به گزارش خبرگزاری شبستان،تحلیلگران سیاسی معتقدند که آنکارا استراتژی بسیار خطرناکی را نسبت به شهر محاصره شده کوبانی در مرز سوریه و ترکیه در پیش گرفته است.
استراتژی ترکیه جلوگیری از تسلط کردها در شما سوریه است که این اقدام البته خطری برای شکستن فرآیند صلح با کردها در داخل این کشور است.
در حالی که گروه تروریستی داعش که در حال جنگ با کردها در کوبانی است به عنوان دشمن درجه یک تلقی می شود،ترکیه نگران به خطر افتادن امنیتش از سوی گروه های جدایی طلب کرد است.
رجب طیب اردوغان،رییس جمهوری ترکیه تاکید دارد که نیروهای حزب اتحادیه دموکراتیک کردها که رهبری جنگ با داعش را در کوبانی به دست دارند بخشی از یک «گروه تروریستی» هستند که در اتحاد با «حزب کارگران کردستان» ترکیه قرار دارند.
این گروه در سه دهه گذشته در جنگ با نیروهای امنیتی ترکیه بوده است.
اردوغان به همین دلیل اقدام آمریکا برای قرار دادن سلاح در اختیار کردهای سوریه را به شدت محکوم کرد.
به گفته تحلیلگران، بدترین کابوس ترکیه در حال حاضر،استقلال جمعیت کرد «روژاوا» در سوریه است که در کنترل نیروهای نظامی قدرتمند کرد قرار دارد.
این نیروها در دو طرف مرز ترکیه و سوریه قرار دارند.
«دیوید رومانو»،استاد دانشگام میسوری و نویسنده بسیاری از آثار مربوط به جنبش کردها در این باره می گوید:دولت ترکیه دو اتحادیه کرد در سوریه و ترکیه را بدترین دشمنان خود حتی بدتر از گروه تروریستی داعش می داند.
به گفته او نتیجه قبال پیش بینی این دیدگاه این است که شهروندان کرد در ترکیه احساس بیگانگی بسیار زیاد با دولت می کنند و از آن به شدت خشمگین هستند و این مستقیما بر فرآیند صلح میان دو طرف و ثبات داخلی در ترکیه تاثیر می گذارد و آن را در معرض خطر قرار می دهد.
شاهد این مدعا نیز اظهارات اخیر داوود اوغلو،نخست وزیر ترکیه است.
وی در گفتگو با بی بی سی در این باره گفت:آنکارا سه گروه تروریستی را در سوریه می بیند:داعش،پ ک ک و نظام بشار اسد.
اردوغان نیز در روز 7 اکتبر احساست کردها را به شدت جریحه دار کرد وقتی با لحینی بسیار بد گفت که کوبانی سقوط کرده است طوری که گویا اشغال و سقوط این شهر را امری قطعی می داند.
اما چرا با وجود دشمنی اردغان با کرده او به پیشمرگه های کرد در عراق اجازه داد تا برای جنگ در کوبانی از مرز ترکیه رد شوند؟
دلیل این اقدام سابقع روابط گرم اخیر آنکارا با کردهای عراق بوده زیرا به گفته «رومانو» کردهای عراق با سیاست خارجی محتاطانه،حامی سرمایه داری به دولت ترکیه این امکان را دادند تا نشان دهد تنها ضد «پ ک ک » است و نه ضد کردها.
به هر حال تنگنایی که ترکیه در حال حاضر در آن گرفتار شده به این دلیل است که بحران کوبانی درست در زمان به ثمر رسیدن فرآیند صلح بریا پایان دادن به مشکل آنکارا با «پ ک ک» به وقوع پیوست.
درگیری میان نیروهای دولتی ترکیه و نیروهای «پ ک ک» از سال 1984 تا کنون منجر به کشته شدن حداقل 40 هزار نفر شده است.
تنها در ماه گذشته هنگامی که کردها به خاطر عصبانیت از استراتژی منفعلانه اردوغان علیه داعش به خیابان ها ریختند،حدود 30 نفر از آنها کشته شدند.
«پ ک ک» در آن زمان هشدار داد که آتش بس شکنننده ای که از سال 2013 میان دو طرف ایجاد شد تمام خواهد شد اگر کوبانی سقوط کند.
رییس چریک های مسلح «پ ک ک» در این باره گفت:ما نمی توانیم فرآیند صلح را از کوبانی جدا کنیم.
بر اساس گزارش منتشر شده از سوی موسسه بین المللی مطالعات استراتژیک،بحران کوبانی نابودکنننده اصلی امیدها برای حل سریع مشکل کردها در ترکیه است.
این موسسه در گزارش خود آورده است که این بحران،ترکیه را در داخل نا امن تر و در خارج منزوی تر می کند زیرا سیاستی که آنکارا در این باره در پیش گرفته به موقعیت آن در منطقه لطمه می زند.
نظر شما