به گزارش خبرگزاری شبستان از بوشهر، با فرارسیدن ایام عزاداری سرور و سالار شهیدان جای جای کشورمان دسته های عزاداری به پا می شود و هر کس بر طبق سنت خود به عزاداری می پردازد.
سینه زنی سنتی بوشهر دارای قدمتی طولانی است که مطابق با دوره خود تغییر پیدا کرده است و به شکل امروزی درآمده است.
پیش از آغاز سینه زنی دمام نواخته می شود که نشان دهنده آغاز مراسم است و مردم با شنیدن آن خود را به محل برگزاری مراسم می رسانند.
سینه زنی در فضایی مسقف برپا می شود که در میانه میدان جایی برای مداح در نظر گرفته می شود که دارای تریبونی چوبی است و مردم به دور آن حلقه می زنند که در اصطلاح محلی به این دایره های متفاوت «بر» گفته می شود.
سینه زنی ابتدا با نوای پیش خوان آغاز می شود که وی وظیفه دارد تک بیت هایی را برای گرم کردن مجلس بخواند و مردم هم به آن ها با مصراع های کوتاه پاسخ می دهند.
مداح پس از گرم شدن مجلس در جایگاه خود قرار می گیرد و نوحه هایی با سبک های سینه زنی متفاوت می خواندکه البته خود مداح باید دارای قریحه شعر و صاحب سبک باشد.
ریتم های نوحه خوانی در طول سینه زنی تغییر پیدا میکند و تا شور پیش می رود سپس مداح برای بازگشت به حالت اولیه کلمه «واحد» را می گوید که نشان دهنده سینه زنی تک و سنگین است.
حرکت سینه زنان در حال سینه زنی مدون و همراه با شور است و صداهای متفاوت متناسب با ریتم سینه زنی اما یکدست دارند که این حرکت همانند موج دریا خروشان، متلاطم و با صدا است.
سینه زنی سنتی با گفتن کلمه «مرواتون همه سال باشه» توسط مداح به پایان می رسد و مردم هم در جواب می گویند «مروای شما هم همه ساله» و سپس سینه زنی را به اتمام می رسانند.
با توجه به شرایط اقلیمی استان بوشهر سینه زنی سنتی بوشهر از قدیم بعد از نیمه شب آغاز می شده که امروزه هم مردم بر طبق همان سنت گذشته شب مراسم های خود را برگزار می کنند که به طور معمول ساعت 23 به بعد است.
سینه زنی سنتی استان بوشهر در سال 89 در فهرست آثار میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.
پایان پیام/
نظر شما