پایان 15 ماه خشکسالی زاینده رود/ رویای زنده بودن زاینده رود به واقعیت پیوست

خبرگزاری شبستان: در حالی دریچه های سد زاینده رود از 12 آبان باز شده است که مردم اصفهان پس از 15 ماه شاهد جاری شدن آب زاینده رود در بستر تشنه این رودخانه هستند.

 خبرگزاری شبستان  - اصفهان:

 

زاینده رود دیار نصف جهان به دنبال خشکسالی و عدم بارش نزولات جوی،‌در روزهای پایانی تیرماه 92 خشک شد که تا به امروز به طول انجامید و بیش از 15 ماه مردم اصفهان را چشم انتظار گذاشت.

 

خشکسالی زاینده رود که برای اولین بار از سال 1379 آغاز شد که از آن زمان تاکنون بیش از 14 سال می گذرد و این حشکسالی،‌ زنده رود را به رودخانه فصلی تبدیل کرد و در این سال ها دلایل مختلفی در جهت خشک شدن زاینده رود بیان شده است اما مسئله ای که بیشتر ذهن ها را به خود مشغول ساخت، انتقال آب به استان همجوار مانند یزد بود.

 

در همه  این سال ها نکته ای که قابل توجه بود کاهش نزولات آسمانی در سرچشمه های این رود بود و همین دلیل باعث شد برداشت های آب در بالادست و انتقال آب به استان یزد بیشتر از گذشته نمود داشته باشد و در این رابطه مدیر عامل کانون خبرگان کشاورزی اصفهان با بیان اینکه انتقال آب به ارتفاعات استان چهارمحال و بختیاری توجیه اقتصادی ندارد، گفت: متاسفانه در این زمینه کار کارشناسی در این سال ها صورت نگرفت.

 

در همه  این سال ها رودخانه زاینده رود به رودخانه ای فصلی تبدیل شد و هیچگاه برای مدت طولانی جاری نشد و این در حالی است که کشاورزان اصفهان بخصوص در شرق اصفهان با مشکلات فراوانی روبرو بودند.

 

رودخانه زاینده رود در این سال ها علاوه بر این با مشکلات فراوان دیگری از جمله ورود پساب ها صنعتی و فاضلاب های شهرهای اطراف نیز روبرو بوده است و متاسفانه طی این سال ها راهکاری اساسی برای آن در نظر گرفته نشده است و فقط بر طرح های زودگذر اکتفا شده است.

 

زاینده رود برای مردم اصفهان یک رودخانه نیست بلکه برای مردم این شهر و استان دنیایی از خاطرات است و آرامش روحی و روانی بدنبال دارد در همین زمینه احمد پدرام، روان شناس بالینی در گفتگویی می گوید: آب در ذهن انسان ها یادآور بهداشت،  پاکی و سیرابی است و باعث آرامش انسان می شود.



وی افزود: از نظر علمی ثابت شده که نگاه کردن به آب، شنیدن صدای آب، شنا کردن و آب درمانی تأثیرات زیادی درخصوص تخلیه انرژی های منفی و ایجاد آرامش در انسان ها دارد.

وی معتقد است: مهم تر از همه این بحث ها، آب یک احساس امنیتی در انسان ها ایجاد می کند و برای همین خشکسالی یک احساس ناامنی در مردم ایجاد می کند که درنهایت این احساس ناامنی منجر به بروز افسردگی و شیوع آن در اصفهان شده است.


پدرام ادامه داد: وقتی آب سالیان سال در رودخانه ای جاری باشد و بعد از مدتی این رودخانه خشک شود، قطعاً پیامدهای فراوانی در روح و روان مردم آن منطقه خواهد داشت.


این روان شناس بالینی معتقد است: در بحث روان شناسی شادی، می توانیم بگوییم که خشکی زاینده رود قطعاً در کاهش میزان نشاط مردم اصفهان و بروز افسردگی ها تأثیر داشته است.


پدرام تصریح کرد: حتی خیلی از هموطنان که قبلاً اصفهان را برای مسافرت انتخاب می کردند، به دلیل خشکی زاینده رود، دیگر به اصفهان سفر نمی کنند، چون دیدن زاینده رود خشک آن ها را آزرده خاطر می کند و رنج می دهد.

 

و همه این موضوعات باعث می شود اهمیت زاینده رود دوچندان شود، در بحث گردشگری حضور گردشگران که این روزها در اصفهان پررنگ تر از گذشته شده است بدون شک با احیا زانیده رود رونق بیشتری خواهد گرفت.

 

و حال آب در بستر این رودخانه جاری شده است، در این رابطه مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان با اعلام خبر بازگشایی آب رودخانه زاینده رود از تاریخ 12 آبان به کلیه هم استانی ها هشدار داد از تردد در حریم و بستر رودخانه و کانال های آبیاری در طول مسیر رودخانه جداً خودداری نمایند.

 

میرمحمدصادقی افزود: به منظور آبرسانی به اراضی کشاورزی منطقه شرق اصفهان جهت انجام کشت پائیزه، خروجی آب از سد زاینده رود در تاریخ 12 آبان به صورت محسوسی افزایش می یابد و آب در حدود 72 ساعت بعد به شهر اصفهان و کانال های آبیاری آبشار و رودشت در شرق اصفهان خواهد رسید.

 

وی در ادامه افزود: برنامه توزیع آب با توجه به میزان بارندگی و ورودی به سد زاینده رود در ماه های آینده مشخص می شود.

 

مدیرعامل شرکت آب منطقه ای اصفهان همچنین به کشاورزان توصیه کرد ضمن صرفه جویی در آب موجود جهت کشت پائیزه از توسعه سطح زیر کشت خود جداً خودداری نموده و میزان کشت خود را با توجه به محدودیت منابع سال آینده هماهنگ نمایند.

 

در این رابطه حمید چیت چیان،‌وزیر نیرو در نشست شورای برنامه‌ ریزی حوضه آبریز زاینده‌رود که با موضوع برنامه‌ ریزی منابع و مصارف سد زاینده رود در سال آبی 94-93 برگزار شد، با تاکید بر لزوم کنترل برداشت‌ های غیرمجاز آب در استان های اصفهان و چهارمحال و بختیاری گفت: با توجه به خشکسالی و کم‌آبی شدید این منطقه، مسدود کردن چاه‌ های غیرمجاز به مدیریت مصرف، منضبط شدن مصرف‌ کنندگان، حفظ و تقویت منابع آب حوضه و در نهایت احیای زاینده‌ رود منتهی خواهدشد.

 

وزیر نیرو افزود: تمامی چاه‌ های غیرمجاز آب در دو استان چهارمحال و بختیاری و اصفهان تا پایان سال باید مسدود شود.

 

وی با تاکید بر توزیع عادلانه آب در حوضه زاینده‌ رود اظهارداشت: طرح ساماندهی برداشت از رودخانه در این استان‌ ها باید اجرایی شود و تمامی برداشت‌ های اضافه از منابع آب سطحی و زیرزمینی و همچنین برداشت‌‌ های مازاد بر پروانه بهره‌ برداری تا پایان مهرماه باید شناسایی و ساماندهی شود.

 

چیت‌ چیان به لزوم تجهیز منابع آب استان به دستگاه‌ های اندازه‌ گیری اشاره کرد و بیان داشت: نصب تجهیزات کنترل و اندازه‌ گیری در چاه‌ ها و محل تحویل آب به بخش کشاورزی از ضرورت‌ ها است و با همراهی معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری اعتبار اجرای طرح در بودجه سال 94 باید دیده شود.

 

حال با توجه به همه این مسائل شنیده حاکی بر آن است که آب زاینده رود تا 20 خرداد سال آینده باز خواهد بود و امیدواریم با مدیریت مصرف بهینه و تسریع در طرح های انتقال آب  شاهد جاری بودن همیشگی زاینده رود باشیم.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 414889

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha