محمد غفوری عضو هئیت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی قم، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به شبهات موجود موجود در باب واقعه عاشورا مبنی بر اینکه کوفیان که خود شیعه بودند امام حسین (علیه السلام ) را به شهادت رسانده اند گفت: مردم کوفه چند گروه از جمله خوارج، دوستداران حقیقی و خاکستری یا میانه بودند.
وی افزود: عده ای از مردم تنها محب بودند یعنی به لحاظ اعتقادی به گونه ای نبودند که امام علی علیه السلام را خلیفه اول بدانند فقط دوستدار امام حسین علیه السلام بودند.
عضو هیات علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی قم ادامه داد: خوارج یکی از گروه هایی بودند که در مقابل معاویه و دشمن او بودند به جهت همین دشمنی در کنار امام حسین علیه السلام قرار گرفتند تا در مقابل معاویه و بنی امیه بایستند.
غفوری تصریح کرد: گروهی نیز بودند که جزو معتقدان حقیقی اهل بیت علیه السلام محسوب می شدند واز روی ایمان و عقیده به امام پیوسته بودند و به معنای واقعی امام را حمایت می کردند و یقینا در سپاه مقابل امام حسین علیه السلام نبودند و در کنار حضرت قرار گرفتند.
وی اظهار داشت: تعدادی ازاین مردان حتی قبل از عاشورا به شهادت رسیده بودند مانند میثم تمار و بسیاری دیگر که توسط ابن زیاد اسیر و زندانی شدند تا در همراهی با امام حسین علیه السلام نباشند .
عضو هئیت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی قم یاد آور شد: عده ای دیگر نیز در کوفه بودند که شخصیتی خاکستری داشتند و در جنگها و نزاعها مسئله حقانیت خیلی برایشان مهم نبوده و تنها به دنبال منافع خود بودند و چون در کوفه بودند و دیدند که تعداد سپاهیان امام حسین علیه السلام کم هستند تصمیم گرفتند در این جنگ فقط به دنبال غنمیمت باشند به همین جهت برای بدست آوردن منافع خود به گروه مقابل امام حسین علیه السلام پیوستند هر چند دشمن اهل بیت علیه السلام نبودند وقتی شروع به غارت خیمه ها می کردند بسیار ناراحت بودند که چرا چنین کاری می کنند.
غفوری خاطر نشان ساخت: دراین میان ابن زیاد برای اینکه کوفیان را تحریک کند سیاست تطمیع را بوجود آورد که رئیس قبایل و بزرگان قبیله را با پول می خرید و مردم قبیله نیز به طبع این امر با شیخ خود همراه می شدند و ابن زیاد با پول زیاد شیوخ کوفه را خرید تا در کنار امام نباشند.
وی اذعان کرد: یکی دیگر از مواردی که سبب شد مردم کوفه امام را همراهی نکنند تهدید بود که ابن زیاد گفته بود اگر کسی به سپاه کوفه نپیوندد عطایا و سهمی نخواهند داشت و جانشان به خطر خواهد افتاد و از این طریق مردم را جذب می کرد هر چند در این میان کسانی بودند که تمایل برای حضور در کنار امام را داشتند اما به اجبار در سپاه کوفه قرار گرفتند .
عضو هئیت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی قم ابراز داشت: ابن زیاد با این کار می خواست برای خودش وجه حقانیتی ایجاد کند برای رودرو قرار گرفتن با امام حسین علیه السلام تا آیندگان با مطالعه جنگ و مطالعه بگویند اگر امام حسین علیه السلام بر حق بود چرا باید یشتر مردم کوفه در مقابل او قرار می گرفتند.
غفوری ادامه داد: فضای حاکم بر کوفه بسیار مبهم بوده، شیعیان و تعدای از محبان و برخی عثمانی مذهب ها با گرایش بنی امیه در مقابل علویان قرار گرفتند و بخشی از مردم عادی که تشخیص نمی دهند امام کسیت و چیست و تنها پیرو حاکم زمان خود بودند که با اینحال شیعیان در کوفه نبودند و بسیار از این افراد نیز به دنبال منافع خود می گشتند و در همان مسیر قرار می گرفتند.
وی خاطر نشان ساخت: امام حسین علیه السلام بارها و بارها در کربلا چه در سپاه حرو چه در سپاه عمر بن سعد نام هایی را که مردم کوفه نوشته بودند نشان دادند و فرمودند من به دعوت شما آمدم و مرتب این امر را یاد آوری می کردند که حر بن یزید ریاحی در ادامه گفته های امام حسین علیه السلام از سپاه کوفه جدا و به امام حسین علیه السلام و یارانش پیوست.
عضو هئیت علمی پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی قم گفت: مکرو حیله و تهدیدات ابن زیاد سبب شد مردم کوفه در تصمیم همراهی خود با امام حسین علیه السلام دچار تردید شوند که برخی برای اینکه مقابل امام قرار نگیرند از کوفه فرار کردند و برخی تنها به جهت بدست آوردن غنیمت در جنگ حضور یافتند و امام حسین علیه السلام با اندک شیعیان واقعی و حقیقی وارد جنگ با کفر و نفاق شد و توانست سد بی تدبیری، ظلم و بی عدالتی این زیاد را در هم بشکند و پیروز میدان حق علیه باطل شود.
ادامه دارد......
نظر شما