به گزارش خبرنگار سینمایی شبستان، چهارمین دوره مراسم اهدای قلم زرین به بهترین کتاب سال سینمای ایران روز گذشته 29 مهرماه با حضور مدیرعامل خانه سینما و جمعی از سینماگران و هنرمندان در تالار سیف الله داد خانه سینما برگزار شد.
بر این اساس، در این مراسم لیلی گلستان، حسین جعفریان، سیروس الوند، محمد متوسلانی، آنتونیا شرکا، حسن حسندوست، احمد امینی، سیامک شایقی، سیدعلی قائممقامی، محمدعلی حسیننژاد، امیر اثباتی، علیاکبر قاظمینظام، هوشنگ گلمکانی، احمد طالبینژاد، مرتضی شایسته، بهرام دهقانی، فرهاد توحیدی و... حضور داشتند.
«محمدمهدی عسگرپور» مدیرعامل خانه سینما در این مراسم گفت: حوزه نشر کتاب و نوشتار سینمایی مثل باقی حوزه های فرهنگ مشکلات خاص خود را دارد البته مسایل این حوزه وضعیتی سینوسی دارد یعنی در این حوزه حال ما گاهی خوب است و گاهی هم بوده که حال خوبی نداشته ایم. دوستان در حوزه فرهنگ و هنر کمک های زیادی می کنند و یک نمونه از این کمک ها برگزاری همین مراسم اهدای جایزه کتاب سال سینمای ایران است.
وی خاطرنشان کرد: طبق آماری که به من داده اند این برنامه در این سال ها نسبتا رشد قابل قبولی داشته است به طور مثال در دوره اول که سال 85 و 86 را شامل می شود، تولیدات کتاب 85 عدد بوده 55 عنوان کتاب در مراسم شرکت کردند. در دوره دوم تولیدات به 109 عنوان رسید که 33 عنوان به همراه 88 ناشر در مراسم شرکت کردند. همچنین در دوره بعدی 110 عنوان تولیدات داشتیم که 78 عنوان به همراه 38 ناشر شرکت کردند و تا پایان سال 92 تولیدات به 146 عدد رسید که از این میان 71 عنوان به همراه 38 ناشر در مراسم شرکت کردند. بنابراین ما رشد قابل قبولی را در طی این دوره ها شاهد بوده ایم.
مدیرعامل خانه سینما با بیان اینکه این رشد به گسترش فضای فرهنگ و هنر در سینما کمک می کند، تاکید کرد: این رشد، رشدی پیش برنده است و البته جایزه کتاب سال سینمای ایران هم تا حدی به این رشد کمک کرد البته باید درباره تاثیر برگزاری چنین برنامه هایی محاسبات دقیق تری انجام داد.
وی با اشاره به رشد نامتوازن در حوزه های فرهنگی، گفت: اگر ما نموداری از وضعیت فعلی، تعداد سالن های سینما، وضعیت اکران و ... داشته باشیم، می بینیم که در این سال ها با رشدی نامتوازن در حوزه های مختلف فرهنگ از جمله سینما روبرو بوده ایم. همچنین آمار تماشاگران ما در سالن های سینما با آنچه که بعد از توزیع محصولات در شبکه نمایش خانگی از این آمار ارائه می شود مناسبتی ندارد.
عسگرپور افزود: در این راستا شاید نشر و انتشار هم با سنجش تولید و اکران مناسبتی نداشته باشد. از این جهت که عمده ای از مصرف کنندگان این محصولات باید خانواده سینما، اسناد و جامعه سینمایی باشند در حالی که این گونه نیست. البته صحبت های من در این حوزه ذهنی است و می توان در این باره آمار گرفت که چقدر از خانواده خود سینما این تولیدات را مصرف می کنند.
وی با اشاره به اینکه بخشی از این مساله به وضعیت فرهنگی کشور برمی گردد، خاطرنشان کرد: نکته مهم در سینما این است که ما با مجموعه ای از حاشیه ها و حوادث روبرو هستیم که این حاشیه ها ریتم تندی هم دارند و تا شما بخواهید با حاشیه ای مواجه شوید و آن را دفع کنید حاشیه بعدی از راه می رسد و این گونه می بینید که چگونه انرژی خانه سینما و مسئولان کشور صرف حل این حاشیه ها می شود.
مدیرعامل خانه سینما با تاکید بر اینکه این حاشیه ها دائما تضعیف کننده هستند، توضیح داد: این حاشیه ها همه ما را درگیر خود می کنند و وقتی شما می خواهید سرمنشاء آنها را پیدا کنید به چند گروه مشخص بر می خورید که بخشی از آنها خانواده خود سینما هستند کسانی که فعالیت کمتری دارند و شاید در حدود 20 یا 25 سال گذشته فیلمی ساخته اند که موقعیتی نداشته و این عدم موفقیت بعد از یک دوره زمانی باعث شده که به این حاشیه ها دست بزنند. خیلی از این دوستان در شوراهای کارشناسی هستند و بولتن نویس های موفقی هم شده اند و هر چقدر ما تلاش می کنیم تا بتوانیم آنها را رو در رو ببینیم نتیجه ای حاصل نمی شود زیرا این افراد اساسا تمایلی به حضور جمعی ندارند. مساله اصلی این افراد سینما نیست بلکه اینها از سینما به عنوان مسایلی که موضوع پیش برنده روزشان باشد استفاده می کنند و غالبا گزارش های غلطی هم در این حوزه به آنها می رسد. اینها کسانی هستند که تریبون دارند، قدرت دارند و از امکاناتی هم برای نظارت برخوردار هستند این شرایط است که باعث می شود ما کمتر بتوانیم به شرایط پیش برنده در حوزه سینما کمک کنیم و خانه سینما که باید بخش عمده ای از وقت خود را روی برنامه هایی همچون برنامه امشب بگذارد بوسیله حاشیه ها باز می ماند.
وی در بخش دیگری از سخنانش درباره برنامه جایزه کتاب سال خانه سینما گفت: چنین برنامه هایی منافع زیادی در حوزه سینما و فرهنگ و هنر دارند و این نوع گفتار یا گفتمان به ما کمک می کند که درد مشترک خود را راحت تر پیدا کنیم.
مدیرعامل خانه سینما در پایان سخنان خود به نمایندگی از جامعه اصناف سینمای ایران درگذشت آیت الله مهدوی کنی را تسلیت گفت.
بهترین های کتاب سال سینمای ایران معرفی شدند
در این مراسم برگزیده های جایزه کتاب سال سینمای ایران نیز معرفی شدند که عبارتند از:
جایزه اصلی به صورت مشترک به فرخ مجیدی برای کتاب فیلم و ویدئو در عصر دیجیتال و علی نقی طاهری برای کتاب 40 سال سینمای خوزستان تعلق گرفت.
جایزه بخش ترجمه، شامل قلم زرین و لوح تقدیر بهترین ترجمه سینمایی به حمیدرضا احمدی لاری اهدا شد. همچنین با اهدای لوح تقدیر از حسن علایی فعال، مدیر انتشارات ساقی نیز تجلیل شد.
در بخش تالیف، قلم زرین و لوح تقدیر بهترین تالیف برای کتاب روایت شناسی در سینما و تلویزیون به دکتر مسعود اوحدی اهدا شد. از مدیر انتشارات دانشگاه صدا و سیما نیز به خاطر انتشار این کتاب تقدیر شد.
پایان بخش این مراسم نیز تقدیر از مسعود مهرابی بود.
پایان پیام/
نظر شما