به گزارش خبرگزاری شبستان،لبنان یکی از کشورهایی است که بیشترین تاثیر را از بحران سوریه پذیرفته است. این تاثیر شامل حضور هزاران آواره سوری در این کشور است که مشکلات اجتماعی و اقتصادی خاصی به وجود آورده ؛ حملات تکفیری ها به مناطقی از لبنان به ویژه در عرسال نیز از جمله این تاثیرات است.
تروریستها تمام تلاش خود را برای یافتن جای پایی در این کشور به کار گرفته اند .آنها ابتدا تلاش کردند حزب الله را در مراکز اصلی آن تحت فشار قرار دهند و اقدام به منفجر کردن خودروها و دیگر اقدامات تروریستی کردند که با اقدامات بازدارنده حزب الله تلاش آنها کار ساز نبود.
اما یکی از مناطقی که خاستگاه گروههای افراطی بوده شهر طرابلس است. اهمیت این شهر پس از آن بیشتر شد که گروه چهارده مارس در راستای خدمت به اربابان غربی و سعودی خود از تحرکات مخالفان سوری حمایت کرد. چندی قبل ارتش لبنان یک کشتی حامل سلاح موسوم به "لطف الله 2"برای مخالفان سوری که از مقصد لیبی به سوی طرابلس لبنان بارگیری شده بود را توقیف و مقادیر زیادی سلاح و مهمات از آن کشف کرد.پس از کشف این محموله، ارتش لبنان تدابیر شدیدی درباره همه کشتی هایی که در بندر طرابلس لنگر می انداختند به اجرا درآورد.
هنوز مدتی از این موضوع نگذشته بود که به دنبال بازداشت یک عنصر سلفی، طرابلس یکباره شاهد درگیری شدید میان علوی های طرفدار نظام بشار اسد و سلفی ها مخالف سوریه شد. هواداران شادی المولوی با تحصن در ورودی جنوبی طرابلس خواهان آزادی وی شدند، کانون این درگیری ها در مناطق باب التبانه و جبل محسن در طرابلس بود. ساکنان مناطق مذکور به ویژه منطقه جبل محسن را طرفداران نظام سوریه تشکیل می دهند مناطق باب التبانه و جبل محسن که محل تجمع علوی هاست.
سابقه درگیری ها در طرابلس و در واقع گاه شمار تحولات آن از ژانویه سال 2007 شروع می شود که درگیری میان جبل محسن و باب التبانه بود که به دو کشته و چندین زخمی منجر شد. در دهم ماه مه همان سال در درگیری بین جریان المستقبل و حزب قومی اجتماعی سوریه در حلبا 12 نفر کشته و 14 نفر دیگر زخمی شدند، بیشتر تلفات این درگیری ها از حزب سوری بودند.
در دوم آگوست همان سال درگیری بین دو فرد مسلح موتور سوار و گشت های امنیت داخلی در محله ابو سمرا گزارش شد.هفتم نوامبر کشته شدن دو نفر و زخمی شدن 8 نفر در درگیری های مسلحانه در منطقه ابو سمرا در طرابلس که بین حرکت توحید اسلامی و مجموعه ای از هواداران المستقبل گزارش شد.
در سال 2008 نیز درگیری بین خانواده عنتر از هواداران المستقبل با خانواده قدوره در خیابان دانشکده علوم،درگیری بین جبل محسن و باب التبانه که در آن از سلاح های سنگین نیز استفاده شد،درگیری های شدید میان باب التبانه و جبل محسن که به کشته شدن دو نفر و زخمی شدن 37 نفر دیگر منجر شد، انفجار چندین بمب در مناطق مسکونی التبانه و جبل محسن،3کشته و 60 زخمی در درگیری های ایجاد شده در طرابلس بعد از درگیری های باب التبانه و جبل محسن که به استقرار ارتش در منطقه منجر شد،درگیر ی ها میان جبل محسن و باب التبانه و مرگ 9 نفر و زخمی شدن 20 تن دیگر،درگیری امنیتی میان یک گشتی ارتش با تعدادی از ساکنان طرابلس که منجر به شلیک گلوله و مرگ 3 نفر و زخمی شدن 6 نفر شد.
در17 ژوئن 2011 ایجاد ناامنی به علت تظاهرات در مناطق التبانه و جبل محسن طرابلس که 6 کشته و 24 زخمی بر جای گذاشت.در روز بعد نیز درگیری بین باب التبانه و جبل محسن که 6 کشته و 14 زخمی بر جای گذاشت.11فوریه 2012 در درگیری بین جبل محسن و باب التبانه که دو کشته و چندین زخمی بر جای گذاشت.در18 می 2013 شانزدهمین دور از درگیریها در طرابلس متاثر از حوادث شهر القصیر در سوریه بود. این درگیری ها به کشته شدن 21 نفر منجر شد که 4 تن از آنها نظامیان ارتش بودند. 220 نفر دیگر نیز در این درگیریها زخمی شدهاند.
اما شدیدترین درگیری ها میان افراطی با ارتش لبنان از 23 اکتبر جاری آغاز شده است که طی آن تعدادی از نیروهای ارتش لبنان کشته و زخمی شده اند. تروریست های مسلح که قصد آغاز عملیاتی برای اعلام موجودیت امارت تکفیری در طرابلس در دهه اول محرم را داشتند، با اقدام پیش دستانه ارتش و بازداشت احمد سلیم میقاتی از سران تروریست های لبنانی غافلگیر شدند و با بی نظمی و شتابزدگی ها درگیری با ارتش را آغاز کردند.
ارتش لبنان برخی مناطق را از تروریستها پاکسازی کرده است اما همچنان مسیر دشواری را پیش رو دارد زیرا تروریستها قصد دارند از جغرافیا و وضعیت سیاسی و جمعیت شناسی طرابلس برای تحقق اهداف خود بهره گیرند.ارتش لبنان در نهرالبارد پیروز شد و شاکر العبسی فرار کرد، فتنه احمد الاسیر عنصر سلفی را را خاموش کرد،در عرسال تروریستها را فراری داد اما این بار در معرض یک توطئه برنامه ریزی شده قرار دارد که هدفش فرسوده کردن ارتش لبنان است.
در واقع اگر ارتش لبنان نتواند این فتنه را مهار کند همه جای لبنان وضعیتی مشابه طرابلس را پیدا خواهد کرد.طی روزهای آینده شاهد اقدامات بیشتری ضد ارتش خواهیم بود و تروریستها قصد دارند که بقاع غربی و عکار را بی ثبات کنند و این در راستای ایجاد آشوب سازماندهی شده از سوی واشنگتن است تا لبنان نیز از مشکلات داخلی بی نصب نماند.
نکته قابل تامل در شرایط کنونی ضرورت هماهنگی موثر ارتش سوریه با لبنان برای مقابله با تروریستهاست زیرا این نیاز در صورت گسترش تحرکات تروریستها مهم و حیاتی است هرچند که جریان غربگرانه14 مارس در این هماهنگی کارشکنی می کند.همچنین در شرایط کنونی کمک بلاعوضی که ایران به ارتش لبنان پیشنهاد داده است مهم جلوه می کند و می تواند نقش مثبتی داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما