به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزای شبستان؛ حجت الاسلام و المسلمین سیدرضا تقوی رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور با حضور در مراسم رونمایی از 21 عنوان کتاب تخصصی آموزش مداحی ضمن استقبال از انجام این کار پژوهشی گفت: در بحث مداحی همواره باید به این نکته توجه گردد که هر کدام از واژگان مدح، منقبت و مرثیه یک جایگاه و معنایی دارد که باید به آن جایگاه و معنای خودش برسد تا بتواند به تاثیر گذاری مثبتی که باید داشته باشد برسد.
وی افزود: در تاریخ تشیع مداحی همواره دارای آدابی تقدسی بوده است و از این سوی جایگاه مجلس و مداح نیز دارای تقدس می گردد. در گذشته جلسات مداحی با قرائت سوره حمد و تحمیدیه ها آغاز می شد که امروز باید بر آن تاکید شود بدین منظور که توصیف ذات اقدس متعال انجام گیرد. مرحله بعدی نعت است که خاص پیامبر اکرم (ص) می باشد و پس از آن به منقبت میرسیدیم که این مرحله خاص ائمه معصومین می باشد و در نهایت مرثیه خوانی نیز نباید فراموش شود.
وی تاکید کرد: بنابراین مداحان باید آداب خاص مداحی را حفظ کنند و حتما در این کتب آموزشی مداحان اهل بیت (ع) به این مساله توجه خاصی داشتند و باید اصول درست مداحی رعایت شود و از این سوی امیدواریم در آینده یک مجمع دانشگاهی برای مداحان به وجود بیاید و عدهای به صورت آکادمیک کار مداحی را دنبال کنند تا این کار را شروع نکنیم و به صورت آکادمیک به این موضوع نپردازیم به محتوای واقعی نمیرسیم. ما باید به این سمت برویم که یک آموزشگاه عالی برای مداحی داشته باشیم.
تقوی خاطر نشان کرد: برخی از فراز منابر با بیان خطابه به ترویج فرهنگ تشیع می پردازند و این کار را با کلام منظوم و در غالب هنر ارائه می کنند و با ایجاد تحول در اشعار می توان انقلابی ایجاد کرد.
رییس شورای سیاست گذاری ائمه جمعه کشورافزود: نقطه تحول در حوزه مداحی کشور در حال ایجاد است و آینده بسیار خوبی برای این حوزه پیش بینی می کنیم.
وی افزود: هم باید قالب مداحی قالب زیبایی باشد وهم بایستی محتوا درست باشد و فراموش نکنیم که مداحی فقط آواز نیست، باید توجه داشت که مداحی بحث ساده ای نیست و رسالت و ادبیات عاشورایی را باید بیشتر بشناسیم و از طرف دیگر فرهنگ اهل بیت(ع) را بیاموزیم. مداحان باید ادبیات عاشورا را بشناسند، ادبیات عاشورا گاهی از طریق خطابه، گاهی از طریق شعر و گاهی با کلمات آهنگین به مردم ارائه داده میشود و گاهی یک بیت شعر چنان کاری میکند که میتواند یک تحول عظیم و بزرگ را به وجود بیاورد.
وی افزود: مداحی یک محتوا و یک قالب دارد و اسلام هم به قالب و هم به محتوای آن تاکید بسیار زیادی دارد. شعر ما باید شعری باشد که تاثیر داشته باشد. شیعه فرهنگ عاشورا را در قالبهای متفاوتی مثل زیارتنامه، شعر و خطابه، تعزیه و امثال اینها ترویج میدهد. مدح و مرثیه سرایی هم برای ترویج فرهنگ اهل بیت (ع) بسیار تاثیرگذار است.
تقوی به مداحان توصیه کرد: مداحان و ستایشگران اهل بیت(ع) بایستی با هوشمندی بیشتر و امکانات فکری و علمی بهتری مجالس عزای حسینی را برپا کنند چراکه در مجالس اهل بیت (ع) روضهخوانان هم بسیار تاثیرگذار هستند. ما نمیتوانیم به هر کلامی عنوان روضه بدهیم و یا به هر کلمهی آهنگینی عنوان مدح و منقبت بدهیم. در همین کلاسهای آموزشی باید مداحان را با ادبیات و اصول مداحی آشنا کنیم. باید بهترین امکانات فکری و علمی را برای تاثیرگذاری در مجالس اباعبدالله (ع) استفاده کنیم. باید معنی هیات را بدانیم این که هیات به چه معنی است. هیاتها به معنی نظم است. ما با نظام فرهنگی که در هیاتها داریم میتوانیم تحولات عظیمی را در جهان ایجاد کنیم.
وی هیات های عزاداری را به مدارسی تشبیه کرد که مرکز تربیت، تزکیه و مبارزه هستند و افزود: 15 خرداد را هیات ها به وجود آوردند و با شعار «حسین حسین شعار ماست» فرهنگ انقلابی و حسینی را در ایران ایجاد کردند.
رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه خاطرنشان کرد: ما باید با مردم دنیا با فرهنگ عاشورا صحبت کنیم، امام عصر (عج) هم وقتی ظهور میکنند با فرهنگ عاشورا دنیا را اداره میکنند.
تقوی در پایان خاطر نشان کرد: این جلسه نقطه تحولی در حوزه مداحی و مرثیه سرایی است و این امر نقطه آغازی برای تاسیس و پایه گذاری دانشگاهی عظیم خواهد شد تا بتوانیم زمانی را ببینیم که مداحان را به زبانهای مختلف آموزش بدهیم تربیت کنیم و به جهان بفرستیم. باید در عرصه مداحی تفکر جهانی داشت چراکه دنیا عاشق ادبیات امام حسین (ع) است و همین ادبیات بود که در جنوب لبنان سبب ایستادگی مردم مقابل اشغالگران و پیروزی آنان شد.
پایان پیام/
نظر شما