به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، روز گذشته 20 آبان ماه نهمین دور مذاکرات هسته ای ایران وگروه 1+5 در مسقط پایتخت عمان برگزار شد. این مذاکرات ابتدا در نشستی یک ساعته با حضور کاترین اشتون و محمد جواد ظریف تشکیل شد و سپس هیات ایران در سه دیدار جداگانه بحث ها را ادامه داد.
در دیدار اول تیم مذاکره کننده کشورمان با هیات روسی گفتگو کرد و سپس به پای اظهارات هیات چینی نشست. پس از آن هم سید عباس عراقچی به همراه مجید تخت روانچی با معاونین وزرای خارجه کشورهای اروپایی عضو 1+5 (آلمان، فرانسه و انگلستان) به تبادل نظر پرداختند.
دیدارهای ایران و آمریکا به عنوان یکی دیگر از اعضای گروه 1+5 به همان گفتگوهای محمد جواد ظریف و جان کری در حضور کاترین اشتون در دو روز قبل مذاکرات ختم شد.
ظریف و جان کری وزرای خارجه ایران، آمریکا و کاترین اشتون هماهنگ کننده گروه ۱+۵ روزهای یکشنبه و دوشنبه ۱۸ و ۱۹ آبان ماه طی چهار دور و به مدت ۱۲ ساعت به گفتوگو درباره رفع اختلافات موجود بر سر راه توافقنامه جامع هستهای پرداختند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و تیم مذاکره کننده هستهای بعد از سه روز مذاکره صبح امروز به تهران بازگشتند.
اما در حالی که طرفین زمان زیادی تا ضرب الاجل مشخص شده به منظور پایان مذاکرات یعنی 3 آذر ندارند هنوز نمی توان تشخیص داد که مذاکرات به نتیجه مشخصی خواهد رسید یا نه.
سید عباس عراقچی بعد از این رایزنیها در جمع خبرنگاران گفت: از آنجا که همه موضوعات به نوعی به هم گره خورده، این کار را سختتر میکند و اینکه ما تا سوم آذرماه بتوانیم به نتیجه برسیم کار دشواری است، فرصت کم است، اما ناامید نیستیم.
معاون وزیر خارجه کشورمان همچنین عنوان کرد: احتمال دارد در کلان قضیه به توافق برسیم و نمیتوان گفت پیشرفت یا پسرفتی در مذاکرات داشتیم.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده همچنین در گفتوگویی دیگر با بیان اینکه پیشنهادها و ایدههایی که به خصوص از طرف ایران ارائه شده، ظرفیت رسیدن به راهحل مورد قبول را دارد، گفت: تا آخرین لحظه پشت میز مذاکره هستیم و معتقدیم رسیدن به تفاهم تا قبل از ۳ آذر شدنی است.
علاوه بر این، یوسف بن علوی وزیر خارجه عمان پس از پایان این مذاکرات در نشستی خبری خاطرنشان کرد: باید بگویم که در مذاکرات عمان تبادل آرا و رسیدن به یک فهم مشترک برای آماده سازی عناصر مهم توافقنامه مورد انتظار بررسی شد و مذاکرات در مسقط برای اتخاذ تصمیمات نبوده است.
وی افزود: ما معتقدیم که نباید این فرصت ها را از دست بدهیم و نباید از اصول و اهداف آن دست برداریم. برخی از مشکلات و اختلافات وجود دارد اما امکان رسیدن به راه حل و توافق وجود دارد و مطمئن هستیم که طرفین بر حصول نتیجه تاکید دارند.
وزیر خارجه عمان با تاکید بر اینکه مذاکرات در عمان برای اتخاذ تصمیمات نبوده است، گفت: نشستهای دیگری در وین برگزار خواهد شد و طی آن تصمیمات اتخاذ خواهد شد.
بن علوی با بیان اینکه سختی مذاکره ایران و 5+1 به آن اندازهای نیست که قابل حل نباشد، تاکید کرد: سختی مذاکره درباره برنامه هستهای ایران ارتباطی به روابط دوجانبه ندارد.
بن علوی درباره امکان تمدید به مذاکرات گفت که این موضوع به مذاکره کنندگان ارتباط دارد و تاکید کرد که تمامی طرفهای مذاکره کننده بر روی حصول توافق تمرکز کردهاند.
همچنین روسیه اعلام کرد که به آینده مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ خوشبین است. «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه با اعلام این مطلب گفت: «روسیه معتقد است که فرصت خوبی برای تعامل قدرتهای جهانی با ایران درباره برنامه هستهای این کشور تا تاریخ ۲۴ نوامبر وجود دارد.»
ریابکوف همچنین به «اینترفکس» گفت: «ما به اینکه امکان دارد تا ۲۴ نوامبر توافقی صورت نگیرد توجهی نداریم و تا زمانی که شانسی برای رسیدن به نتیجه وجود داشته باشد، تمام تمرکز خود را بر موضوع متمرکز میکنیم. این فرصت کوچکی نیست و نباید از دست برود.»صبح امروز نیز، حسن روحانی رئیس جمهور با بیان اینکه مذاکرات تا تاریخ سوم آذر در سطوح دیگر ادامه خواهد یافت، گفت: به ملت شریف ایران عرض میکنم که تیم مذاکرهکننده کشورمان همانند گذشته بر مبنای مصالح و حقوق مردم بر سر میز مذاکرات حاضر شده و البته نگرانیهای منطقی را نیز مد نظر قرار داده و با آژانس همکاری شفاف داشته است.رییس جمهوری اظهارداشت: اگر 1+5 و برخی کشورها، هدفشان این است که ایران از توسعه بازبماند و به دنبال بهانهجویی هستند، این امر امکانپذیر نیست و ملت ما از مسیر توسعه و حقوق خود دست برنخواهد داشت. ما حق داریم در چارچوب معاهدات آژانس بینالملل انرژی اتمی و پادمانهای نظارتی از فناوری صلحآمیز هستهای بهرهمند شویم.روحانی در عین حال تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران علاوه بر اینکه پایبند به همه مقررات بینالمللی است، ملزم به اجرای فتوای رهبر معظم انقلاب است که بالاترین تضمین برای حرکت ایران در مسیر صلحآمیز خواهد بود.رییس جمهوری با بیان اینکه کشورها نباید مشکلات داخلی خود را در مذاکرات وارد کنند، گفت: این موضوع قانونی و منطقی نیست و همه اعضای 1+5 باید به مصالح بلندمدت کشورها و منطقه توجه کنند.
دکتر روحانی افزود: توافق 1+5 به نفع ایران و همه کشورها و به نفع اقتصاد، توسعه، علم و جهان خواهد بود. این توافق میتواند، معاهدات بینالمللی را مستحکمتر کند و باعث اتکاء کشورها به معاهدات بینالمللی شود و درست نیست اگر کشوری به همه تعهدات بینالمللی پایبند است، پاسخگوی شکاک بودن برخی کشورها باشد.رییس جمهوری با اعلام آمادگی ایران برای ادامه حرکت شفافتر در چارچوب قوانین و مقررات بینالمللی، اظهار امیدورای کرد که توافق برد – برد برای طرفین مذاکرهکننده ایجاد شود، چرا که نفع یکجانبه هیچ توافقی را مستحکم و پایدار نمیکند. روحانی ادامه داد: ایران تمامی مساعی خود را در این زمینه بکار بسته است و تعدیلهای لازم را در درخواستهایش انجام داده و امیدواریم همه کشورهای 1+5 بویژه آمریکا که گاهی در مذاکرات به دنبال زیادهخواهی است، متوجه شرایط باشند.اما در خصوص ادامه مذاکرات هسته ای تا سوم آذر ماه، اعلام شده است که دهمین دور مذاکرات جامع هستهای ۲۷ آبان ماه (۱۸ نوامبر) در وین پایتخت اتریش برگزار میشود.پایان پیام/
نظر شما