به گزارش خبرگزاری شبستان،عشیره البونمر یکی از عشایر قبیله معروف الدلیم که از یمن به عراق مهاجرت کردند به شمار می رود و امروز تعداد افراد آن بیش از 500 هزار نفر است. در ابتدا به کار پرورش شتر اهتمام داشتند اما در حال حاضر تجارت می کنند و همانند بقیه عشایر و بافت های جامعه عراق فرزندان آنها به شغل طبابت، وکالت، قضاوت و دیگر رشته های دانشگاهی مشغولند و افسران برجسته ای در ارتش و پلیس و نمایندگان در پارلمان دارند.
سایت کنگره بیداری عراق که رهبری آن را شیخ احمد ابو ریشه به عهده دارد در صفحه رسمی خود آورده است: مردان البونمر در صحرای میان موصل،الانبار و صلاح الدین سکنی گزیده اند و هم اکنون عمدتا در ناحیه الفرات زویه البونمر از توابع هیت به سر می برند.تعداد زیادی از آنها در حدیثه، عانه، القائم، مرکز الرمادی و فلوجه در الانبار و تعدادی دیگر نیز در بیجی، الصینیه و تکریت در استان صلاح الدین و منطقه الشرقاط و القیاره در نینوا به سر می برند و تعداد کمی از آنها نیز در بغداد ساکن هستند. اعضای این عشیره به حمایت از نیروهای امنیتی و شوراهای بیداری معروف هستند و در این اواخر بسیاری از تجهیزات و تسلیحات نظامی سبک و نیمه سنگین خود را در جریان درگیری با عناصر داعش که چند هفته طول کشید، از دست داده بودند و همین موجب شده بود تا در این اواخر اعضای این عشیره از این دو منطقه خارج و در منطقه دیگری در نزدیکی پایگاه نظامی «عین الاسد» اقامت کنند.
شیخ نعیم الکعود یکی از رهبران برجسته عشیره درباره وجه تسمیه این عشیره می گوید: این اسم بدان خاطر به عشیره اطلاق می شود که جد ما شیخ محمد با شمشیر با سه ببر مبارزه می کند و آنها را از پا در می آورد و از آن زمان تاکنون لقب ابونمر به وی داده می شود و این نام بعدا به کل عشیره داده می شود.
الکعود می افزاید: از زمان قدیم تا به امروز علیه ظلم به پا خواسته اند اما امروز در معرض هجمه داعش قرار گرفته است و بیش از 405 نفر از بهترین جوانان خود را از دست داده است و تعداد زیادی نیز مفقود شده اند و سرنوشت آنها نامعلوم است.وی خواستار کمک به 500 خانواده محاصره شده در منطقه حوض الثرثار شد. اما داستان کشتار از کجا آغاز شد؟
به گفته شاهدان عینی،عناصر تکفیری داعش به وسیله قایقهایی از رود فرات که ارتباط دهنده شهر هیت به دو منطقه حی البکر و الزویه است، گذشتند و وارد این دو منطقه شدند که عمدتا اعضای عشایر البو نمر در آن سکونت داشتند. عناصر داعش پس از ورود به این دو منطقه وارد مساجد آنها شدند و اعلام کردند که قصد بازرسی از منازل منطقه با هدف یافتن سلاحهای موجود در آنها را دارند و اهالی را مجبور کردند که تا پایان بازرسی از منطقه خارج شوند.
این در حالی است که،شماری از اعضای عشیره البو نمر خروج از خانه و تسلیم سلاح به داعش را نپذیرفتند، اما در عین حال نمیتوانستند، آنگونه که باید از خود دفاع کنند، به همین منظور داعش از این وضع استفاده کرد و این افراد را که بیشتر از جوانان عشیره بودند، دستگیر و آنها را به بخش دیگر شهر هیت منتقل کردند و پس از شناسایی افراد تحت پیگرد خود اقدام به اعدام آنها کردند.
کشتار عشیره البونمر واکنش عراقی ها را به دنبال داشت و سبب شد که شمار زیادی از قبایل با یکدیگر متحد شوند.
حید العبادی نخستوزیر عراق خواستار واکنش قاطع و قصاص فوری تکفیریهای عامل کشتار در «هیت» واقع در استان «الانبار» شد. «حیدرالعبادی» نخستوزیر عراق از نیروهای مسلح و سرویسهای امنیتی خواست که تمام تلاش خود را وقف دستگیری و قصاص تکفیریهای عامل کشتار اعضای عشیره «البونمر» در استان «الانبار» کنند.نخست وزیر عراق با اشاره به اینکه جنایت داعش و گلوله باران افراد عشیره البونمر در استان الانبار سرپوشی بر شکستهای آنان است، اعلام کرد: جنایات آنان را با تمام قدرت پاسخ خواهیم داد.
خالد الملا رئیس جماعت علمای عراق اعلام کرد: کشتار عشیره البونمر به جنایات دیگر علیه ملت عراق از سوی داعش و برخی جنایتکارانی که همدست داعش هستند افزوده می شود.
وی افزود: گروهک بزدل چهره واقعی خود را هنگامی که شروع به کشتار اهل تسنن عراق کرد نشان داد و بطلان ادعاهای این گروهک درباره اینکه با هدف دفاع از اهل تسنن آمده است را ثابت کرد.
الملا تاکید کرد: عشیره البونمر در تاریخ با مقاومتی که در برابر این تروریستها نشان دادند جاوادانه شدند بر خلاف عشایری که آلت دست این گروهک خیانتکار شدند.
وی از عشایر سنی در مناطق غربی و شمالی خواست که متحد باشند و در کنار نیروهای امنیتی با داعش مقابله کنند.
اما در شرایطی که بر اساس آخرین آمار شمار کشته و زخمی شدگان از 500 نفر فراتر رفته است و منابع وابسته به عشیره البونمر از کشف گورهای جدید متعلق به افراد این عشیره خبر می دهند می توان گفت که داعش هدفش از اقدام علیه البونمر زهر چشم گرفتن از قبایلی است که با دولت مرکزی همکاری می کنند.
اما به نظر می رسد که این خدعه داعش موثر نیافتاده است زیرا این اقدام سبب شد که قبایل سنی که در ابتدا به اشتباه افتاده بودند که که این تکفیری ها با هدف حمایت از آنها به عراق آمده اند به اهداف واقعی آنها پی ببرند.
در واقع حمله داعش به عشیر البونمر عشایر دیگر را جریح دار کرد و با توجه به اینکه جامعه عراق جامعه ای قبیله ای و در آن قبایل نقش مهمی دارند می توان گفت که این اقدام داعش به مثابه خود زنی بوده است به ویژه که اخباری از شروع حملات گسترده در خونخواهی از کشته شدگان البونمر به گوش می رسد.
نظر شما