نوش آباد، شهر آیین های عاشورایی بزرگترین عزاداری آئینی محرم کشور را اجرا می کند

خبرگزاری شبستان: خيمه برداري، خيمه سوزي ،كتل و تعزيه خواني و  برداشتن شبیه شهدای کربلا از امام حسین(ع)، فرزندان، انساب و یاران باوفایش از جمله آيينهاي سنتي مذهبي ويژه و منحصر به فردي است که همزمان با ماه محرم و صفر طی روزهای خاصی در نوش آباد شهر آیین های عاشورایی به عنوان بزرگترین مراسم عزاداری آئینی محرم کشور اجرا می شود.

خبرگزاری شبستان-اصفهان:

 

محرم ماه عزای اشرف اولاد عالمیان که می شود خیمه غم و سوز و اندوه داغ مظلوم کربلا بر عمود عشق به حسین(ع) و کربلا در منزلگاه دل عشاق امام حسین(ع) از خرد و کلان برافراشته می شود.

 

محرم که می شود دلهای عاشق و شیفته عزیز زهرا(س) سقاخانه اشک می شود و  قلبها حریم حرم حسینی می شود تا در کوچه پس کوچه های بیقراری و غم و ماتم با توسل به کشتی نجات و چراغ هدایت عالمین جرعه ای ناب از شعر و شعور شهامت و ایثار و آزادمردی شاه شهیدان را در وجود ریزد و رستگار شود.

 

محرم همه افراد حتی کسانی که پایبندی زیاد به اخلاقیات و معنویات ندارند دنبال بهانه می گردند تا با پیوند قلبشان به حرمت کربلا و  عاشورا دست در گردن تواضع دخیل کنند، چشم از گناه ببندند، دل از زنگار غفلت پاک کنند و عشق به حسین را آیه آیه زندگیشان کنند و با قرائت سوره ایمان و اخلاص و پاکی دل را آتشدان شور و شعور حسینی کنند.

 

هر کسی در این بزم پر شور و شعور ناب عاشورایی به میزان شاخه سبزینه ارادت و توسلی که به عرش حسینی دراز کرده میوه شیرین معنویت خواهد چید و در سایه سار سلامت ایمان و صلابت علوی جامه عافیت از گناه و لغزش خواهد پوشید و لباس آدمیت بر تن خواهد کرد.

 

کسانی در این فرصت ذی قیمت جرعه نوش جام توسل و ارادت خواهند شد که علم هر چه جانان پسندد بر دوش افکنند و در لوای خط سرخ حسینی حرکت کنند.

 

محرم ماه پیروزی خون بر شمشیر است که نه تنها شیعیان حتی دیگر ادیان و اقشار آزادمرد دنیا برای شهادت یگانه مظلومی که سرباز شش ماهه به میدان جنگ آورد و حنجر حجتش را به روی دستش دریدندخیمه عزا برپا می کنند تا مظلومیت و حقانیت تمامی حق را در مقابل تمامی جبهه کفر به جهانیان بشناسانند.

 

مراسم سوگواری و عزاداری سیدالشهدا در سراسر ایران در قالب آیین های مختلف با شکوه و جذاب و معنوی است که هر کدام از آنها با بیان وقایع عاشورا، بازسازی مصائب شهادت امام حسین(ع) و اسارت اهل بیتش مخاطبان زیادی را در داخل و خارج از کشور متوجه خود می کند.

 

شهر نوش آباد از توابع شهرستان آران و بیدگل خطه ای با مردمانی سخت کوش، ساده، صمیمی و مذهبی و متدین به ویژه عاشق امیرالمومنین(ع)، حضرت زهرا(س) و فرزندان طاهرینش (ع) است که هر سال با برپایی آیینهای سنتی مذهبی با قدمت بیش از یکصد سال مراسم سوگواری و عزادی محرم حسینی را بسیار باشکوه و تاثیر گذار برگزار می کند و افراد زیادی  را برای مشاهده این مراسم به این منطقه روانه می کند.

 

خبرگزاری شبستان در این مجال بنا به رسالت دینی و فرهنگی در راستای ترویج شعائر حسینی، معارف ناب اسلامی و نهادینه سازی فرهنگ علوی این مراسم را به تفکیک با ذکر نام و زمان برگزاری آن برای مخاطبان فضای مجازی بیان می کند:

 

*آيين سنتي مذهبي سقاخواني در استقبال از محرم حسینی

 

آييني سنتي سقاخواني نوعی بانگ سوگ و مويه در اعلام و یاد آوری نزدیک شدن محرم به همگان است که از شامگاه روز عید غدیر بعد از نماز مغرب و عشاء در حسينيه ها و منازل شهروندان همه محلات نوش آبادی به منظور آمادگي كامل و مناسب برپايي مراسم عزاداري پرشور محرم آغاز می شود.

 

این آیین که به صورت هم‌خواني در چهار گروه از استادان و پيشكسوتان سقاخواني، بزرگ‌ترها، شاگردان و جوانان بدون سينه‌زني و سنج و دهل اجرا می شود به گونه ای که این چهار گروه به صورت حلقه هاي عزا مقابل يكديگر نشسته و اشعاري پر محتوا و سوزناك در توصیف واقعه کربلا و مدح شهدای کربلا را با نواهايي برگرفته از رديف دستگاه موسيقي سنتي از جمله دشتي هم‌نوايي مي كنند.

 

آيين سنتي سقاخوانی که از هجدهم ذالحجه تا شب اول محرم و در روزهای تاسوعا و عاشورا  در شهر نوش آباد برگزار می شود كه شايد برخي از گوشه‌هاي آن الهام بخش اساتید موسیقی است.

 

*مراسم ورود قافلۀ اهل بیت به کربلا در روز دوم ؛

 

بازسازی ورود قافلۀ اهل بیت به کربلا توسط یکی از هیئتهای اباالفضلی مذهبی شهر نوش آباد از طریق گروه تعزیه خوان و روایت مداح با شیوه ای جذاب روز دوم محرم در مجموعه 5 هزار متر مربعی فرهنگی مذهبی علقمه این شهر برای عزادران به تصویر کشیده می شود.

 

این مراسم به شیوۀ تاثیر گذار برای مخاطب با تلفیق حرکت هنروران و بازگویی مداح در راستای تصویر سازی فضای واقعی رسیدن قافله امام حسین(ع) و یاران و اصحابش به کربلا با نظارت کارشناسان مذهبی و استناد به مقاتل برگزار می شود.

 

*مراسم سنتي مذهبي خيمه كوبي در روز هشتم محرم الحرام 

 

مراسم خيمه كوبي و ورود شبيه قافله حضرت امام حسين (ع) ،اصحاب و اهل بيتش، لشكر يزيد و اشقياء در قالب يكهزار و 500 نفر پياده و سواره بر يكصد اسب و شتر همراه با تجهيزات به همراه مراسم تعزیه خوانی در مجموعه فرهنگي 30 هزار متر مربعی خيمه گاه حسيني همزمان با عصر روز هشتم محرم الحرام در شهر نوش آباد برگزار می شود.

 

در اين مراسم شبیه كاروان اولياء در قالب ابا عبدالله ،ياران و اهل بيتش، خاندان بني هاشم گهواره علي اصغر ،حجله قاسم ، محمل مخدره زينب (س) ، زنان و دختران كجاوه سوار،گروه ملائكه دوزخ ،حوريان بهشتي ، سپاه اجنه،ملائك مقرب  و سپاه اشقياء در قالب لشگر يزيد، ابن سعد، حرمله ، ارزق شامي، حكيم بن طفيل ،شمر به همراه 10 گروه از نوازندگان سازهاي ضربي و بادي در دسته‌های چند نفره بسيار باشكوه و سنگين و متاثر كننده بازآفرینی می شود.

 

*مراسم نقاره زنی بر بام حسینیه شهر در صبح روز دهم محرم؛

 

صبح روز دهم محرم يعني عاشوراي حسيني گروه موزيك نقاره و دهل هيات حسيني به روي بام حسینیه اين منطقه رفته و با نواختن نقاره و دهل نغمه ماتم  شهادت حضرت امام حسين (ع) را مي سرايند تا مردم شهر خود را برای برگزاری عزاداري اين روز رستخيز آماده كنند.

 

*برداشتن شبیه كشته های امام و فرزندانش در روز عاشورا 

برداشتن شبیه پیکرهای مطهر و مقدس امام(ع) و فرزندانش به صورت طبیعی با عنوان مراسم کشته برداري در روز عاشورا عزاداري مرسوم و ويژه شهر نوش آباد است که فقط افرادي از سادات و در خور شان و مقام اين شخصيت در نقش شبيه كشته امام حسين(ع)، ياران و فرزندانش   برای بازآفرینی آن انتخاب مي شوند.

 

شبيه كشته اباعبدالله در تابوت به گونه ای می خوابد که تمام پیکر او با دستانی در هم گره کرده و انگشتانی خضاب شده، پیکری بی سر و گلویی بریده را نمایش میدهد به طوري كه بسيار دردناك و جانسوز در ذهن هر بیننده شهید کربلا متجسم مي شود.

 

شبيه كشته ابالفضل العباس هم يكي از سادات بر روي تختي خوابيده در حاليكه تير بر چشمانش خورده و دستانش از بدن جدا شده است و به همين منوال ديگر شبيه كشته ها متناسب با نحوه شهادت و وضعيت خاص خود توسط شخصي از سادات به صورت كاملا طبيعي و منحصر به فرد نشان داده مي شود.

 

از آداب کشته برداری آنست که در طراحي ،اجراي آن هیچ غیری به جز معتمدان و مشاوران مذهبي هياتها دخالتی ندارد.

 

مراسم روز روز عاشورا با عزاداری  و سینه زنی تمام هیئتهای مذهبی شهر در امامزاده محمد بن زید بن حسن بی علی بن ابی طالب واقع در گلزار شهدای شهر نوش آباد آغاز و با تعزیه خوانی هیئت حسینی به پایان می رسد.

 

*مراسم کتل در روز عاشورا به عنوان نمادی از حضرت علی اصغر(ع)

 

خانواده های نوش آبادی، به قصد ادب به آستان اهل بیت (ع)، نذر می کنند که فرزند خردسال خود را بيمه حضرت علي اصغر(ع) کنند تا آیین كتل را با آداب خاصی برگزار كنند.


طفل شش ماهه به نماد حضرت علي اصغر (ع) در اين آيين بر اسب تزیین شده بر اساس نذر مادر كودك که سفيدپوش يا سياه پوش باشد نشانده و با مرشدي که اشعاري در مصائب امام حسين(ع)    را قرائت می کند حركت داده مي شود.

 

كتل كردن كودكان در خانواده هاي نوش آبادي قبل از تولد نوزاد و يا براي گرفتن حاجت و سلامتي كودكانشان نذر كرده مي شود.

 

*آیین سوگ و مویه سادات در صبح روز یازدهم محرم 

 

این مراسم توسط بيش از 500 نفر از سادات شهر نوش آباد با هدف تسلیت گویی شهادت امام حسین(ع)و یارانش به محضر بانوي صبر و جلالت مخدره زينب(س) و حضرت امام زمان (عج) همراه با عزاداري و سوگواری ظهر روز يازدهم محرم در مجموعۀ فرهنگی خيمه گاه حسيني اين شهر برگزار می شود.

 

در اين هيات مردان با شال هاي سبز بر گردن و زنان با پوشيه سبز از روي ادب و احترام بالاترين مراتب حزن و اندوه خود از ماتم شهادت امام حسين(ع) و اصحاب با وفايش را به نشانه همدردي و اظهار مراتب تسليت از اين واقعه جانگداز به همگان اعلام مي دارند.

 

*مراسم خیمه سوزی و کشته برداری قوم بنی اسد در کربلا در روز یازدهم

 

بزرگترين مراسم آييني مذهبي خيمه سوزي، اجراي تعزيه، خيل عرب و خاكسپاري شهداي كربلا توسط شبيه قوم بني اسد بر اساس يك سنت ديرينه به همت هيات حسيني شهر نوش آباد است که در مجموعه فرهنگي مذهبي خيمه گاه اين شهر می شود.

 

این مراسم همزمان با عصر روز يازدهم محرم الحرام با اجرای گروههاي اجراي تعزيه شهادت امام حسين و وداع آن حضرت با اهل خيام ،مراسم خيمه سوزي ،غارت سپاه يزيد در اردوگاه ابي عبدالله ، هلهله و شادماني لشگر ابن سعد پس از ظهر عاشورا در حمله به خيمه ها و اسارت اهل بيت،حضور اعراب بني اسد در قالب مراسم خيل عرب و دفن شهداي كربلا توسط هيات حسيني در مجموعه ای كاملا متناسب و باز آفريني شده از خيمه هاي دو لشگر امام و اشقياء در صحراي كربلا به صورت زنده و طبيعي براي عزاداران برگزار مي شود.

 

*مراسم خاكسپاري شهداي كربلا در روز دوازدهم

 

مراسم خاكسپاري شهداي كربلا و اسارت خاندان اهل‌ بيت (ع) با تلفيقي از بازگويي مداح و بازيگرداني 100 هنرور نیز در مجموعه علقمه نوش‌آباد برگزار می شود.

 

اين هنرنمايي در مكاني به وسعت 5 هزار مترمربع همراه با نمايش پيكر مطهر شهيدان كربلا روي زمين نينوا توسط هنروران واقعي به همان وضعيتي كه در گوشه گوشه ميدان نبرد به شهادت رسيده‌اند، تل زينبيه، نخلستان‏ها، علقمه و حتي گودي قتلگاه بازآفريني می شود.

 

نكته قابل توجه در بازآفريني پيكر شهدا و تمايز اين مراسم با برنامه‌هاي ديگر مناطق كه از ماكت، نمونك و آدمك‌هاي مصنوعي استفاده مي‌شود حضور اشخاص واقعي در نقش شهدا است به اين صورت كه گروهي از جوانان شهر به تعداد شهداي كربلا با طراحي صحنه كاملا شبيه‌سازي شده از دشت كربلا با سر و صورت خون آلود ،نيزه يا تير در بدنشان فرو رفته، صورت‌هاي سوخته از آفتاب، از ساعت 10 صبح عاشورا تا عصر روز دوازدهم بي‏حركت بر زمين خوابيدند به گونه‌اي است كه هر كس وارد محوطه مي‏شد بي‏اختيار تحت‏ تأثير قرار مي‌گیرد و با تمام وجود مظلوميت و غربت جبهه حق در برابر تماميت ظلم ظالمين كفر را درك مي‌كند.


*مراسم روز اربعین

 

مراسم نمادین ورود قافلۀ اسرا از شام به کربلا ، وداع خاندان اهل‌ بيت (ع) با امام و یارانش و زیارت جابر بعنوان اولین زائر امام حسین(ع)  با بازيگرداني بیش از یکصد هنرور به صورت طبیعی و زنده در مجموعۀ 5 هزار متر مربعی فرهنگی علقمه نوش‌آباد برگزار می شود.

 

*برپایی دو نمایشگاه بزرگ عاشورایی"از غدیر تا ظهور و اینجا کربلاست"

 

دو نمایشگاه بزرگ عاشورایی"غدیر تا ظهور و اینجا کربلاست" توسط هیئت های حسینی و ابالفضلی در مجموعه های فرهنگی خیمه گاه و علقمه شهر نوش آباد طی دو ماهه محرم و صفر برای بازدید علاقه مندان به خاندان عصمت و طهارت دایر است.

 

در نمایشگاه از "غدیر تا ظهور" واقع در مجموعۀ فرهنگی خیمه گاه حسینی با نمايش نمونکها در اندازه های واقعی وقایع تاریخی عاشورا و مصائب ائمه اطهار به همراه نقل راویان در مساحت 1600 مترمربع باز آفرینی می شود.

 

در نمایشگاه "اینجا کربلاست" نیز با مساحت 700 مترمربع نیز واقع در مجموعۀ فرهنگی علقمه با ساخت نمونك مسير حركت حضرت امام حسين (ع) از مدينه به كربلا و بازگشت قافله اسرا از كربلا تا مدينه بازسازي می شود.

 

غرفۀ قابل توجه این دو نمایشگاه غرفه پخت نان سنتي و نذري معروف محرم نوش‌آباد به نام "نان عباسعلي" است كه در ساعات بازديد نمايشگاه طبخ و به بازديدكنندگان عرضه مي‌شود.

 

*نذري هاي سنتي در نوش آباد

 

پذيرايي از عزاداران با توزيع نذورات و خيرات بانيان در ايام محرم و صفر بويژه از روزهاي تاسوعا  تا پايان روز دوازدهم از ديگر برنامه هاي ويژه محرم در شهر نوش آباد است كه توسط خانواده هاي اين شهر نذر كرده و بين عزاداران توزيع مي شود.

 

پخش حليم موسوم به آش امام حسين(ع) ،نان عباسعلي كه با تركيبي از آرد، شیر، شكر، زعفران، غرفه و كنجد پخت مي شود، توزیع شير ،شله زرد ، گوشت لوبیا ،نان و پنير سبزي و مشگل گشا (بسته هاي حاوي ذرت ،نخودچي ،كشمش ،آجيل و شكلات) از جمله نذريهاي ويژه و سنتي خانواده هاي نوش آبادي است كه بين عزاداران و شهروندان توزيع مي شود.

 

شهرنوش آباد با پیشینه تاریخی و باستانی هفت هزارساله با جمعیت 12هزارنفری در فاصله هشت کیلومتری شمال کاشان و سه کیلومتری غرب شهرستان آران وبیدگل در استان اصفهان واقع شده است.

 

خبرگزاری شبستان در پایان از تمام مخاطبان و هموطنان گرامی که به هر کجا برای شرکت در مراسم عزاداری سید و سالار شهیدان و سرور آزادگان جهان شرکت کنند خواهشمند است دعاگوی نجات بشریت از ظلم و نابودی ظالمان به ویژه ریشه کن شدن ریشه گروه داعش  در بلاد اسلامی و غیر آن باشند و خواهران و برادرانشان در این خبرگزاری را هم از دعای خیر محروم نکنند.

 

اعظم الله اجورنا و اجورکم بحق مولانا صاحب العصر و الزمان(عج)

 

پایان پیام/ 

 

کد خبر 413101

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha