مهم‌ترین ویژگی شخصیتی حضرت زینب (س) اطاعت از امام زمان خویش بود

خبرگزاری شبستان: حجت‌الاسلام مطهری با اشاره به این که اقدامات حضرت زینب (س) و همچنین امام سجاد (ع) در حماسه عاشورا سبب زنده نگه داشتن یاد امام حسین (ع) و رسیدن به اهداف پیام عاشورا شدگفت: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های شخصیتی حضرت زینب (س) در طول مسیر زندگانی آن حضرت اطاعت از امام زمان خویش است.

حجت‌الاسلام و المسلمین حمید رضا مطهری مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم عنوان کرد: در رابطه با وقایع عاشورا و نقش حضرت زینب (علیها السلام) در این حماسه و پس از آن هر چه سخن گفته شود حق مطلب ادا نمی‌شود.

 

مهم‌ترین ویژگی شخصیتی حضرت زینب (س) اطاعت از امام زمان خویش بود

 

حجت‌الاسلام و المسلمین مطهری با اشاره به این که اقدامات حضرت زینب (علیها السلام) و همچنین امام سجاد (علیه السلام) در حماسه عاشورا سبب زنده نگه داشتن یاد امام حسین (علیه السلام) و رسیدن به اهداف پیام عاشورا گردید گفت: یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های شخصیتی حضرت زینب (سلام الله علیها) در طول مسیر زندگانی آن حضرت اطاعت از امام زمان خویش است.

 

مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) تصریح کرد: حضرت زینب (سلام الله علیها) در تمام زندگی خویش چه در دوران امامت امام علی (علیه السلام) و چه در دوران امامت امام حسن (علیه السلام)، امام حسین (علیه السلام) و همچنین امام زین العابدین (علیه السلام) از امام زمان خویش تبعیت و حمایت کردند.

 

وی با بیان این که اهداف قیام عاشورا و چگونگی به ثمر نشستن آن توسط حضرت زینب (علیها السلام) و خاندان پیامبر اسلام تحقق یافت تأکید کرد: اگر حضرت زینب (علیها السلام) و خاندان پیامبر اکرم (ص) در واقعه کربلا حضور نداشتند اخبار و اهداف قیام عاشورا به درستی به گوش جهانیان نمی‌رسید و یزیدیان به راحتی می‌توانستند قیام را در سکوت و به دست فراموشی بسپارند.

 

سخنان حضرت زینب (علیها السلام) در کوفه و شام متفاوت بود

 

حجت‌الاسلام و المسلمین مطهری با بیان این که حضرت زینب (علیها السلام) و بازماندگان حماسه عاشورا مانع تحقق اهداف بنی‌امیه شدند اظهار داشت: حضرت زینب (علیها السلام) با روشنگری‌هایی که در کوفه و شام داشتند باعث شد که جامعه و اطرافیان یزید متحول شوند.

 

وی با بیان این که سخنان حضرت زینب (علیها السلام) در کوفه و شام متفاوت بود ابراز کرد: از آنجا که کوفیان اهل بیت (علیهم السلام) را می‌شناختند، حضرت زینب (علیها السلام) در کوفه به سرزنش کوفیان می‌پردازد و با سخنان خود باعث می‌شود که کوفیان که فرزند پیامبر اکرم (ص) را تنها گذاشتند به خود بیایند و بدانند که چه فاجعه عظیمی رخ داده است ولی در شام جریان متفاوت است.

 

مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) اظهار داشت: بنی‌امیه در شام سیاستی که به کار برده بودند این بود که مردم شام، بنی‌امیه را تنها خویشان پیامبر اکرم (ص) می‌دانستند ولی سخنان امام سجاد (علیه السلام) و همچنین حضرت زینب (علیها السلام) باعث شد که شامیان خاندان پیامبر اسلام (علیهم السلام) و یزیدیان را بشناسند.

 

سابقه سوء بنی‌امیه در تاریخ اسلام

 

حجت‌الاسلام و المسلمین مطهری افزود: در شام وقتی امام سجاد (علیه السلام) بالای منبرمی‌رود خود را چنین معرفی می‌کند: "من فرزند مكه و منايم، من فرزند زمزم و صفايم، من فرزند حسين شهيد كربلايم، من فرزند على مرتضى و فرزند محمد مصطفى و پسر فاطمه زهرايم، و فرزند خديجه كبرايم، من فرزند سدرة المنتهى و شجره طوبايم، من فرزند آنم كه در خون آغشته شد، و پسر آنم كه پريان در ماتم او گريستند، و من فرزند آنم كه پرندگان در ماتم او شيون كردند".

 

مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع)تصریح کرد: شیوه سخن گفتن امام سجاد (علیه السلام) و حضرت زینب (علیها السلام) در مجلس یزید بدین گونه است که اشاره به سابقه سوء بنی‌امیه دارد، سابقه‌ای که بنی‌امیه سعی داشتند آن را پنهان کنند.

 

وی اذعان داشت: سابقه بنی‌امیه این بود که تا زمانی که تیغ تیز اسلام را احساس نکردد مسلمان نشدند و زمانی که مکه به دست پیامبر اسلام (ص) فتح شد، از آن جا که آن حضرت، پیامبر رحمت بود آنان را بخشید و از آن زمان نام "طلقا" به معنای "آزاد شده‌ها" بر روی بنی‌امیه ماند.

 

عضو هیأت علمی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) بیان داشت: در مجلس شام حضرت زینب (علیها السلام) خطاب به یزید می‌فرماید: "ای پسر آزادشدگان! آیا این عدالت است که زنان و کنیزان تو در پشت پرده باشند و دختران پیامبر اسلام را شهر به شهر به مانند اسیران بگردانی و حرمت آنان را بشکنی؟".

 

حجت‌الاسلام و المسلمین مطهری ادامه داد: حضرت زینب (علیها السلام) با این خطاب، اشاره به رفتاری دارد که پیامبر اسلام (ص) با پدر و جد یزید در مکه داشت؛ پیامبر اکرم (ص) علی‌رغم آن همه دشمنی، ابوسفیان و همسرش را آزاد کرد در حالی که یزید، اهل بیت پیامبر (علیهم السلام) را به اسارت گرفت و به شهادت رساند.

 

وی عنوان کرد: دشمنی و خوی پلید یزید با اهل بیت (علیهم السلام) به حکم فطرتی است که از پدر و اجدادش به ارث برده است، زیرا مادربزرگ یزید هند بود که جگر حمزه سیدالشهدا عموی پیامبر را به دندان کشید و پدر و پدربزرگش، معاویه و ابوسفیان بودند که خون بسیاری از مسلمانان را ریختند.

 

تأثیر خطبه حضرت زینب (س) بر افکار شامیان

 

مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع)  ابراز کرد: در ادامه حضرت زینب (سلام الله علیها) در خطبه شام می فرماید: "به زودی آنان که تو را به آن جایگاه نشاندند خواهند فهمید که پاداش ستمکاران بد است" که آن حضرت آن افراد را در جریان یزید مسئول می داند.

 

وی گفت: حضرت زینب (سلام الله علیها) در پایان خطبه شام به تحقیر یزید می‌پردازد و می‌فرماید: "ای یزید! اگر مصيبت‌هاى بزرگ روزگار، كارم را به اينجا كشانده كه با تو سخن بگويم، ولى بدان من به يقين، ارزش تو را كوچك و ناچيز و سرزنش تو را بزرگ مى‌شمارم و فراوان تو را توبيخ مى‌کنم".

 

حجت‌الاسلام و المسلمین مطهری بیان داشت: حضرت زینب با این سخنان خود در شام هم خود را معرفی می‌کند و هم خاندانی را که به ظاهر حکومت می‌کردند و در آخر خداوند را ستایش می‌کند که در ابتدا سعادت و مغفرت و در انتها رحمت و شهادت را برای آنان قرار داد.

 

مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) تصریح کرد: سخنان حضرت زینب در مجلس شام باعث شد که شامیان متوجه امور شوند و بنی‌امیه و یزید رسوا شدند، شامیان که در هنگام ورود اسیران جشن گرفته بودند، لباس عزا به تن کردند و مجالس عزاداری برپا کردند به طوری که زنان دربار در مجلس عزا شرکت کردند.

 

عضو هیأت علمی پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) عنوان کرد: سخنان امام سجاد (علیه السلام) و حضرت زینب (علیها السلام) سبب شد که یزید در کار خود درمانده شود و ناچار شد که عبیدالله بن زیاد را مقصر جلوه دهد.

 

عزاداری‌ها همراه با توجه به اهداف قیام عاشورا باشد

 

حجت‌الاسلام و المسلمین مطهری تصریح کرد: ما نباید به پوسته‌ای از معارف و آموزه‌های دینی اکتفا  کنیم و لازم است که توجه داشته باشیم عزاداری مفید است که همراه با توجه به اهداف قیام امام حسین (علیه السلام) باشد.

 

وی اظهار داشت: در دوران امامت امام حسین (علیه السلام) انحرافات فراوانی در جامعه به وجود آمده است و از همه مهم‌تر شخصی مانند یزید که فسادش علنی بود در جامعه مسلط شده بود، به همین خاطر امام حسین (علیه السلام) در وصیت‌نامه خود می‌فرماید: "هدف من اصلاح امت جدم و امر به معروف و نهی از منکر است".

 

مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) با اشاره به این که هفته اول محرم، هفته امر به معروف و نهی از منکر است بیان داشت: وقتی ما منکری را در جامعه می‌بینیم ممکن است خیلی به آن توجه نکنیم، همه ما در برابر افراد جامعه مسئول هستیم.

 

وی گفت: امام حسین (علیه السلام) در ادامه وصیت‌نامه خویش می‌فرماید: "هدف من این است که سیره جدم رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) و علی (علیه السلام) را پیاده کنم"، که این سخن حضرت نشان‌دهنده یکی بودن سیره رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) و حضرت علی (علیه السلام) است.

 

حجت‌الاسلام و المسلمین مطهری تصریح کرد: سیره پیامبر اسلام (صلی الله علیه و آله و سلم) تواضع، فروتنی، کمک به نیازمندان، دوری از تکبر و خودبینی و مدارا با گروه‌های مختلف بود همان گونه که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) می‌فرماید: "من مبعوث شدم که مکارم اخلاق را کامل کنم".

 

مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) با اشاره به این که حضرت زینب (سلام الله علیها) و همچنین امام سجاد (علیه السلام) مأمور انتقال پیام عاشورا به ما بودند تأکید کرد: امروزه وظیفه ماست که پیام اصلی قیام را به نسل بعد و همچنین به گوش جهانیان برسانیم.

 

پایان پیام/

کد خبر 414500

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha