قم عزادار حسيني

خبرگزاري شبستان: همزمان با فرارسيدن ماه محرم شهر مقدس قم سراسر عزا و ماتم شده و دسته‌ها و هيئت‌هاي عزاداري به مناقبت و وقايع عاشورا مي‌پردازند.

به گزارش خبرگزاري شبستان از قم، هر ساله همزمان با فرارسيدن ماه محرم شهر مقدس قم سراسر عزا و ماتم مي‌شود و هيئت‌هاي عزاداري به بيان فضائل و مناقب شهيد امر به معروف و نهي از منكر مي‌پردازند.

هيئت‌ها و مراسم‌هاي عزاداري در حسينه‌ها و تكايا و همچنين بقاع متبركه امامزادگان در حال برگزاري است به گونه‌اي كه همه روزه صبح‌ها، ظهرها، عصرها و شب‌ها در قم مراسم عزاداري وجود دارد و هر ساعتي كه هر فرد اراده كند مي‌تواند در يكي از محافل عزاداري شركت كند.

در دفتر مراجع عظام تقليد نيز مراسم عزاداري و سينه زني برگزار بوده كه صبح‌ها با حضور مراجع عظام برگزار مي‌شود.

 

*اجراي طرح ملي لبيك يا حسين(ع) در قم

طرح ملی لبیک یا حسین(ع) همزمان با سراسر کشور با حضور هيئت‌هاي مذهبی در آستان مقدس امامزاده ابراهیم(ع) قم برگزار شد.

در این طرح ملی که به همت سازمان اوقاف و امور خیریه به اجرا درآمد، هيئت‌هاي مذهبی گردهم آمده و ندای لبیک یا حسین(ع) سردادند.

شعر خواني، قرائت زيارت عاشورا، سينه زني و عزاداري براي امام حسين(ع) از جمله برنامه‌هاي اين مراسم بود و در پايان نيز میثاق نامه هيت‌هاي مذهبی قرائت شد.

 

*سياه پوشي معابر شهري و نصب المان‌هاي حسيني

شهرداري قم نيز در اين خصوص اقدامات گسترده‌اي انجام داده و با سياه پوش كردن معابر شهري حال و هواي خاصي را به شهر قم داده است.

تمامي معابر اصلي شهر سياه پوش شده و نماد خيمه‌هاي عزا نيز در مناطق هشت گانه شهري قم نصب شده است.

از سوي ديگر المان‌هاي حسيني كه برگرفته از نهضت حسيني و قيام امام حسين(ع) است نيز در سطح شهر نصب شده كه كمك شاياني به فضاسازي ماه محرم كرده است.

 

*برپايي مراسم تعزيه در شهر قم

علاوه بر برپايي مراسم تعزيه در روستاهاي قم، در شهر قم نيز مراسم تعزيه از سوي سازمان فرهنگي هنري شهرداري قم برگزار مي‌شود.

معاون فرهنگي سازمان فرهنگي هنري شهرداري قم در اين خصوص گفت: به منظور گسترش آيين‌هاي سنتي به ويژه آيين سني تعزيه خواني، اين سازمان تصميم به اجراي برگزاري برنامه تعزيه خواني در ايام محرم كرده است.

سيد رسول موسوي‌نژاديان گفت: اين مراسم هر روز از ساعت 15 لغايت 17 در مقابل شهرداري مركز واقع در بلوار نواب صفوي برگزار مي‌شود.

وي تصريح كرد: استقبال گسترده‌اي از اين مراسم شده و هنرمندان آييني استان نيز با اجراي برنامه‌هاي ويژه به تغزيه خواني و ذكر مصيبت امام حسين(ع) مي‌پردازند.

 

*برنامه هيئت‌هاي مذهبي استان قم

هيئت فاطميون هر شب از ساعت 19 با مداحي مهدي سلحشور و سخنراني حجت‌الاسلام آقا تهراني در مدرسه هدايتي قم برگزار مي‌شود.

هيئت رزمندگان استان نيز امسال در مجتمع امام خميني(ره) برگزار مي‌شود تفاوت اين هيئت با سال‌هاي گذشته اين است كه سيد مهدي ميرداماد امسال مداح اين هئيت نبوده و حسن شالبافان به مداحي مي‌پردازد.

هيئت خادم الرضا(ع) نيز همانند هر ساله در ورزشگاه حيدريان برگزار مي‌شود كه مداحي اين مراسم با جواد مقدم است.

در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) نيز مراسم عزاداري هر روز و شب بعد از نماز برقرار بوده كه شب‌ها بعد از نماز مغرب و عشا حجت‌الاسلام دكتر رفيعي سخنراني سخنراني كرده و مداحان اهل بيت(ع) نيز به ذكر مصيبت مي‌پردازند.

 

*تاكيد علما و مراجع بر استفاده صحيح از مراسم‌هاي عزاداري

آيت‌الله مكارم شيرازي از مراجع عظام تقليد همزمان با فرارسيدن ماه محرم تاكيد كردند: اگر در تمام جهان سیر کنیم حادثه‌اى مثل حادثه عاشورا را پیدا نمى‌کنیم که این همه شعاع آن در افق زمان و مکان گسترده باشد و با وجود گذشت زمان که طبیعتش فراموش کارى است، ابعادش همه سال وسیع‌تر گردد.

اضافه بر این هیچ حادثه تاریخى تا این حد آثار حیات‌بخش نداشته است، عاشورا از یک‌سو سبب وحدت صفوف پیروان مکتب اهل بیت(علیهم السلام) بلکه مسلمین مى‌گردد، از سوى دیگر تزریق خون تازه شهامت و شجاعت و قیام در برابر ستمگران در رگ‌هاى عاشقان حسینى مى‌کند.

همچنین سبب تهذیب نفوس و تربیت اخلاقى و بازگشت و توبه به درگاه خداوند متعال است. قرائن نشان مى‌دهد که در عاشوراى امسال بیش از هر سال دیگر، مراسم عزادارى خامس آل عبا(علیه السلام) پرشور و باشکوه خواهد بود. امیدواریم عزاداران عزیز و خطبا و مداحان گرامى چند موضوع را فراموش نکنند.

1.  سعى کنند عزادارى به شکل سنتى که مورد رضاى معصومین(علیهم السلام) بوده و هست، اجرا شود و از سبک‌هاى موهن که در شأن شهداى گرانقدر کربلا نیست بپرهیزند.

2. عزاداران محترم سعى کنند ضمن سوگوارى بر شهیدان کربلا به اهداف قیام امام حسین(علیه السلام) و یارانش آشناتر شوند و خطبا و مداحان محترم آنها را در این راه یارى دهند.

3.عزاداران محترم مخصوصاً جوانان عزیز اجازه ندهند از مجالس عزادارى و همچنین از دسته‌جات محترم عزادار بهره‌بردارى سیاسى و جناحى شود. از امورى که مایه اختلاف بین مسلمین مى‌گردد یا بهانه به دست دشمن مى‌دهد اجتناب فرمایند، مخصوصاً از قمه زنى و آسیب‌هاى مهم به بدن و اهانت به مقدسات دیگران بپرهیزند که در شرایط فعلى هزینه زیادى براى جهان تشیع خواهد داشت و دشمنان در سراسر جهان از آن سوء استفاده مى‌کنند.

اینجانب از صمیم دل به همه خطباى محترم و مداحان عزیز و عزادارانى که از این حادثه بزرگ تاریخى بهترین بهره‌هاى معنوى و روحانى و اخلاقى را مى‌برند مخصوصاً جوانان که از همه بیشتر در این مراسم حضور دارند دعا مى‌کنم و بدانید عاشوراى حسینى خارى است در چشم همه دشمنان اسلام. والسلام علیکم و رحمة الله وبرکاته

 

*مجالس عزا را نباید با قصه‌گویی اداره کرد

آیت‌الله جوادی آملی در يكي از جلسات درس اخلاق خود با اشاره به روایت «ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه» گفت: امام حسین(ع) روش، منش و گفتارش به گونه‌ای بود که انسانها را در طول تاریخ راهنمایی کرد و موجب گسترش نور در جامعه شد.

وی با اشاره به نورانیت پیامبران و اولیای الهی بیان کرد: برخی به سبب وارستگی و تقوا نورانی‌اند و مصداق هدایت هستند زیرا راه خدا را پیموده‌اند و برای دیگران نیز چراغ هدایت‌اند.

استاد برجسته حوزه علمیه قم به ویژگی اخلاق در جامعه اشاره کرد و افزود: کمترین فایده اخلاق متمدن شدن جامعه و در گام بعد نورانی شدن انسان‌ها است؛ انسان با نور الهی می‌تواند مسائلی که نمی‌داند را درک کرده و با آن در جامعه حرکت کند، مطالعه کند، بگوید و بشنود.

وی اخلاق را عامل تثبیت عقاید، اجرای احکام فقهی، متمم و مکمل حقوق خواند و خاطرنشان کرد: پیامبراکرم(ص) فرمودند که «من عمل بما علم اوتی علم ما لم یعلم» اگر کسی به دانسته‌های خود عمل کند خداوند چیزهایی که نمی‌داند و از استاد درس نگرفته است را به وی می‌آموزد، بنابراین اخلاق کف فایده‌اش این است که جامعه را متمدّن می‌کند که کسی نه بیراهه می‌رود نه راه کسی را می‌بندد.

آیت‌الله جوادی‌آملی دریافت نور الهی را به نسبت ظرفیت افراد متفاوت عنوان کرد و گفت: هر کسی به اندازه ظرفیتش از ذات اقدس الهی نور می‌گیرد که برای درک حقایق عالم باید در مجالس علمی شرکت کنیم و مستمع باشیم؛ عالم شدن با خواندن مطالب غیرعلمی و سرگرم شدن به حواشی زندگی منافات دارد.

وی ادامه داد: اگر در مجلس علمی شرکت کردید اگر خواستید آن محفل برای شما سودآور باشد باید این دو عنصر را داشته باشید، سامع نباشید بلکه مستمع باشید، این‌چنین نباشد که فقط انسان بشنود و وقتی از محفل علم بیرون رفت چیزی در یادش نباشد.

این مرجع تقلید با اشاره به بیان نورانی حضرت امیرالمومنین علی(ع) بیان کرد: اینکه در بیانات نورانی حضرت امیر(سلام‌الله علیه) هست که «انّ هذه القلوب اوعیة فخیرها اوعاها» فرمود این دل‌ها ظرف است، انسان نباید این ظرف را با حرف‌های آشغال با هر سریال، با هر خبر، با هر روزنامه با هر مقاله پر کند، اگر انسان ذهنش را پر ‌کند به حرف‌های غیر علمی، این ذهن دیگر کشش آن را ندارد که بار علمی بکشد.

وی مستمع بودن را با سامع بودن متفاوت دانست و تأکید کرد: مستمع جویای مطالب علمی و معارفی است و ذهنش را با حرف‌های بی‌مایه و مطالب غیرمفید پر نمی‌کند اما سامع همانند انسان گرسنه‌ای است که معده‌اش را با تنقلات پر کرده باشد و ظرفی برای گیرایی ندارد.

استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: وقتی که ماه با جلال و شکوه محرّم رسید، نباید با قصه مجلس را اداره کرد، بلکه باید راز و رمز نهضت حسینی که حق‌مدار و حق‌محور بود را بیان کرد. باید مسئله امر به معروف، نهی از منکر، حق‌مداری، حق‌محوری، پرهیز از باطل، گرایش به حق، پرهیز از کذب و گرایش به صدق را تبیین کرد.

وی مشکل امروز جامعه را دروغگویی خواند و افزود: دروغ‌بافی در جامعه رواج دارد که باید این را برداریم تا اطمینان در جامعه گسترش پیدا کند .

آیت‌الله جوادی‌آملی با تأکید بر علمی بودن مجالس عزاداری محرم تصریح کرد: اینها هم عصاره بحث‌های ایام محرم خواهد بود این عهد معنایش این است که من با خدا تعهّد کردم حرف‌های غیرعلمی نزنم، داستان بی‌مغز نگویم، وقت مردم را تلف نکنم، مردم هم وقتی در مجالس حسینیه و مسجد و امثال ذلک شرکت می‌کنند برای شنیدن مواعظ الهی و نهضت جهانی سالار شهیدان(سلام‌الله علیه) است، آنها هم مستمع واع باشند یعنی هم خوب گوش بدهند هم ظرف بیاورند که این مطالب در آن ظرف جا بگیرد.

استاد اخلاق حوزه علمیه قم به سخنان امام خمینی(ره) درباره محرم و صفر اشاره کرد و یادآور شد: از آغاز انقلاب اسلامی تا امروز امام حسین(ع) کشور را اداره کرده است چنان که انقلاب اسلامی با چند راهپیمایی میلیونی از جمله تاسوعا، عاشورا، اربعین و 28 صفر به پیروزی رسید.

وی افزود: تا زمانی که نام مبارک امام حسین(ع)، جهاد و شهادت در کشور مطرح باشد پیروزی را به دنبال خواهد داشت که خون همیشه بر شمشیر پیروز بوده است.

آیت‌الله جوادی‌آملی به پشت صحنه گروه‌های تکفیری اشاره کرد و گفت: امیدواریم استکبار جهانی و کسانی که از این گروه‌ها حمایت می‌کنند رسوا شوند و نظام اسلامی، عدل و احسان در سراسر جهان حاکم شود و انقلاب اسلامی ما به دست صاحب اصلی‌اش برسد.

 

*پیام عاشورا را به گوش جهانیان برسانید

یكی از مراجع عظام تقلید در توصیه ای به جامعه شاعران و مداحان عاشورایی گفت: باید رسالت و پیام عاشورا را به گوش جهانیان و مردم ستمدیده برسانید.

 متن توصیه های آيت‌الله صافي گلپايگاني بدین شرح است:

بسم الله الرحمن الرحیم

سلام بر حسین و سلام بر فرزندان و یاران باوفای حسین؛ سلام بر عزاداران و سوگواران امام حسین علیه السلام؛ سلام بر شاعران و مدیحه‌سرایان دربار ملائك دربان امام حسین علیه السلام؛ سلام بر عزیزانی كه افتخار بزرگ شاعری و مدّاحی و نوكری آن حضرت را دارند و با سرودن اشعار، تاریخ را دگرگون می‌كنند و راه و رسم زندگی و فداكاری و ایثار‌گری را به جهانیان نشان می‌دهند.

شما در حقیقت دانشجوی دانشگاه عالی و جهانی عاشورا هستید؛ دانشگاهی كه میلیون‌ها نفر در طول تاریخ در آن تحصیل نموده و پیر و جوان، زن و مرد، عالم و جاهل و شهر‌نشین و صحرانشین در آن با كمال خضوع و خلوص شركت كرده و درس‌ها و پیام‌های انسان‌سازش را شنیده و به دیگران هم ابلاغ نموده‌اند.

دانشگاهی كه در آن بزرگانی همچون شیخ مفید‌ها، شیخ طوسی‌ها، علامه مجلسی‌ها و ده‌ها دانشمند برجسته و ممتاز و هزاران شهید، به حضور خود در این مدرسه‌ی نورانیِ آسمانی افتخار می‌كردند و همه از بركات آن بهره‌مند و از خوان نعمت گسترده‌ی دربار حسینی علیه السلام برخوردار بودند.

یكی از قشرهای عزیزی كه در دانشگاه باعظمت عاشورا مخلصانه انجام وظیفه می‌نماید، طبقه مقدس و عزیز شاعران و مداحان می‌باشد كه در مواقف بزرگ، مداحی و شعر آنها اثرگذار بوده و در دفاع از حق، نقش آنها ماندگار و بسا یك شعر آنها جامعه‌ای را عوض كرده و انقلابی را به وجود آورده است.

مسلمانان آزادی‌خواه جهان، فرزدق‌ها و سید حمیری‌ها و دعبل‌ها و محتشم‌ها و دیگر شاعران حماسه‌سرا را فراموش نمی‌كنند. اشعار آنها ارواح مرده را زنده می‌سازد و روح تازه به كالبد جامعه می‌دمد.

خوشبختانه امروز هم در جامعه‌ی كربلایی ما، شاعران و مدیحه‌سرایان بزرگی هستند كه با اشعار خود، هدف قیام امام حسین علیه‌‌السلام را زنده نگه می‌دارند و در ایفای خدمت به اسلام و مذهب، امر به معروف و نهی از منكر و احیای سنّت‌های اسلامی موفق هستند و این افتخار بزرگ را ذخیره‌ی آخرت خود می‌دانند.

شاعران و مادحانی كه تا به امروز در حركت‌های بزرگ تاریخ و اظهار حق و كوبیدن باطل و روشن نگه‌داشتن شعله‌های قیام حق علیه باطل، نقش بسیار مهمّ و ارزنده‌ای‌ داشته‌اند و برای اشعار آنان نمی‌توان قیمت و ارزش مادی تعیین نمود .

شما چاكران درگاه حضرت سید الشهدا علیه السلام قدر و منزلت خود را بدانید و آن را با هیچ‌یك از مناصب دنیایی و امتیازات ظاهری عوض نكنید و خدا را بر این افتخار بزرگ شاكر باشید.

شكر كنید كه عمر خود را در این راه مقدّس می‌گذرانید و مشمول حدیث شریف حضرت امام صادق علیه‌السلام هستید كه «مَنْ بَكی أو أبْكی أو تَباكی فَلَهُ الجَنَّة» و یا «مَنْ أنْشَدَ لِلْحُسَینِ علیه‌السلام شِعْراً فَلَه الجَنَّة»

شكر كنید كه می توانید با اشعار و مرثیه سرایی ها، هدف آن امام عزیز را - كه امر به معروف و نهی از منكر، اقامه صلوة و ایتاء زكات، احسان و انفاق به مردم، ایثار و فداكاری و بندگی و تقرّب به خداوند است- به مردم بیاموزید.

باید رسالت و پیام عاشورا را به گوش جهانیان و مردم ستمدیده برسانید و آنان را به عظمت این قیام مقدس و وظیفه‌ی خطیر امروز مسلمانان آگاه نمایید و قدر مجالس حسینی را كه محل نزول فرشتگان الهی است بدانید، كه در حقیقت این مجالس دارالبركة، دارالشفاء و دارالرّحمة می باشند.

ای كاش حقیر هم افتخار جاروكشی چنین مجالسی را پیدا می‌كردم و با همه عزاداران در غم بزرگ سالار شهیدان حضرت ابی عبدالله الحسین علیه السلام شریك می‌شدم.

در خاتمه از شما و همه شیعیان و دوستداران اهل البیت علیهم السلام درخواست دارم مهمترین و اولین و آخرین حاجت خود را فرج موفور السرور حضرت ولی الله الاعظم ارواح العالمین له الفدا بدانند و در این دو ماه محرم و صفر در مجالس حسینی با انابه و تضرع به درگاه خداوند متعال، فرج آن حضرت را درخواست نمایید.

«اللهم اجعلنا من انصاره و اعوانه و المستشهدین بین یدیه»

پايان پيام/

کد خبر 413163

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha