آیت الله مهدوی کنی رویای تولید علم دینی و تحول علوم را واقعیت بخشید

خبرگزاری شبستان: امروز مکتب تلفیقی علوم انسانی اسلامی دانشگاه امام صادق (ع) از موفق‌ترین و کارآمد‌ترین مکاتب است، از این رو باید برای آیت الله مهدوی کنی جایگاه ویژه‌ای علاوه بر تولیدات علوم انسانی، در تمدن سازی ایرانی اسلامی قائل شویم.

عادل پیغامی، استادیار دانشکده‌ی معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق (ع) در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اشاره به شخصیت علمی مرحوم آیت الله محمدرضا مهدوی کنی، رییس خبرگان رهبری و رییس دانشگاه امام صادق (ع)‌و نقش او در تحول علوم انسانی گفت: استاد در سابقه علمی و حوزوی، شاگرد مکتب فقهی آیت الله بروجردی و امام (ره) بود و در مکتب فلسفی، شاگرد علامه طباطبایی و همدرس و هم مباحثه با شهید بهشتی و استاد مطهری.

 

وی ادامه داد: این چهره چندوجهی آیت الله مهدوی کنی همراه با دقت و ورودهای سیاسی و اجتماعی، منجر به آن شده بود که نوع خاصی از تفکر میان برخی روحانیون و حوزویان شکل گیرد. چند وجهی بودن به لحاظ اخلاقی، حدیثی، روایی، عرفانی، علوم عقلی و ... همراه با توجه به مسائل سیاسی، اقتصادی و اجتماعی موجب شد، او از زمره حوزویانی باشد که نگاه چندرشته ای و تلفیقی را در علوم اسلامی پیگیری کند و این یکی از ویژگی های افرادی بود که بالفعل و بالقوه شاگردی امام (ره) را داشتند.

 

پیغامی با بیان اینکه پروسه انقلاب در دهه 40 شروع شد و کسانی می توانستند شاگردی امام (ره) را کنند که همزمان از مکتب فقهی، عرفانی و قرآنی مطلع، و آگاه به تحولات روز بوده و مسائل سیاسی و اجتماعی کشور را رصد می کردند، اظهار کرد: با این مقدمه می توان گفت آیت الله مهدوی کنی فی حد نفسه در مطالعات حوزوی خود، شخصیتی چندرشته ای بود و فقه اجتماعی و حکومتی، فلسفه حکومتی و اسلامی، فلسفه اقتصادی و اندیشه سیاسی، فقه مضاف همچون فقه الاداره، فلسفه مضاف، فلسفه سیاسی و ... را مدنظر و مورد مطالعه قرار می داد.

 

وی تاکید کرد: مشی عملی و سیره جهادی و انقلابی آیت الله مهدوی کنی در همراهی بر تاسیس انقلاب اسلامی نیز ناشی از پایه فکری یاد شده بود؛ استاد برای تثبیت انقلاب اسلامی وارد عرصه فعالیت حوزوی و دانشگاهی شد به ویژه با تاسیس دانشگاه امام صادق (ع) با بنیانی چندرشته ای از برنامه ریزی تلفیقی و هدف گذاری رفع مسائل نظام و تربیت سرمایه های انسانی که قادر به حل مسائل کشور در ابعاد علوم انسانی باشند، فعالیت خود را ادامه داد.

 

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق (ع) بیان کرد: این شخصیت با فعالیت های علمی پیش و پس از انقلاب، نشان داد که اگر نگوییم در نوع خود بی نظیر است، به طور حتم کم نظیر بوده و در تاریخ صد ساله گذشته کمتر افرادی داشته ایم که مطالعات چندجانبه و به روز همراه با تحولات و پویایی مسائل بین المللی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و ... داشته باشند.

 

وی ابراز کرد: استاد مصداق منشور روحانیت مجتهدی بود که امام (ره) در سخنان خود از این منشور تعریف و گزینه های آن را عنوان کرده بودند لذا با شناخت مناسب از مسائل دنیا، پاسخ کابردی و علمی برای حل مسائل آنها داشت؛ از سوی دیگر هم دانشگاهی تاسیس کرد که دروس آموزشی و پژوهشی بر مدار این مشی علمی ویژه او دایر شد.

 

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه ما در ساحت نظری و علمی شاید افرادی هر چند انگشت شمار در حوزه داشته باشیم که اندیشه تلفیقی علوم انسانی را در سر داشته و در قالب دانشگاه پیاده کند لذا در این زمینه نیز او شخصیت بی نظیری بوده و هست، گفت: استاد متفاوت از افرادی بود که در باب علم دینی و اسلامی کردن علوم انسانی بحث های فلسفی و نظری دور از واقعیت کرده و در تئوری باقی می مانند بلکه مقوله علوم انسانی اسلامی را در مسیر تکاملی و شدن، در دانشگاه ترسیم و به منصه ظهور رساند.

 

وی اضافه کرد: امروز مکتب تلفیقی علوم انسانی اسلامی دانشگاه امام صادق (ع) یکی از موفق ترین، بارزترین و کارآمدترین مکاتبی است که در ایران هم با تولید سرمایه های انسانی و تربیت نیروهای زبده و هم برنامه های آموزشی و درسی با تولید آثار پژوهشی متعدد در پاسخگویی به نیازهای نظام در حل مشکلات ساختاری، اداری و تئوریک انقلاب و در رفع مشکلات روزمره مردم یکی از دانشگاه ها و مکاتب فکری به نام و بی رغیب است.

 

استادیار دانشکده‌ی معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) بیان کرد: تمام افرادی که با محصولات علومی انسانی اسلامی دانشگاه امام صادق (ع) آشنا هستند، اذعان می کنند به طور نسبی در بدنه دانشگاهی و پاسخ به مسائل نظام و برخورداری دانش، انتخاب هوشمندانه و جریان شناسی هوشمندانه از مکاتب فکری روزانه دنیا و بومی کردن آن در چارچوب نیازهای ایرانی و معارف اسلامی فارغ التحصیلان آن و شاگردان مستقیم و غیر مستقیم آیت الله مهدوی کنی، جزو رده ها و رتبه های نخست محسوب می شوند.

 

وی اظهار کرد: آیت الله مهدوی کنی با تشخیصی که از جریان عمومی تمدن سازی اسلامی داشت، در دانشگاه خود با راه اندازی شش رشته راهبردی و مهم علوم انسانی مانند اقتصاد، مدیریت، فرهنگ و ارتباطات، حقوق، گرایش ها مختلف رشته الهیات و ... به این مهم پرداخت و توانست دانش آموختگانی تربیت کند که ترجمان مسائل و موضوعات برای حوزه های علمیه باشند و با نقش واسطی که میان حوزه و دانشگاه داشت، متقابلا مترجم راهبری های و مسائل و اصول و ارزش های حوزه به بدنه دانشگاه باشد؛ شاید هیچ دانشگاهی به این شکل و میزان، که توسط آیت الله مهدوی کنی تاسیس شد، راه اندازی نشده باشد.

 

پیغامی یاد آور شد: به این مفهوم باید برای آیت الله مهدوی کنی جایگاه ویژه ای علاوه بر تولیدات علوم انسانی، در تمدن سازی ایرانی اسلامی و طرح ریزی مبادی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت قائل شویم.

پایان پیام/

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 412022

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha