اجرای پروژه مالکیت فضای محاذی زمین و احکام بهره بردای از آن

خبرگزاری شبستان: عضو هیات علمی پژوهشکده فقه و حقوق از اجرای پروژه مالکیت فضای محاذی زمین و احکام بهره بردای از آن خبر داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام و المسلمین نجفی راد، عضو هیات علمی پژوهشکده فقه و حقوق از اجرای پروژه «مالکیت فضای محاذی زمین و احکام بهره بردای از آن» در این پژوهشکده خبر داد.

 

وی بیان کرد: امروزه فضای محاذی زمین به دلیل قابلیت بهره گیری های متفاوت، ارزش فراوان یافته است، به گونه ای که ارزش زمین نیز به میزان بهره وری از آن، وابسته است. این تاثیر متنوع ابعاد تحقیق در این مقوله را نیز گوناگون کرده است.

 

وی ادامه داد: لذا آنچه در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد بهره گیری های مالکانه از فضاست، آنهم در محدوده تعاملات شهروندی و دورن حکومتی، که به حوزه حقوق خصوصی اختصاص دارد. ولی تصرفات مالکانه که در تعاملات میان کشوری اتفاق می افتد و در حقوق بین الملل مورد بررسی قرار می گیرد از قلمرو این پژوهش خارج است.

 

عضو هیات علمی پژوهشگاه تصریح کرد: از سوی دیگر آراء فقها نسبت به اینکه فضای محاذی زمین متعلق به کیست متشتت و مختلف است. برخی آن را متعلق به صاحب زمین می دانند، برخی بر انفال بودن آن نظر می دهند و عده ای هم آن را از مباحات و متعلق به عموم می دانند. طبعا این تفاوت آراء احکام بهره وری از فضا را نیز متفاوت می کند.

 

نجفی راد عنوان کرد: در گذشته بهره گیری از فضای محاذی زمین نوعا محدود به ساخت بنای متعارف و کاشت اشجار بود و تعدیات فضایی نیز در گشودن پنجره ای یا در آمدن شاخه ای به ملک غیر خلاصه می شد، طبعا فروعات فقهی نیز متناسب همین ظرفیت و جایگاه محدود بود. ولی امروزه تحول کمی و کیفی در امکان بهره وری از فضا آن را تا سر حد موضوعات نوپیدا پیش برده است و فروعات و مسائل جدیدی را گشوده است که دیگر نه آن نگاه های محدود و نه آن پاسخ های موجود راهگشا نیست.

 

وی ادامه داد: به عنوان مثال ساخت طبقات غیر مجاز صرفا خلاق قانون انجام گرفته یا بنا نیز غصبی است؟ دولت حق ممانعت و یا تخریب دارد؟ حق فروش چطور؟ موضوعاتی از این دست که طبعا پاسخهای به این پرسش ها براساس مبانی در مالکیت فضا متفاوت خواهد بود و متاسفانه آنچه در منابع فقهی ما درباره فضا آمده است هم متشتت است و هم بسیار مختلف و مبنای روشن و منقحی ندارد و همین امر موجب شده است تا برخی آنچه را که درباره فضای محاذی کعبه گفته شده است که (من تخوم الارض الی عنان السماء) حکم کعبه را دارد، به همه زمین ها تعمیم دهند و حتی آن را قاعده ای فقهی بینگارند.

 

به گزارش ایسکا، وی در ادامه عنوان کرد: ما در این تحقیق برآنیم تا فضای محاذی زمین را با توجه به جایگاه موجود آن، مورد پژوهش قرار دهیم و موضوعاتی همچون، مالکیت فضا، حدود مالکیت و احکام بهره وری از آن را مورد بررسی قرار دهیم.

 

عضو هیات علمی پژوهشکده فقه و حقوق در مورد وضعیت این پروژه نیز یادآور شد: این تحقیق اکنون در مرحله نگارش و فیش برداری است.

پایان پیام/

کد خبر 415238

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha