مرگ خاموش/ فشارخون بالا، بیماری بدون علامت آزار دهنده

خبر گزاری شبستان: فشارخون بالا، بدون علامت بوده و اکثر بیماران از بیماری فشار خون بالا خبر ندارند و این بیماری به نوعی به مرگ خاموش معروف است.

به گزارش خبرنگار خبر گزاری شبستان از گیلان، امروزه به دلیل  کم تحرکی و انواع استرس‌های روزمره و نیز استفاده از غذاهای کنسروی و فست فودها، انواع بسیاری از بیماری‌ها در بین مردم افزایش و گسترش یافته است.

 

در گذشته به دلیل نبود امکانات رفاهی، بسیاری از مردم کارهای روزمره را خود شخصا انجام داده و تحرک بدنی بسیاری داشتند و اثر انجام کارهای روزمره برای افراد یک نوع ورزش محسوب می‌شد. اما متاسفانه به دلیل کمبود حرکات جسمانی، مشکلات وارده و استرس‍‎های ناشی از آن و مصرف بی رویه انواع غذاهای مضر و جدیدی که بسیار در بین مردم به ویژه جوانان رایج شده است نوعی بیماری به نام فشار خون ایجاد شده که اکثر مبتلایان بر اثر نبود آگاهی و خود مراقبتی به این بیماری مبتلا می‌شوند.

 

متاسفانه در کشور سالانه هزاران نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست می‌دهند و این بیماری به نوعی به مرگ خاموش معروف است. آنچه در زیر می‌خوانید مصاحبه ای در زمینه فشار خون بالا با دکتر غلامرضا صادقی کارشناس نظام مراقبت بیماری فشار خون بالا در دانشگاه علوم پزشکی گیلان است.

 

 ابتلاء 45 درصدی فرزندانی که هر دو والد دارای فشار خون بالاست

 دکتر غلامرضا صادقی کارشناس نظام مراقبت بیماری فشار خون بالا، با اشاره به اینکه فشار خون بالا به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود اظهار کرد: فشار خون اولیه علت یا اساس بیماری مشخصی نیست اما فشار خون ثانویه به علت بیماری‌های خاص از جمله بیماری‌های غددی، فوق کلیه (هورمونی)، کلیوی، عروقی، داروئی و یا در زمان حاملگی بروز می‌کند.

 

وی با بیان اینکه علل مساعد کننده ابتلاء به بیماری فشار خون دو دسته‌اند افزود: در دسته اول افراد نمی‌توانند در آن نقشی داشته باشند مانند سن، ژنتیک و یا جنس است.

 

دکتر صادقی ادامه داد: سخت تر شدن دیواره عروق بزرگ به علت کاهش تعداد فیبرهای الاستیک با افزایش سن بروز می‌کند و احتمال بروز فشار خون در فرزند دارای والدین فشار خون عادی سه درصد، در فرزندی که یکی از والدین مبتلا به فشار خون بالاست 28درصد و در فرزندی که هر دو والد مبتلا به فشار خون است 45درصد است.

 

کارشناس نظام مراقبتی بیماری فشار خون بالا گفت: احتمال بروز فشار خون بالا در مردان بیشتر از زنان است البته بعد از بلوغ در مردان شایعه تر و بعد از 55سالگی در هر دو جنس برابر و بعد از 75 سالگی در زنان بعلت هورمون‌ها بیشتر است.

 

وی به دسته دوم اشاره و خاطر نشان کرد: در این دسته افراد می‎توانند با رعایت موارد و توصیه‌های پزشکی از فشار خون بالا دوری کنند.

 

افراد چاق دو نیم برابر افراد معمولی در معرض ابتلا به فشار خون بالا هستند

دکتر صادقی به عوامل و عللی که می‌توان با رعایت آنها از فشار خون بالا دوری کرد پرداخت و اذعان کرد: عدم مصرف دخانیات، اضافه وزن و چاقی، نمک، دیابت وتغذیه، فعالیت جسمانی و استرس از جمله مواردی است که باید افراد به آنها توجه داشته باشند تا از این بیماری که به مرگ خاموش معروف است در امان باشند.

 

وی افزود: همه افراد چاق فشار خون بالا ندارند و همه افرادی که مبتلا به فشار خون بالا هستند چاق نیستند ولی افراد چاق حدود 30درصد معادل2/5 برابر افراد معمولی مبتلا به فشار خون بالا هستند.

 

دکتر صادقی به نمک مصرفی روزانه افراد اشاره و بیان کرد: نمک در بالا بردن فشار خون بسیار موثر است و برای کاهش فشار خون بالا باید نمک مصرفی را کاهش و مصرف پتاسیم، کلسیم و منیزیم را افزایش داد.

 

کارشناس نظام مراقبتی بیماری فشار خون بالا تاکیدکرد: اکثر افراد روزانه 2قاشق چایخوری معادل 10 تا12 گرم نمک مصرف می‌کنند ولی نیاز واقعی بدن به نمک روزانه نصف قاشق چایخوری یعنی 3 گرم است.

 

وی افزود: 20 تا 50 درصد محدودیت نمک برای بیماران مفید است و کاهش نمک برای افراد سالم مفیدتر از بیماران است.

 

دکتر صادقی با اشاره به افرد دیابتی تصریح کرد: رابطه بین دیابت و فشار خون بالا زیاد است و توصیه می‌شود افراد مبتلا به دیابت توجه بیشتری به فشار خون خود داشته باشند.

 

این مقام مسئول در دانشگاه علوم پزشکی گیلان خاطر نشان کرد: مصرف میوه و سبزی حاوی پتانسیم زیاد مانند گریپ فروت و مرکبات، زردآلو، تمشک، گیلاس، کشمش، سیب، هندوانه، خربزه، موز، توت فرنگی، هلو، هویج، زردک و همچنین سیر و کرفس باید در سبد غذایی افراد قرار بگیرد.

 

35 تا 50درصدبیماری در افراد کم تحرک بیشتر از افراد با فعالیت منظم است

وی به تاثیر فعالیت جسمانی در تندرستی افراد اشاره کرد و افزود: کاهش تحرک و نداشتن فعالیت سبب افزایش میزان فشار خون به میزان 30تا 50 درصد بیشتر از افراد دارای فعالیت منظم است.

 

دکتر صادقی با تاکید بر ورزش روزانه تصریح کرد: در هفته حداقل 30 تا 45 دقیقه راه رفتن سریع، شنا، دوچرخه سواری، طناب زدن را در برنامه‌های روزانه خود بگنجانید چرا که سلامتی شما را تامین خواهد کرد و لازم است تا یک ساعت بعد از غذا ورزش نکنید و نیم ساعت قبل از ورزش غذا نخورید و هنگام ورزش حتی بدون تشنه شدن، آب مصرف کنید.

 

کارشناس نظام مراقبت بیماری فشار خون بالا در دانشگاه علوم پزشکی گیلان در ادامه گفت: استرس می‌تواند فشار خون بالا را به دنبال داشته باشد باید افراد با مهارت‌های خاص، استرس و هیجانات روزمره را کنترل کنند و یا با انجام ورزش‌های تمرکزی از جمله یوگا از ابتلاء به این بیماری دور باشند.

 

بیش از 49 هزار مبتلا به فشار خون بالا در گیلان

دکتر صادقی به افراد مبتلا به بیماری  فشار خون بالا در گیلان پرداخت و گفت: طبق آخرین آمار گرفته شده در پایان تابستان امسال فقط در روستاهای گیلان 49 هزار و 212 نفر مبتلا به این بیماری شناسایی شده‌اند که 270 نفر آنها فقط در سه ماهه تابستان فوت کرده اند.

 

وی ادامه داد: طبق آمار هر سه ماه به این تعداد فوتی در گیلان افزوده می‌شود.

 

وی تصریح کرد: در حال حاضر تعدادی از افراد مبتلا به این بیماری در جامعه شناسایی نشده است و تعداد شناسایی شده هم تحت درمان نیستند، همچنین تعدادی بیماران تحت درمان دارو را درست مصرف نمی‌کنند که برای رفع این مشکل نیز به همکاری عموم نیاز است.

 

دکتر صادقی با تاکید بر اینکه فشار خون بالا به مرگ خاموش معروف است افزود: همه بیماران باید سالی یک بار از نظر بیماری‎های قلبی و عروقی، مغز، اعصاب و چشم و کلیه به متخصص مربوطه مراجعه کنند.

 

عدم وجود علامت عمده ترین مانع تشخیص بیماری فشار خون

کارشناس نظام مراقبت بیماری فشار خون بالا اظهار کرد: عدم وجود علامت، عمده ترین مانع تشخیص و درمان بیماری است و به علت فقدان علائم  آزار دهنده بیمار رغبتی برای مراجعه به پزشک پیدا نمی‌کند. عارضه بیماری فشار خون برای بیمار شناخته شده نیست و معلوم نبودن آن دلیل بر سلامتی بیمار نیست و موقعی متوجه می‌شوید که دیگر کاری نمی‌توان کرد و عمل به توصیه پزشک در مصرف درست دارو بهتر از درمان عوارض بیماری است.

 

دکتر صادقی به توصیه غذایی بیماران مبتلا به فشار خون بالا پرداخت و گفت: حداقل روزی پنج واحد میوه و سبزی مصرف کنید و از مصرف گوشت قرمز و غذاهای آماده و سرخ کرده بپرهیزید.

 

وی اضافه کرد: از مصرف انواع ترشی‌ها و رب محلی، زیتون و ماهی سوده شده، پرهیز کنید و به جای آنها از گوشت ماهی و مرغ، زیتون تازه، سیر خام و گوجه تازه استفاده کنید و غذاها را به صورت آب پز و بخارپز و کبابی طبخ کرده و دانه‌ها و حبوبات را به اندازه کافی در سبد غذایی خود بگنجانید.

 

این مقام مسئول دانشگاه علوم پزشکی گیلان در پایان خاطر نشان کرد: فشار خون بالا باعث آسیب به ارگان‌های حیاتی بدن از جمله قلب و عروق، مغز و اعصاب، کلیه و چشم می‌شود که پیشنهاد می‌کنم  همه بیماران به طور منظم به پزشک مربوطه مراجعه کرده و به توصیه های دکتر توجه کرده و نیز به اطرافیان هم در زمینه گرفتن مرتب فشار خون تاکید کنند.

 

پایان پیام /

 

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 415011

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha