به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اردبیل، کانون های فرهنگی هنری مساجد استان اردبیل در راستای ترویج صحیح فرهنگ عاشورایی و بالابردن آگاهی های عموم مردمی در خصوص آداب عزاداری امام حسین(علیه السلام) در سالی که مزین به نام اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی است اقدام به تهیه بروشور با عنوان آنچه یک عزادار حسینی باید بداند، که در تیراژ پنج هزار نسخه به صورت تمام رنگی چاپ و در بین کانون های فرهنگی هنری و عموم مردم پخش خواهد شد.
در این بروشور رعایت 30نکته زیر برای عزادار حسینی آمده است:
- داشتن وضو و طهارت و لباس متناسب جهت شرکت در مراسم عزاداری حسینی در مساجد و حسینیه ها تأکید شده است.
- ساعات برگزاری مراسمات و استفاده از ابزارآلات که موجب آزار و اذیت همسایگان، بیماران و عموم مردم را در پی داشته باشد باید پرهیز گردد.
- اقامه نماز اول وقت به ویژه نماز جماعت و نماز ظهر عاشورا در کنار برگزاری مراسم عزاداری؛
- رعایت شئونات اسلامی، همدلی و صمیمیت و پرهیز از رذایل اخلاقی از جمله اختلافات، تهمت، غیبت، دروغ، مقام پرستی نگاه ناپاک و ...؛
- در کنار انفاق، احسان، نذورات مادی باید به نذورات فرهنگی و فکری وتاثیر گذار نیز مدنظر داشته باشیم.
- سزاوار است كه حال دوستان آل محمد (صل الله عليه و آله) در دهه اول محرم تغيير نموده و در دل و سيماى خود، آثار اندوه و درد اين مصيبت بزرگ آشكار نمايند.
- خوب است كه مقدارى از لذائذ زندگى را كه از خوردن و نوشيدن و حتى خوابيدن و گفتن به دست مى آيد، ترك نمايند و مانند كسى باشند كه پدر يا فرزند خود را از دست داده است.
- خوب است كه روز تاسوعا و عاشورا، ديدار با برادران دينى را ترك كرده و آن روز را روز گريه و اندوه خود قرار دهند.
- خواندن زیارت عاشورا در هر روز در این ماه، سفارش شده است.
- سزاوار است كه اگر مى توانند مراسم عزادارى آن حضرت را در منزل خود با نيتى خالص بر پا نمايند و اگر نمى توانند در مساجد يا منازل دوستانش به برپايى اين مراسم كمك كنند.
- شايسته است كه هر روز مقدارى از اوقات خود را در مكانهاى عمومى به عزادارى بپردازد.
- يكى از اعمال مهم دهه اول، دعاى اول ماه است و براى اينكه اول اين ماه، اول سال بوده و از طرف ديگر دعاهاى قبل از وقت نيز تأثير خاصى در برآورده شدن حاجات و رسيدن به امور مهم دارد؛ اين دعا تاثير زيادى در سلامتى و دورى از آفات دينى و دنيايى آن سال و بهبودى حال و به دست آوردن نيكي ها دارد.
- بهتر است كه در شب اول ، بعضى از نمازهايى را كه در اين شب وارد شده به مقدار حال و توانايى خود بخواند؛ حداقل دو ركعت نمازى را كه شامل حمد و يازده بار قل هو اللّه احد است را بخواند. بعد از آن، دعايى را كه پيامبر (صل الله عليه و آله) بعد از اين نماز خوانده است و در كتاب اقبال نقل شده را بخواند و فرداى آن روز را روزه بگيرد. در روايت آمده است كسى كه چنين عملى را انجام بدهد مانند كسى است كه به مدت يك سال كارهاى خوب انجام داده و تا سال آينده محفوظ خواهد بود.
- روايت شده است: مستحب است كه انسان تمام ماه را روزه بگيرد و در مورد روزه روز تاسوعا و عاشورا روايت مخصوص داريم، اما احتياط اين است كه روز عاشورا را روزه نگيرد ولى از خوردن و آشاميدن تا عصر خوددارى نمايد و آنگاه چيزى بخورد يا بياشامد؛ به جهت اين كه امام حسين (عليه السلام) و ياران حضرت در عصر از غصه هاى اين دنياى پست رهايى يافتند.
- از كارهايى مثل سرمه كشيدن و غير آن، بهتر است پرهيز شود.
- مستحب است كه شب عاشورا تا صبح پيش قبر امام حسين عليه السلام بماند.
- مستحب است كه در آخر ماه محرم محاسبه نفس، استغفار و دعا براى اصلاح حال، صورت پذيرد.
- از نظر فقهی پوشیدن لباس سیاه مکروه است ولی در عزاداری امام حسین (علیه السلام) و ائمه معصومین (علیهم السلام) استثناء شده است زیرا این کار نشانه حزن و اندوه و نمودار شعائر و حماسه ها است.
- امام صادق (علیه السلام): کسی که روز عاشورا را تعطیل کند، یعنی عقب کسب و کارش نرود و به کوری چشم بنی امیه که روز عاشورا را متبرک می دانستند، اگر کسی برای معیشت روزانه اش هم فعالیتی نکند، خداوند حوائج دنیا و آخرتش را بر آورد و کسی که روز عاشورا روز حزن و اندوه او باشد، در عوض فردای قیامت که برای همه روز هول و ترس است برای او روز شادی خواهد بود. (امالی شیخ صدوق، ص129)
- در حدیث قدسی آمده که خداوند به حضرت موسی (علیه السلام) فرموند: ای موسی! هر یک از بندگانم در زمان شهادت فرزند مصطفی (صلی الله علیه و آله و سلم) (روز عاشورا) گریه کند یا حالت گریه به خود بگیرد و بر مصیبت سبط پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) تعزیت گوید همواره در بهشت خواهد بود. (مستدرک سفینه البحار، ج7، ص235)
- امام صادق (علیه السلام): در روز (عاشورا) از کارهای لذتبخش دوری شود و آداب و سنن سوگواری بر پا گردد و تا زوال خورشید از خوردن و آشامیدن خودداری شود و بعد از آن همان غذایی خورده شود که سوگواری می خورند. (میزان الحکمه، ج8 ، ص3783)
- عزاداری را بخاطر رسم و عادت انجام نداده و سعى کنیم این کارها را با نیتى خالص و براى رضاى خدا انجام داده و در خلوص خود نیز صادق باشیم.
- شرکت در مراسمات شایسته است در جهت ارتقاء معرفت باشد و باید به دور از ریا و چشم و هم چشمی انجام گیرد.
- عدم استفاده از تنقلات و سایر موارد سرگرمی در مراسمات عزاداری ، پرهیز از بیهوده نشینی؛
- تعطیل نمودن مجالس و محافل شادی، مثل شب نشینی ها و ...؛
- نوشیدن و نوشانیدن آب به یاد عطش امام حسین (علیه السلام)،
- تعظیم مجالس روضه و جلوگیری از امور بدعت و خرافه در آن
- رعایت ادب محرم برای احترام به عزادار عالم حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداه) و موجبات فراهم کردن پیوند ولائی با امام عصر (ارواحنا له الفداه)؛
- بهره گیری از اساتید، کارشناسان، روحانیون در جهت رفع شبهات به ویژه سؤالات جوانان و نوجوانان در خصوص این ایام؛
- تأکید شده در مراسمات عزاداری به جای تماشاگر در عزاداری این ایام مشارکت داشته باشیم.
پایان پیام/
نظر شما