مجید ابهری، آسیب شناس و متخصص علوم رفتاری در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبستان با اشاره به اسیدپاشی های اخیر در جامعه گفت: در چند روز گذشته دوباره اسیدپاشی با عنوان یک جرم ضد اجتماعی مطرح شده است. از نگاه رفتارشناسی این رفتار غیرانسانی علاوه بر ایجاد آسیب به قربانی موجب تولید اضطراب اجتماعی و التهاب عمومی می شود.
ابهری با بیان اینکه 95 درصد از قربانیان اسیدپاشی را زنان تشکیل می دهند که در رابطه با ناکامی های عاطفی، انتقام جویی و شکست های عشقی هدف قرار می گیرند، تصریح کرد: عامل با قصد نکشتن اما بدتر از کشتن دست به جنایتی می زند که فرد تا آخر عمر به خاطر فرار نگاه های اطرافیان در حصار تنهایی خود زندانی می شود.
این رفتارشناس خاطرنشان کرد: از دست دادن بینایی، شنوایی و زیبایی چهره ،اصلی ترین عوارض این حرکت جنایت بار است.
وی خاطرنشان کرد: اسیدپاشی های اصفهان بدون در نظر گرفتن تعداد قربانیان یک حرکت کور و غیر انسانی است که با هدایت و مدیریت شبکه های رسانه ای بی بی سی و من و تو و میان داری وایبر و هیستاگرام ضمن ایجاد آشوب فکری در جامعه این حرکت ناهنجار را تا سرتاسر کشور کشانده است.
ابهری گفت: اصلی ترین هدف دشمنان ازبهره گیری از این حرکت ناامن جلوه دادن کشور برای گردشگران (به ویژه اصفهان اصلی ترین هدف آنهاست) و ایجاد تزلزل در روحیه زنان و تولید اضطراب در خانواده ها است.
این رفتارشناس تصریح کرد: خوشبختانه مسئولان و نهادهای دینی ضمن محکوم کردن این حرکت و دعوت مردم به آرامش آن را حرکتی غیرانسانی قلمداد کردند چرا که حذف عاملان، تضعیف امنیت ملی، ایجاد ضعف اعتماد در مردم نسبت به نهادهای انتظامی و امنیتی می باشد و عده ای ناآگاهانه با مطرح کردن این مسئله در شبکه های اجتماعی و بزرگنمایی آن غیرمستقیم با دشمنان همکاری می کنند.
این آسیب شناس اظهار کرد: هیچ انسانی حاضر به انجام این کار غیرانسانی نیست به ویژه اگر دارای باورهای دینی باشد بدحجابی و مشکلات مرتبط با آن موضوعی نیست که با اسیدپاشی حل شود و هیچ فرد و گروهی چنین قصدی نداشته و ندارند.
وی با بیان اینکه حرکت اخیر اسیدپاشی در استان اصفهان جریانی حساب شده بود، خاطرنشان کرد: متاسفانه در غیبت واقعیت ها، میدان برای شایعه پراکنان گشوده شده است.
وی افزود: امروز در جامعه ما با وجود شبکه های مختلف اجتماعی نمی شود خبری را مخفی کرد بلکه باید مسئولان ضمن مطرح کردن موضوع و ریشه یابی رفتاری آن، امنیت خاطر را به جامعه بازگرداند.
ابهری ادامه داد: بانوان کشور باید بدانند این حرکت برای ایجاد اضطراب در آنهاست و بزودی عاملان دستگیر شده و واقعیت ها روشن می شود فقط آرامش و خونسردی، جلوگیری از پخش و گسترش شایعات بی اساس و اعتماد نکردن به شبکه های بیگانه اصلی ترین اهرم های مقابله با اینگونه جنایت در کوتاه مدت می باشد.
ابهری خاطرنشان کرد: در آسیب شناسی جنایات در دسترس بودن اسید در جامعه، سهولت استفاده و آسیب های بعد از آن دلایل استفاده از اسیدپاشی می باشد و از نگاه روان شناسی عاملان اسیدپاشی دچار رفتار ضداجتماعی، ضعف باورهای دینی، کمرنگ بودن تربیت خانوادگی و اجتماعی و فقدان مدیریت مهارت رفتار خود بوده و در بیشتر مواد انتقامجویی کورکورانه بستر ایجاد این آسیب است.
وی با بیان اینکه متأسفانه قوانین موجود در زمینه مجازات اسیدپاشی متعلق به چند دهه قبل (1337)بوده و ضعف قوانین باعث وقاحت عاملان و تکرار این جرم شده است، افزود: تصویب قوانین تشدید مجازات عاملان اسیدپاشی می تواند سامانه مناسبی برای پیشگیری از وقوع این حادثه قبیح باشد.
وی ادامه داد: همچنین کمک به درمان قربانیان از سوی دولت و نهادهای غیردولتی و مردم می تواند گام کوچکی در کاهش دردهای آنها باشد.
پایان پیام/
نظر شما