غذايی با عطر و بوي تربت امام حسين(ع)/ برات نوکریم در پای دیگ امضاء می شود

خبرگزاری شبستان: بر سر درب آشپزخانه نوشته شده "لطفا با وضو وارد شوید"؛ آشپزهای مصلی ابوالفضلی بیرجند این روزها دیگها را با سلام و صلوات و ذکر"یاحسین(ع)" بار می گذارند تا از عزاداران حسینی پذیرایی کنند، در پای دیگهای غذا صحنه های زیبایی از عزاداری اباعبدالله(علیه السلام) را می توان مشاهده کرد.

خبرگزاري شبستان- خراسان جنوبي: ساعت را نگاه می کنم از 1 بامداد گذشته است و بسیاری از عزاداران حسینی که تا پاسی از شب در مسجد مشغول عزاداری بودند به منازل خود بازگشته اند. تعداد انگشت شماری در حیاط حسینیه دیده می شوند. به سمت آشپزخانه می روم. حضور بیش از 40 نفر در‌ آن ساعت شب در آشپزخانه برایم غیرقابل تصور بودند. هیچ کس بیکار نبود.

 

تقسیم وظایف از قبل انجام شده بود؛ هر کس وظیفه خود را می دانست برخی ها مسئول شستشوی برنج ها و برخی باید دیگها را از آب پر می کردند و عده ای هم آنطرف تر مسئول تهیه خورشت برای فردا بودند. غذای عزاداران حسینی را در روز تاسوعا و عاشورا صبح زود آماده می شود بگونه ای که از ساعت 7:30 تا 8:30 کار کشیدن غذا در ظروف یکبار مصرف شروع می شود. جمعیت در روز تاسوعا و عاشورا بسیار زیاد است. گاهی برای 15 هزار نفر در یک شب غذا طبخ می شود.

 

لطفا با وضو وارد شوید!

بر سر درب آشپزخانه مصلی بیرجند نوشته شده است "لطفا با وضو وارد شوید". صدای "صلوات" لحظه ای از زبان آشپز و کمک آشپزها قطع نمی شود. بعد از نماز صبح، زیارت عاشورا در فضای آشپزخانه طنین انداز می شود. غذای امام حسین(علیه السلام) همیشه طعم و عطر و مزه خاص خود را دارد. 

 

 

اینجا صحنه و زیبایی دیگری از عزاداری اباعبدالله(علیه السلام) را می بینم؛ انسانهایی که با عشق و ارادت قلبی به آقا و مولایمان سیدالشهدا(علیه السلام) گاهی 72 ساعت پلک بر روی هم نمی گذارند و به گفته بسیاری از آنها اجر و پاداش خود را قبل از بیرون رفتن از آشپزخانه از مولا و سرورشان می گیرند.

 

می گفت: بهترین پاداش و اجر من این است که آقا"برات نوکریم را در آشپرخانه" برای سال آینده هم امضاء کند؛ دیگر از سوال پرسیدن منصرف می شوم؛ چرا که پاسخ تمامی سوالهای خود را گرفته ام.

 

محمود فوائدي؛ 55 ساله است كه علاوه بر آشپزي براي زائران خانه خدا در مكه مكرمه، 20 سال شده كه براي عزاداران امام حسين(عليه السلام) در هيأت ابوالفضلي بيرجند آشپزي مي‌كند.

 

سالها گذشته و ديگر پدر و مادرش در قيد حيات نيستند اما محال است حرف از ارادت به امام حسين(عليه السلام) و ائمه اطهار به ميان بيايد و ياد آن‌ها در ذهنش تداعي نشود. تمام كودكي‌ها و جواني‌اش را با خاطراتي كه از هيات دارد آذين بسته و افتخارش اين است كه صاحب اصلي اين هيأت اجازه داده در تمام اين سالها ماه محرم را در هيأت حضور داشته باشد و سعادت زندگي‌اش را از مظهر مهرباني و ايثار صحراي كربلا دارد.

 

فوائدي در گفتگو با خبرنگار شبستان در بيرجند، با يادآوري دوران كودكيش و روزهايی كه پدرش به او مي‌گفت سبدهاي غذا را در هيات جابه جا كند، اظهار كرد: 32 سال قبل وارد آشپزخانه هيأت فاطمي شدم كه خاطرات ماه‌هاي محرم كودكي‌هايم را رقم زده بود.

 

 

او ذهنش براي لحظه‌اي در دور دست‌ها سير مي‌كند، به ياد قديم و رسم قديمي شان مي‌افتد كه براي پخت غذاي عزاداران امام حسين(عليه السلام) به وسيله هيزم، آتشي مهيا كرده و به اين صورت غذاها را طبخ و‌ در مجمعه توزيع مي‌كردند، مي‌گويد: هر سال كه گذشت اين رسم كمرنگ‌تر شده و اكنون ظروف يكبار مصرف جاي مجمعه‌ها را گرفته است.

 

فوائدي ادامه مي‌دهد: البته جمعيت زياد اكنون را نمي‌شود مانند قديم پذيرايي كرد چرا كه در قديم مسجد و حسينيه يكبار پر جمعيت مي‌شد ولي حالا با اين ازدحام جمعيت كه چند بار سالن هيات پر و خالي مي‌شود پذيرايي به روش قديم تا شب طول مي‌كشد.

 

وی با بيان اينكه آشپزي و خدمت كردن به اهل بيت(عليهم السلام) و عزاداران حال و هوا و عشق خاصي دارد، افزود: آشپزي را از حاج عبدالله انعامي و برخي آشپزهاي ديگر و با ذوق و استعداد خودم ياد گرفتم و ابتدا در هيات فاطمي بودم و حدود 20 سال شده كه در هيات ابوافضلي خدمت مي‌كنم.

 

فوائدي با اشاره به اينكه من در اين آشپزخانه كاره‌اي نيستم و تا نظر لطف امام حسين(عليه السلام)‌ نباشد نمي‌توانم قدم از قدم بر دارم، بيان كرد: از روز هفتم ماه محرم، 24 ساعت شبانه روز را در آشپزخانه مشغول كار و پخت غذاي هيات هستيم.

 

 

او با بيان اينكه حجم غذايي كه در اين هيأت طبخ مي‌شود بالاست و 40 نفر به كمك آشپز‌ مي‌آيند اما با اين حال بازهم افراد ديگري نيز كه قبلا به بهداشت معرفي شده و كارت دارند كار توزيع و كشيدن غذا را انجام مي‌دهند، گفت: همچنين زنان با شوق و علاقه خاصي از چند روز قبل براي پاك كردن سبزي و حبوبات در محل هيات جمع مي‌شوند و اينگونه در طبخ غذاي نذري سهيم مي‌شوند.

 

او مي‌گويد: هيأت از روز هشتم ماه محرم براي وعده ناهار عزاداران امام حسين(عليه السلام) غذاهايي مثل قورمه سبزي و قيمه تدارك مي‌بيند به همين دليل معمولاً خورشت را از ساعت 12 شب قبل روی اجاق مي‌گذاريم و بعد از آن كار طبخ برنج را آغاز مي‌كنيم و تا حدود ساعت 7 صبح كار طبخ غذا به پايان مي‌رسد و از صبح زود غذاها كشيده و بسته‌بندي مي‌شود.

 

كسي نمي‌تواند براي غذاي نذري امام حسين(عليه السلام) عدد و ارقام بدهد

فوائدي با بيان اينكه در اين روزها بيش از 7 هزار و گاهی تا 2 برابر این تعداد غذاي نذري براي عزاداران پخت مي‌شود، ادامه داد: اين ظاهر قضيه است اما در واقع بركت غذاي امام حسين(عليه السلام) بالاتر است و كسي نمي‌تواند براي آن عدد و ارقام بدهد.

 

او با تاكيد بر اينكه فضاي آشپزخانه آنقدر برايمان قداست دارد كه همه با وضو وارد آن مي‌شويم، افزود: در آشپزخانه ابتدا قرآن و ذکر مصيبت خوانده مي‌شود و بعد از اجازه گرفتن از آقايمان امام حسين (عليه السلام) شروع به كار مي‌كنيم.

 

فوائدي با اشاره به اينكه 15 سال است كه صبح روز تاسوعا و عاشورا در هيات زيارت عاشورا خوانده مي‌شود، گفت: بعد از اتمام زيارت عزاداران وارد آشپزخانه مي‌شوند و با دور زدن دور ديگ‌ها سينه‌زني و نوحه سرايي مي كنند و در پخت چند ديگ غذا كه از قبل برايشان باقي گذاشته‌ايم، كمك مي‌كنند.

 

او ادامه داد: در اين چند روز كسي در آشپزخانه شوخي نمي‌كند و صلوات فرستاده مي‌شود و اين خود موجب بركت غذا از ذكر صلوات و نام سيدالشهدا(عليه السلام) عطر و بوي خاصي مي‌گيرد.

 

 

غذاي نذري عطر و بوي تربت امام حسين(عليه السلام) را دارد

فوائدي معتقد است تربت امام حسين(عليه السلام)عطر و بوي خاصي دارد و غذاي امام حسين(عليه السلام) و نذري هم همان عطر و بو را دارد و ما هيچ چيزي نيستيم كه بگوييم اين غذاها را ما پختيم و منم منم كنيم.

 

وي با بيان اينكه تا به حال پيش نيامده غذاي امام حسين(عليه السلام) خراب شود، بيان داشت: اين بزرگواران خودشان نمي‌گذارند و به ما آبرو مي‌دهند و اگر گفته شود هياتي غذاي خوبي داد همه را مديون آقام ابوالفضل(عليه السلام) و اباعبدالله(عليه السلام) و عنايت ايشان هستيم.

 

بايد نيت براي اهل بيت(عليه السلام) خالص باشد و براي چشم خلق نباشد

فوائدي با اشاره به اينكه بايد نيت براي اهل بيت(عليهم السلام) خالص باشد و براي چشم خلق نباشد، افزود: همواره خدا را به خاطر محبتي كه به من ارزاني داشته تا بتوانم ريزه خوار خوان مرحمت امام حسين(عليه السلام) باشم شكرگزار بوده‌ام.

 

او با تاكيد بر اينكه ائمه اطهار و امام حسين(عليه السلام) هيچ خدمتي را بي‌پاسخ نمي‌گذارند و اگر يك قدم براي آنان برداريم صد قدم براي ما برمي‌دارند، عنوان كرد: هر سال تعداد زيادي از حاجاتي كه از اين خاندان گرفته اند، مي گويند.

 

فوائدي با اشاره به معجزاتي كه در اين سال‌ها برايش بازگو كرده‌اند، مي‌گويد: چند سال پيش خانم يكي از آشپزهاي هيات بخاطر مريضي در بيمارستان بستري بود و دختري روستايي هم كه نمي‌توانسته هيچ غذا و آبي بخورد و پزشكان بيماريش را تشخيص نمي‌داده‌اند با او هم اتاق بوده روز تاسوعا اين آشپز براي خانم خود غذاي امام حسين(عليه السلام) مي‌برد و به دختر روستايي هم تعارف مي‌كند يك قاشق از اين غذا بخورد اما والدينش مي‌گويند او آب نمي‌تواند بخورد چه رسد به غذا !! اما با اصرار آشپز هيات يك قاشق غذا به او مي‌دهند و بلافاصله دختر سرفه‌اش مي‌گيرد و يك زالو از گلويش خارج مي‌شود و اين همه از شفاي غذاي امام حسين(عليه السلام) است.

 

وي دعا براي فرج حضرت مهدي(عج الله تعالي شريف) و عاقبت بخيري جوانان را دعاي خود در روز عاشورا ذكر كرد و يادآور شد: من عاشقانه اين حرفه را دنبال مي كنم و هر چه كه تا به اين لحظه در زندگي ام به دست آورده ام را مديون نظر و كرامت امام حسين(عليه السلام) هستم.

 

فوائدي در پايان توصيه كرد كه همه با حضورشان در مراسم عزاداری تنها برای امام حسین(عليه السلام) و استحکام دین عزاداری و خدمت کنند.

 

پايان پيام/  

 

کد خبر 414670

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha