولویت کاری قرار گیرد، چرا که جمعیت اصلی و اثرگذار کشور در منطقه زاگرس است و مسائل اکولوژیکی تأثیر مستقیم بر مسائل اقتصادی و اجتماعی مردم حوزه زاگرس دارد که نیازمند حفظ جنگل ها و حوزه رویشی در این مناطق است.

 

مروارید، با تأکید بر منابع طبیعی و نقش مردم در حفظ آن خاطر نشان کرد: زاگرس به عنوان ریه ی تنفسی و نماد سرسبزی کوههای کشور نیازمند احیا و حفظ جنگل های خود می باشد تا میراثی باشد برای نسل آینده باقی گزارد.

 

استاندار ایلام، بیان کرد: خشکیدگی جنگل های بلوط ایلام و استان های زاگرس نشین با توجه به گستره شش میلیون هکتاری این رویشگاه و تبعات زیست محیطی آن، خسارات زیان بار اقلیمی و محیطی زیادی را بر جای خواهد گذاشت که نیازمند همکاری مسئولان کشوری، نهادهای داخلی و سازمان های بین المللی است.

 

وی، افزود: موضوع خشکیدگی جنگل های زاگرس به ویژه عرصه های ایلام دارای بیشترین بحران است که نیازمند اختصاص اعتبارات ملی و جذب کمک های بین المللی است.

 

استان 20 هزار کیلومتر مربعی ایلام در باختری ترین جای نقشه جغرافیایی کشور، یک میلیون و 600 هزار هکتار عرصه طبیعی شامل جنگل با گونه غالب بلوط ایرانی و مرتع دارد، امروزه در حدود 420 هزار هکتار از عرصه های استان در حال بیابانی شدن است که 140 هزار هکتار آن در وضعیت بحرانی قرار دارد که هم انون کاشت نهال و اجرای طرح های بیابان زدایی در شهرستانهای مهران و دهلران در دست اقدام است.

 

معاون وزیر و رئیس سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری کشور نیز در این جلسه، گفت: زاگرس گسترده ترین رویشگاه جنگلی کشور و بستر تمدن های تاریخی است و 27 درصد جمعیت کشور ، 40 درصد نزولات آسمانی و منابع آبی کشور در این حوزه قرار داد و 42 درصد جنگل ها که بیش از 6 میلیون هکتار را شامل می شود و دارای منابع سرشار نفتی ، معدنی و طبیعی کشور است.

 

خداکرم جلالی، با بیان اینکه این حوزه 30 درصد جمعیت دامی و 80 درصد عشایر مولد کشور را در خود جای داده است، ادامه داد: بیش از 4 هزار گونه گیاهی و 183 درخت شامل بلوط ، بنه ، زبان گنجشک و کیکم و زالزالک حوزه رویشی زاگرس در 5 هزار و 500 سال قبل به تکامل رسیده است.

 

این مقام کشوری، خاطر نشان کرد: حوزه رویشی زاگرس دارای درختان کهن سال بیش از 200 سال است که در جنگل های سالم باید به مانند انسان ها که همه ی نسل ها در یک زمان وجود دارند جنگل ها نیز باید از وجود تمام نسل ها بهره ببرند تا جایگزینی درخت ها در این مناطق شکل بگیرد که متأسفانه تاکنون زایش جدیدی در این جنگل ها مشاهده نمی شود.

 

وی، ادامه داد: این مشکل ناشی از بهره برداری بی رویه و استفاده نادرست از جنگل است که آن را از شکل طبیعی خود خارج نموده و آینده ی آن را مبهم نموده است و اگر اقدامات موثری در این زمینه صورت گیرد آینده خوبی را برای آن نمی توان انتظار داشت.

 

معاون وزیر جهاد کشاورزی، ادامه داد: مقابله با این پدیده نیازمند مدیریت و برنامه ریزی صحیح و اصولی است، در این خصوص باید چرای دام ها، زراعت زیراشکوب و منابع آبی مدیریت شود.

 

جلالی، خاطرنشان کرد: باید با مدیریت متوازن و مطلوب این سرمایه عظیم را حفظ کرد، خوشبختانه در سال 93 با افزایش بارندگی و سرمای زیر ده درجه و کاهش ریزگردها، باعث شده که توسعه خشکیدگی بلوط پایین بیاید.

پایان پیام/

کد خبر 416712

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha