حجت الاسلام مهدی یوسفیان پژوهشگر مباحث مهدویت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم ، با اشاره به درسهای هدایت مندانه محرم گفت: ماه محرم و واقعه عاشورای درسهای آموزنده و هدایتگری روشنی برای بشریت داشته و دارد چرا که روز شمار محرم با توجه به رخدادهای تاریخی آن نقش اثر گذاری در رفع نیازهای معنوی و دنیوی انسان در برنامه ریزی درست در مسیر زندگی دارد.
وی افزود: خداوند در قرآن کریم این نیاز و پاسخ به آن را به شکل های مختلفی بیان کرده است: گاه به بعثت پیامبران و ابلاغ دین پرداخته «و كسى است كه در ميان جمعيت درس نخوانده رسولى از خودشان برانگيخت كه آياتش را بر آنها مى خواند و آنها را تزكيه مى كند و به آنان كتاب (قرآن) و حكمت مى آموزد هر چند پيش از آن در گمراهى آشكارى بودند!» (جمعه/2)،
پژوهشگر مباحث مهدویت ادامه داد: و در برخی موارد نیز به ضرورت وجود امام و راهنما با صفات ویژه اشاره کرده است «اى كسانى كه ايمان آورده ايد! از (مخالفت فرمان) خدا بپرهيزيد، و با صادقان باشيد! (توبه/119)، در مواردی توجه انسان را به آیات آفاقی و انفسی معطوف کرده «به زودى نشانههاى خود را در اطراف جهان و در درون جانشان به آنها نشان مىدهيم تا براى آنان آشكار گردد كه او حق است آيا كافى نيست كه پروردگارت بر همه چيز شاهد و گواه است؟!» (فصلت/53)،
حجت الاسلام یوسفیان تصریح کرد: و زمانی نیز ابزارهای هدایت همچون عقل و فطرت و حجت ظاهر و حجت باطن را یاد کرده است «آيا نديديد خداوند آنچه را در آسمان ها و زمين است مسخّر شما كرده، و نعمت هاى آشكار و پنهان خود را به طور فراوان بر شما ارزانى داشته است؟! ولى بعضى از مردم بدون هيچ دانش و هدايت و كتاب روشنگرى درباره خدا مجادله مى كنند!» (لقمان/20)،
همچنین گاهی انسان را متوجه جلوه های هدایت کرده است «هر كس كار شايستهاى انجام دهد، خواه مرد باشد يا زن، در حالى كه مؤمن است، او را به حياتى پاك زنده مىداريم و پاداش آنها را به بهترين اعمالى كه انجام مىدادند، خواهيم داد». (نحل/ 97).
وی اظهار داشت: هدایت انسان ها توسط حجت های آسمانی به شکل های مختلفی انجام می پذیرد که توجه به آنها دارای اهمیت ویژه می باشد.
پژوهشگر مباحث مهدویت یاد آور شد: هدایت به صورت آشکار و بدون واسطه همچون دعوت عموم انبیاء و فرمایشات امام حسین علیه السلام در صحرای کربلا، به صورت مخفیانه و بدون واسطه مانند دعوت غیر علنی پیامبر در سه سال اول بعثت، هدایت آشکار اما با واسطه مانند ارسال نمایندگان پیامبر به کشورهای دیگر، هدایت غیر آشکار و با واسطه مانند راهمنمایی مردم توسط وکلا و علما در عصر غیبت صغری و کبری، هدایت آشکار اما غیر مستقیم مانند فرمایشاتی که امامان در مواردی به صورت تقیه و به علت توجه و یا حضور دشمنان و جاسوسان می فرمودند و اصحاب با بررسی آنها به واقع می رسیدند و هدایت غیرمستقم و با واسطه مانند جریان توبه بشر حافی از اشکال مختلف هدایت توسط حجت های آسمانی است .
حجت الاسلام یوسفیان ر ادامه خاطر نشان ساخت: بُشر بن حارث که به بُشر حافي معروف شد، در ابتدا شرابخوار بوده، و به عيش و طرب و گوش دادن به ساز و آواز مشغول بود. شبی حضرت امام كاظم موسي بن جعفر عليهما السّلام از خانۀ او در بغداد عبور مي كردند، و صداي غنا و موسیقی و ني كه از خانه بيرون مي آمد به گوش حضرت رسيد، در اين حال كنيزي كه در دست او زباله بود و مي خواست بیرونِ منزل بريزد، از منزل خارج شد.
حضرت امام کاظم علیه السلام به او فرمودند: اي خانم! مالك اين خانه آزاد است يا بنده؟! گفت: آزاد است.
حضرت كاظم عليه السّلام فرمودند: صَدَقْتِ؛ لَوْ كَانَ عَبْدًا خَافَ مِنْ مَوْلَاهُ راست گفتي؛ اگر بنده بود، از آقاي خود مي ترسيد و چنين كاري نمي كرد.
آن كنيز چون به خانه بازگشت بُشر كه بر سر سفرۀ شراب بود گفت: چرا دير برگشتي؟!گفت: مردي با من چنين و چنان گفت.
بشر در اين حال فوراً با پاي برهنه (حافياً) از منزل بيرون شد تا حضرت امام كاظم عليه السّلام را ديدار كرد، و عذرخواهي نمود و گريست، و از كردارش و عملش شرمنده شد، و بر دست آن حضرت توبه نمود. (علامه حلی، منهاج الكرامة، چاپ سنگي، ص1)
پژوهشگر مباحث مهدویت گفت: هدایت با نشانه ها مانند هدایت یافتن وهب تصرانی با دبدن چشمه آب کنار خیمه و ملحق شدنش همراه با مادر و همسرش با امام حسین علیه السلام در کربلا و توفیق شهادت در رکاب آن حضرت نیز از دیگر درسهای هدایت بخش محرم است که توجه به هریک از این نشانه ها راهی برای رسیدن به سعادت و کمال است.
ادامه دارد.....
نظر شما