به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان، اولیویه مارتین، رییس نمایندگی کمیته بین المللی صلیب سرخ در ایران در ششمین همایش مقابله با آثار جنگ بر روی محیط زیست گفت: امروز در میان شما حضور یافته و از طرف کمیته بین المللی صلیب سرخ در رابطه با حفاظت از منابع آب محیط زیست به ویژه در وضعیت های خشونت آمیز که یکی از چالش های مهم فراروی بشر است، صحبت می کنم.
وی افزود: در حال حاضر تقاضا برای امدادرسانی بشردوستانه در مصاف هایی که با درگیری های بلندمدت دست به گریبان اند به سطح بی سابقه ای رسیده است.
مارتین ادامه داد: تعداد روزافزون درگیری های طولانی در حال حاضر از سوریه گرفته تا افغانستان و عراق و اخیرا هم غزه نه تنها موجب بی خانمان شدن مردم و تخریب گسترده زیرساخت ها بلکه عواقب طولانی مدتی هم برای محیط زیست به دنبال دارد، این وضعیت در کشورهای درگیر جنگ و همسایگان آنها حاکم است.
رییس نمایندگی کمیته بین المللی صلیب سرخ در ایران اظهار داشت: تأثیرات درگیری های مسلحانه در محیط زیست در کشورهایی مانند عراق، افغانستان، لبنان و غزه به خوبی مستند شده است و در این کشورها پیامدهای درگیری از تلفات انسانی فراتر رفته و شامل خسارات زیست محیطی غیرقابل جبرانی شده است.
وی با بیان اینکه نمی توان آثار مخرب محیطی درگیری های مسلحانه را نادیده گرفت، خاطرنشان کرد: در این حوادث با مشکلاتی نظیر کیفیت و کمیت آب و بسیاری مشکلات زیست محیطی شامل از دست رفتن زمین های مزروعی و مشکلات بهداشتی ناشی از آلودگی و تخریب مناطق ساحلی و منابع دریایی هستیم.
وی با بیان اینکه بسیاری از کشورهای منطقه حتی پیش از بروز درگیری مسلحانه نسبت به عدم ثبات زیست محیطی آسیب پذیر هستند، تأکید کرد: رقابت بر سر منابع کمیاب آب، عدم رشد اقتصادی مناسب، ناامنی غذایی، مهاجرت اجباری و در نهایت آسیب پذیری آواره شدگان داخلی و پناهندگان از جمله دغدغه ها و مسایل پیش روی این کشورها است.
مارتین ادامه داد: از دغدغه های مربوط به بهداشت عمومی به دلیل وضعیت نامناسب آب و فاضلاب در مناطق شهری پرجمعیت گرفته تا ارتباط ناگسستنی بین آب، غذا و انرژی، مکانیسم های سازگاری و ظرفیت انطباق پذیری در بسیاری از جوامع بیش از پیش محدودتر شده است و در مجموع تمام این موارد ناخوشایند گریبانگیر منطقه ای هستند که گرفتار درگیری ها و تنش های اجتماعی مقاوم هستند.
وی یادآور شد: سوءاستفاده انسان از منابع طبیعی نقش مهمی در بسیاری از درگیری های مسلحانه بازی کرده و با توجه به اکثر مشکلات زیست محیطی اخیر که در این منطقه شاهد بوده ایم، خطر تشدید و طولانی شدن بسیاری از درگیری های منطقه وجود دارد.
مارتین خاطرنشان کرد: مدیریت پایدار منابع طبیعی به طرز فزاینده ای در معرض خطر است که این امر ناشی از مصرف محصولات کشاورزی به روشی غیرمسئولانه است، در همین حال تغییرات آب و هوایی هم موجب تشدید آن دسته از مشکلات حال حاضر در رابطه با پایداری زیست محیطی هستند و مانع بزرگ تری را بر سر راه پاسخگویی به نیازهای آب، غذا و انرژی برای میلیون ها نفر ایجاد می کند.
رییس نمایندگی کمیته بین المللی صلیب سرخ در ایران تصریح کرد: آثار غیرمستقیمی مانند کاهش ظرفیت سازمانی برای مدیریت زیست محیطی و یا مربوط به مکانیسم های سازگاری اتخاذ شده توسط جمعیت غیرنظامی از اهمیت بسزایی برخوردار است چرا که چنین آثاری چه مستقیم و چه غیرمستقیم می توانند چالش های درازمدت جدی بر جمعیت آسیب دیده تحمیل کرده و مانع بازگشت به وضعیت اولیه برای مدت ها پس از پایان درگیری شوند.
وی خاطرنشان کرد: امروز شاهد افزایش آگاهی ها نسبت به دغدغه ها و منافع زیست محیطی مشترکی هستیم که می تواند فرصت هایی جدید برای همکاری ایجاد کند.
وی ادامه داد: به نظر کمیته بین المللی صلیب سرخ مدیریت پایدار منابع طبیعی متضمن امنیت انسانی از نظر معیشتی و اکوسیستم طبیعی بوده و موجب ایجاد بستر مناسب برای مشارکت لازم با هدف پیشگیری از درگیری می شود.
مارتین ادامه داد: در مناطقی که امکان بروز درگیری در آنها وجود دارد این امر بر پایه چنین پیش فرضی است که در زمان درگیری مسلحانه، مسئولیت زیست محیطی تمامی طرف های درگیر منجر به جلوگیری یا کاهش خسارات زیست محیطی عمده می شود و همزمان در سطح بین المللی نیز تلاش می شود تا قواعد مربوطه در حقوق بین الملل بشردوستانه اجرا و پیاده شوند.
مارتین با اشاره به معاهدات کلیدی و کنوانسیون های مربوط به حفاظت از محیط زیست خاطرنشان کرد: تاکنون هنجارهای زیست محیطی بین المللی قابل اعمال در جنگ مبنای قانونی لازم برای حفاظت از محیط زیست را فراهم کرده است.
وی با اشاره به وظایف کمیته بین المللی صلیب سرخ در حفاظت از محیط زیست تاکید کرد: اجرای مأموریتی کاملا بشردوستانه به منظور حفاظت از زندگی و کرامت قربانیان جنگ و کمک رسانی به آنان از وظایف کمیته است.
وی افزود: کمیته بین المللی صلیب سرخ کماکان با کنشگران دولتی و غیردولتی در تعامل است تا نسبت به رعایت و احترام به اصول و قواعد موجود در حقوق بین المللی بشردوستانه اطمینان حاصل کرده در نهایت نه تنها موجب کاهش میزان تلفات بین غیرنظامیان بلکه از عواقب درگیری مسلحانه بر محیط زیست که به طور مستقیم به دلیل استفاده از تجهیزات و روش های جنگی به کار رفته توسط کنشگران دولتی و غیردولتی به وجود می آیند، کاسته شود.
مارتین با بیان اینکه کمیته بین المللی صلیب سرخ حمایت های کلی قانونی طبق حقوق بین المللی بشردوستانه را مورد بررسی قرار داده است، اظهار داشت: لحاظ کردن محیط زیست طبیعی به عنوان یکی از اموال غیرنظامی به عنوان یکی از قوانین کلی در خصوص نظارت بر جنگ یکی از موارد مورد توجه این کمیته است.
وی افزود: این کمیته شروط مربوط بر حفاظت قانونی از محیط زیست در زمان درگیری مسلحانه را در حقوق بین المللی بشردوستانه شناسایی و فعالانه درصدد است تا با توسعه هرچه بیشتر این مجموعه قوانین راه های جدیدی را برای تقویت میزان حفاظت قانونی از محیط زیست در زمان درگیری مسلحانه بیابد.
رییس نمایندگی کمیته بین المللی صلیب سرخ در ایران خاطرنشان کرد: باید تلاش مشارکت خود را بر این مفهوم استوار کنیم که مشکلات مشترک نیازمند راه حل های مشترک هستند چرا که چنین مفهومی امروز بیش از همیشه مرتبط با وضعیت حاکم بر دنیای ما است.
وی اذعان داشت: امیدوارم تلاش مشترک ما به منظور آگاهی رسانی بیشتر در مورد ارتباط ذاتی بین محیط زیست و درگیری مسلحانه منجر به جلوگیری از درگیری و یا تخفیف آن شود و در نهایت عدالت زیست محیطی را برای تمام مردم به ارمغان آورد.
پایان پیام/
نظر شما