امیر موسوی: ایران امروز دارای بیشترین روابط فرهنگی در منطقه است

خبرگزاری شبستان: دومین نشست‌ عصر فرهنگ ملل در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان و به نقل از روابط عمومی خانه هنرمندان ایران، دومین برنامه از سلسله نشست‌های تخصصی عصر فرهنگ ملل با عنوان «موقعیت فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام» دوشنبه 19 آبان با حضور دکتر صباح زنگنه «کارشناس مسائل خاورمیانه»، دکتر محمدحسین هاشمی «معاون فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و رایزن سابق فرهنگی کشورمان در چند کشور اسلامی» و  دکتر امیر موسوی «کارشناس حوزه بین‌الملل» در خانه هنرمندان ایران برگزار شد.

در ابتدای این مراسم حسن بهشتی پور که به عنوان مجری در این برنامه حضور داشت گفت: وقتی که با عنوان این برنامه مواجه می شویم یعنی موقعیت فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام، با سه فاکتور ایران، فرهنگ و جهان اسلام روبرو می شویم، تعریف ایران با مرز جغرافیایی و حاکمیت سیاسی آن مشخص است، اما باید دو فاکتور دیگر یعنی فرهنگ و جهان اسلام را مورد بررسی قرار دهیم یعنی به این موضوع بپردازیم که تعریف ما از رهنگ چیست و از سوی دیگر وقتی از جهان اسلام صحبت می کنیم، دقیقاً منظور ما از اسلام چیست، آیا جهان اسلام فقط در کشور های اسلامی خلاصه می شود یا که نه این جغرافیا بزرگ تر است؟

در ادامه برنامه دکتر صباح زنگنه به تعریف جهان اسلام پرداخت و گفت: جهان اسلام مجموعه ای از ملت ها و کشور ها و تجمعاتی که در دایره بزرگ فرهنگی و تمدنی جهان اسلام شکل گرفته است، حالا چه در 57 کشور اسلامی باشند و یا چه خارج از این کشورها یعنی در نقاط دیگر جهان و افرادی که در سایه تمدن اسلامی حضور داشتند یعنی کسانی که از فرهنگ، تمدن و اندیشه اسلامی تغذیه کرده اند، بنابراین هر منطقه ای از جهان و هر انسانی که از منبع تمدن اسلامی سیراب شده است را می توان جهان اسلام نامید.

در بخش دیگری از این برنامه دکتر محمدحسین هاشمی به تفاوت فرهنگ و روابط فرهنگی اشاره کرد و گفت: آنچه که در این برنامه بیشتر موردِ توجه ما است نه فرهنگ بلکه روابط فرهنگی است، چراکه این دو با یکدیگر متفاوت هستند، منظور ما از روابط فرهنگی، روابط فرهنگی ایران با سایر کشورهای اسلامی است، کشورها علاوه بر روابط اقتصادی و سیاسی با یکدیگر روابط فرهنگی نیز دارند، ایران نیز با بسیاری از کشورهای اسلامی دارای روابط فرهنگی است.

وی در ادامه صحبت های خود گفت: روابط فرهنگی ایران نسبت به قبل از انقلاب 57 بسیار بیشتر و گسترده تر شده است، علاوه بر این، جهت گیری ایران نیز در این روابط تغییر پیدا کرد، جهت گیری ایران در زمینه روابط فرهنگی پس از انقلاب بیشتر به سمت کشورهای اسلامی تغییر جهت داد به طوری که رایزنی فرهنگی بین ایران با کشورهای اسلامی امروز به بیشترین میزان خود رسیده است. امروز از میان 57 کشور مسلمان در جهان، ایران با بیش از 34 کشور اسلامی دارای روابط فرهنگی است به طوری که نمایندگان فرهنگی ایران در این کشورها حضور دارند و اسناد و تفاهم نامه های فرهنگی بین ایران با کشورهای اسلامی افزایش بسیار زیادی داشته است، در حالی که ایران در گذشته پیش از انقلاب اسلامی تنها با تعداد محدودی از کشور های اسلامی رابطه فرهنگی داشته است.

در ادامه این برنامه دکتر امیر موسوی با اشاره به جایگاه فرهنگی ایران در کشورهای اسلامی گفت: جایگاه فرهنگی ایران قبل و بعد از انقلاب با یکدیگر کاملاً متفاوت است. اگر اسناد فرهنگی ایران در جهان اسلام در پیش از سال 57 را مرور کنیم، بسیار محدود و تنها در زمینه فعالیت های آکادمیک و در میان استادان بوده است، در واقع بیشتر در زمینه فعالیت های علمی خلاصه شده است اما بعد از انقلاب کاملاً این روابط تغییر پیدا کرد و از لحاظ فرهنگی به شدت گسترش پیدا کرد. ایران بعد از انقلاب به فعالیت های فرهنگی بسیار زیادی در بسیاری از کشورهای اسلامی پرداخت، اما در مقابل هرجا ایران حضور فرهنگی داشت، کشورهایی هم چون عربستان به ویژه از سوی تکفیری ها برخورد سختی با فعالیت های فرهنگی ایران می شد.

وی در ادامه صحبت های خود افزود: ایران امروز جایگاه فرهنگی بسیار حساسی دارد، باید به این نکته نیز اشاره کنم که فعالیت فرهنگی ایران تنها در زمینه فعالیت های مذهبی خلاصه نشده است، بلکه ایران در زمینه فعالیت های هنری بسیار حضور پررنگی داشته است. اما در مقابل کشورهای غربی می کوشند فعالیت ایران را صرفاً فعالیت های مذهبی نشان دهند، در حالی که اینگونه نیست و برنامه های مختلف فرهنگی ایران نشان دهنده این موضوع است.

دکتر امیر موسوی با اشاره به لطمه دیدن جایگاه فرهنگی ایران در سه سال گذشته گفت: متاسفانه بعد از اتفاقات هایی که در سوریه افتاد، جایگاه فرهنگی ایران کمی لطمه دید، امیدوارم بتوانیم با برنامه ریزی و بررسی این موضوع این مسئله را از نو بازسازی کنیم، البته امروز فعالیت داعش در منطقه و از سوی دیگر فعالیت تکفیری ها و قتل و عام مردم و به خاک و خون کشیدن انسان های بیگناه، نشان می دهد که ضرورت توجه به فعالیت های فرهنگی در منطقه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، جمهوری اسلامی ایران نیز قطعاً می تواند در این زمینه نقش پررنگی در منطقه بازی کند.

پایان پیام/

کد خبر 416140

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha