به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، از سال 89 با توجه به مطالبات رهبری پیرامون طرح های اقتصادی با نام های مختلف جهاد اقتصادی، همت مضاعف در بسیج مجموعه ای با عنوان قرارگاه جهاد اقتصادی تاسیس شد. این مرکز کارهای مطالعاتی و پژوهشی پیرامون اقتصاد را مبتنی بر داشته های کشور و منابع موجود انجام می دهد. منابع موجود در کشور آب، خاک و منابع بومی هر استان را شامل می شود و مطالعات انجام شده نشان می دهد که در 13 عرصه و 18 عنوان در عرصه اقتصاد مقاومتی فعالیت های اقتصادی شکل می گیرد و منجر به تامین امنیت قضایی کشور می شود.
داربستی کردن باغات، پرورش مرغ سبک و سنگین، دام سبک و سنگین، پرورش زنبورعسل، صنایع تبدیلی، کشت انواع میوه جات از جمله این عرصه ها هستند.
از سال 90 تا 92، 23 هزار طرح در 18 عنوان بهره برداری شده اند که این طرح ها از سوی بسیج سازندگی حمایت شدند. حمایت بسیج سازندگی از طرح های اقتصاد مقاومتی در روستاها و اطراف شهرهای کوچک است.
بسیج سازندگی با در اختیار قرار دادن وام های قرض الحسنه کم بهره 14 درصد عقود و همچنین 4 درصد تا سقف 30 میلیون تومان از این طرح ها حمایت می کنند و پس از تعلق گرفتن وام نیز در زمینه اشتغالزایی و صرف هزینه وام در مسیر تولید نظارت های لازم را انجام می دهد.
کارگاه قالی بافی گل ابریشم یکی از طرح های اقتصاد مقاومتی است. این کارگاه از سال 91 فعالیت خود را شروع کرده است و در سه سطح قالی بافی سطح یک، سطح 2 و گلیم پیشرفته و عالی آموزش های لازم را در اختیار علاقه مندان قرار می دهد.
سطح یک آموزش قالی بافی شامل قالی های صادراتی و تزیینی است، سطح 2 شامل صادرات قالی های ابریشمی است و سطح پیشرفته و عالی هم تلفیقی از ابریشم و سنگ های بافته شده و ورینوس است. این نوع از فرش ها می توانند در آینده نزدیک یعنی سال 94 جایگزین نفت و گاز شوند و از صادرات بی رویه آن جلوگیری کنند.
بنا بر این گزارش، در این کارگاه در حال حاضر 700 نفر مشغول به فعالیت هستند و تمامی اقدامات مربوط به بافت یک فرش از طراحی، رنگرزی، طراحی های سنتی و کامپیوتری و همچنین صنایع کیف چرم، خیاطی، گوهرتراشی، کامشار، معرق، معرق چوب و صنعتی، سنگبافی، گلیم سوزنی و سنتی در حد صادراتی همگی در این کارگاه انجام می شود.
قالی بافان در سطح یک 450 ساعت آموزشی را می گذرانند و در سطح 2 نیز با گذراندن 200 ساعت به طور مجزا مدرک آموزشی هر دوره را دریافت می کنند. افرادی که وارد سطح عالی آموزش می شوند برای کسب مدرک این دوره حداقل 1700 ساعت آموزشی را باید بگذرانند.
حسینی، مسئول این کارگاه است که از 4 سالگی در کنار پدر خود به آموزش این هنر مشغول بوده است.
تمامی هنرجویان در این کارگاه بعد از بافتن 25 سانت از قالی های خود می توانند ادامه کار را در منزل ارایه دهند.
قالی های بافته شده در این کارگاه در بازارهای ازبکستان، تاجیکستان، کشورهای عربی و حتی کشورهای اروپایی مانند آلمان، طرفداران زیادی دارند.
مزرعه پرورش شترمرغ از دیگر طرح های اقتصاد مقاومتی بسیج سازندگی است که بخش دیگری از این سفر را به خود اختصاص داده است. این مزرعه از سال 87 پرورش شترمرغ را آغاز کرده است و در ابتدا با 24 قطعه شترمرغ شروع به فعالیت کرده و در حال حاضر 70 قطعه شترمرغ در این مزرعه پرورش داده می شود.
یکی از فعالان در این مزرعه با اشاره به آموزش خود در نظام مهندسی اظهار کرد: این مزرعه قادر است به صورت همزمان برای 500 نفر اشتغالزایی کند. پر، پوست و روغن شترمرغ و گوشت آن هر یک به تنهایی می توانند در سطح اشتغالزایی کشور موثر باشند. پوست شترمرغ به عنوان چرم بعد از پوست تمساح به عنوان بهترین چرم موجود استفاده می شود.
وی ادامه داد: در حال حاضر من می توانم با توجه به تجربه و آموزش هایی که دیده ام به عنوان مربی به علاقه مندان پرورش این حیوان آموزش های لازم را برای تاسیس یک مزرعه شترمرغ ارایه دهم.
در این مزرعه سالیانه 700 قطعه شترمرغ پرورش داده می شود که به لحاظ اقتصادی سودآوری مناسبی را دارد و ماهیانه 100 میلیون درآمد این مزرعه تخمین زده می شود.
روغن شترمرغ به عنوان یک فرآورده دامی در صنایع طبی و درمانی مورد استفاده قرار می گیرد. این روغن با تبلیغات فراوان با قیمت 180 هزار تومان در ماهواره تبدیل می شود که در بازار داخلی تنها با پرداخت 10 هزار تومان قابل عرضه است.
روستای ایپک از توابع شهرستان اشتهارد از دیگر روستاهایی است که در طرح های اقتصاد مقاومتی گام های موثری را برداشته است. در ادامه این سفر از یک دامداری بازدید می کنیم این دامداری از 10 سال پیش فعالیت خود را آغاز کرده است و از 20 رأس دام امروز با 100 رأس دام فعالیت خود را ادامه می دهد.
سرمایه اولیه برای شکل گیری دامداری 50 میلیون تومان است که با حمایت بسیج سازندگی 15 میلیون وام نیز در اختیار این دامداری قرار گرفته است. این دامداری روزانه 500 کیلو شیر وارد بازار می کند که به لبنیات تبدیل می شود.
در این دامداری نژاد دام ایرانی اصلاح شده و به نژاد گاو هلشتاین تبدیل می شود. این گاو با شیر بهتر و زایمان راحت تر بهره وری بیشتری از نژاد گاو ایرانی دارد. عمر مفید هر گاو شیرده 5 سال است. این دامداری به طور غیرمستقیم برای 10 نفر اشتغالزایی می کند.
قربانی، یکی از فعالان این دامداری است که در مورد گران شدن علوفه انتقاد می کند.
سالانه حدود 4 میلیون بابت خرید علوفه، ذرت و جو مکمل، سبوس، یونجه و کاه هزینه می شود که برای خرید آذوقه مورد نیاز تمامی هزینه ها نقدا پرداخت می شود اما پرداخت فروش شیر به صورت اقساطی به دامداران پرداخت می شود که موجب بهره وری کمتر می شود.
درآمد ماهیانه کارگاه دامداری سه تا چهار میلیون تخمین زده شده است که به دلیل گران شدن علوفه مقرون به صرفه نیست.
در بخش دیگری از روستای ایپک از کارگاه تولید چراغ های خیابانی فوق کم مصرف بازدید می کنیم، چراغ های خیابانی فوق کم مصرف برای اولین بار با ایده یک ایرانی در کشور تولید می شود. این چراغ ها با مصرف نیم آمپر برق عمر مفید چهارساله دارند و به صورت الکترونیکی کار می کنند، 4 ماه است که خط تولید این چراغ ها به راه افتاده است و هفته ای 100 چراغ تولید می کند. قیمت هر چراغ 190 هزار تومان برای مصرف کننده تمام می شود.
چراغ کارگاهی داخل سوله با قیمت 250 هزار تومان و مصرف هفت دهم درصد آمپر برق از دیگر تولیدات این کارگاه است. چراغ های دوربین دار نیز از دیگر چراغ های تولیدی این کارگاه است که به سفارش ناجا انجام می شود. این چراغ ها قادرند بدون اینکه کسی بفهمد با نصب جلوی درب منزل تا حدود 100 متر اطراف خود را فیلمبرداری کنند قیمت این چراغ ها 130 هزار تومان برآورد شده است.
این کارگاه به طور مستقیم و غیرمستقیم برای 20 نفر اشتغالزایی کرده است سرمایه اولیه برای شکل گیری این کارگاه 30 میلیون تومان است و 10 میلیون وام از سوی بسیج سازندگی در اختیار آنها قرار گرفته است. کلیه قطعات چراغ های فوق کم مصرف ایرانی است این چراغ ها قادرند با شرکت smd ایتالیا رقابت کنند. درآمد ماهیانه این کارگاه 17 تا 18 میلیون تخمین زده شده است.
روستای سگزآباد از توابع استان قزوین شهرستان بویین زهرا از دیگر مناطقی است که در طرح های اقتصاد مقاومتی فعالیت چشمگیری را برای تولید انواع ماهی خاویار و قزل آلا انجام می دهد. در جریان بازدید از استخر پرورش ماهی با تولید ماهی قزل آلا و خاویار آشنا می شویم.
این استخر پرورش ماهی با 1500 ماهی پرورش ماهی را آغاز کرده است و در حال حاضر با 2500 ماهی در عرصه اقتصادی مجموعه سرمایه ابتدایی برای شکل گیری یک استخر ماهی 30 تا 40 میلیون برآورد شده است فراورده های تولیدی این استخر ماهی به صورت مستقیم وارد بازار صادرات باکو می شود به دلیل گران بودن قیمت هر ماهی خاویار بازار داخلی کشش فروش این ماهی را ندارد. این استخر ماهی به طور همزمان با برای شش نفر اشتغالزایی می کند.
تولید عسل از دیگر طرح های اقتصاد مقاومتی است که در جریان بازدید از مزرعه زنبورعسل با این طرح آشنا شدیم این مزرعه با 140 کلنی زنبور عسل یک تن و 400 کیلوگرم عسل تولید می کند. سرمایه اولیه برای شکل گیری کلنی های زنبورعسل 5 میلیون است و درآمد خالص سالیانه این مزرعه 25 میلیون تومان تخمین زده شده است.
استان گیلان:
روستای شیخ محله از شهرستان صومعه سرا از دیگر روستاهایی است که در جریان این سفر از آن بازدید می کنیم. پرورش غاز و اردک و بلدرچین و همچنین دامداری از جمله فعالیت های این روستا است.
سهیل فیضی، یکی از ساکنان روستای صوفیان از توابع صومعه سرا است که در جریان بازدید از این روستا با تولیدات او آشنا شدیم.
سهیل فیضی لیسانس الکترونیک است و 28 سال سن دارد. پرورش بلدرچین از جمله فعالیت های اوست که در کنار آن تولید توت فرنگی به عنوان بهترین محصول در جشنواره توت فرنگی از دیگر فعالیت های او محسوب می شود. در حال حاضر 200 هزار بلدرچین در این مزرعه پرورش داده می شوند که روزانه 120 بسته تخم بلدرچین در بسته های 12تایی وارد بازار فروش می شود. این مزرعه با 50 بلدرچین فعالیت خود را آغاز کرده است و درآمد ماهیانه فروش بلدرچین و تخم آن یک و نیم میلیون برآورد می شود.
یکی از مشکلات مربوط به وام های اقتصاد مقاومتی مربوط به ضامن است در روستاهایی که اکثر ساکنان آن به حرفه دامپروری و یا پرورش انواع مرغ های سبک و سنگین مشغول هستند تعداد کارمندان به عنوان ضامن برای دریافت یک وام بسیار اندک است و این یکی از مشکلات دریافت وام است که از سوی اهالی روستا به آن اشاره می شود به همین جهت این موضوع می تواند به عنوان یکی از موانع طرح های اقتصادی محسوب شود.
پایان پیام/
نظر شما