خانواده اساس عظمت یک ملت/ تغییر نگرش در ازدواج زندگی را پایدار می‌کند

خبرگزاری شبستان: امروز روز خانواده و تکریم بازنشستگان است که از سال 86 مصادف با روز 25 ذیحجه در تقویم رسمی کشور درج شده، علت انتخاب این روز شأن نزول آیه «هل اتی» در سوره الانسان بود که راجع به خانواده و استحکام پایه‌های آن است.

به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، امروز روز خانواده و تکریم بازنشستگان است که از سال 86 مصادف با روز 25 ذیحجه در تقویم رسمی کشور درج شده، علت انتخاب این روز شأن نزول آیه «هل اتی» در سوره الانسان بود که راجع به خانواده و استحکام پایه‌های آن است. سوره‌ای که در شان اهل بیت پیامبر(صل الله علیه و آله) که پس از سه روز روزه و انفاق افطار خود، نازل  شده است.

این در حالی است که در شورای فرهنگی عمومی اتفاق نظر بر این بود که روز بازنشستگان با یک روز در تقویم رسمی کشور تلفیق شود که بهترین روز برای این منظور روز 25 ذی‌الحجه یعنی روز «خانواده» بود چرا که در دین مبین اسلام خانواده یکی از مهمترین ارکان جامعه محسوب می‌شود و پایبندی به خانواده و جلوگیری از بی‌بند و باری و همچنین ارتقای جایگاه و تحکیم بنیان خانواده، از جمله مسائلی است که به آن سفارش فراوان شده است.

 

شان نزول هَل اَتی

ابن عباس میگوید: امام حسن و امام حسین (علیهما السلام) بیمار شدند، رسول خدا (صلّى اللّه علیه و آله و سلم) با جمعى از مردم به عیادت آنها رفتند، یاران آنحضرت به امیرالمؤمنین على(علیه السلام) عرض کردند: یا ابا الحسن! به نظر می‌رسد که درباره شفاى فرزندانتان نذر کنید، على (علیه السلام) و فاطمه(سلام اللّه علیها) و فضه، کنیز آنها نذر کردند که اگر حسنین(علیهما السلام) از این بیمارى بهبودى یابند سه روز را روزه بگیرند.  

آندو بهبود یافتند، امّا چیزى براى خوردن در اختیار نداشتند. امیر المؤمنین(علیه السلام) سه صاع(حدود سه من) جو از شمعون خیبرى یهودى قرض کرد، فاطمه زهرا(سلام اللّه علیها) آنها را دست‏آس کرده و به تعداد افراد، پنج قرص نان فراهم ساخت. این نان‌ها را در برابر خود نهادند تا با آنها افطار کنند، سائل و بینوائى بر آنها درآمد و عرض کرد: «السّلام علیکم اهل بیت محمد»، من بینوائى از بینوایان مسلمان هستم مرا از غذاى خود اطعام کنید که خدا شما را از موائد بهشتى سیر گرداند. آنان این بینوا را بر خویشتن ترجیح دادند و تمام قرص‌هاى نان را به او دادند و شب را در حالیکه جز آب چیزى نچشیده بودند به سر آورده و بامداد آنرا با روزه آغاز کردند. آنگاه که شب دوم‏ فرا رسید و غذا را در مقابل خود نهادند تا افطار کنند یتیمى بر آنها وارد شد، بدون آنکه از این نان‌ها چیزى تناول کنند آنها را در اختیار این یتیم قرار دادند. شب را گرسنه به سر آوردند در حالیکه فقط آب نوشیده بودند. به هنگام افطار در شب سوم- که براى افطار، نان‌ها را در مقابل خود نهادند، اسیرى بر آنها وارد شد و همان معامله‏‌اى را با او در پیش گرفتند که با بینوا و یتیم، یعنى همه نان‌ها را به او دادند. چون بامدادان روز سوم فرارسید امیر المؤمنین على(علیه السلام) دست حسنین(علیهما السلام) را گرفت و به سوى رسول خدا(صلّى اللّه علیه و آله و سلم) روان شدند. وقتى آنحضرت آنان را دید در حالیکه از شدت گرسنگى مانند جوجه‏‌ها مى‏‌لرزیدند، فرمود: چقدر بر من ناگوار و رنج‌‏آور است که شما را بدین سان می‌بینم؟! رسول خدا(صلّى اللّه علیه و آله و سلم) از جا برخاست و با آنها به راه افتاد، دید فاطمه(سلام اللّه علیها) در محراب عبادت قرار دارد و شکمش از گرسنگى آنچنان تهى گشته که به پشت چسبیده، و از ناتوانى چشمان مبارکش بى فروغ شده‏، فرو رفته است. دیدن این منظره رسول خدا (صلّى اللّه علیه و آله و سلم) را متأثرتر ساخت. در چنین لحظاتى بود که جبرائیل(علیه السلام) فرود آمد و گفت: اى محمد این را بستان و بگیر. خدا ترا درباره خاندانت تهنیت گفته. آنگاه جبرائیل سوره «هل اتى» را بر آنحضرت خواند.

نزول سوره «هل اتى» روز بیست و پنجم ذى حجه- یعنى روز همان شبى که اسیر را اطعام کردند، صورت گرفت«هَل اَتی عَلَی الاِنسانِ حینٌ مِنَ الدَّهرِ... اِنَّما نُطعِمُکُم لِوَجهِ اللهِ لانُریدُ مِنکُم جَزائاً وَ لاشَکوراً...».

 

خانواده و تکریم آن

خانواده به عنوان کوچک‌ترین نهاد اجتماعی، آسیب پذیرترین گروه در برابر آسیب‌های اجتماعی است به طوری که اکثر مشکلات و آسیب‌ها ابتدا در خانواده‌ها بروز پیدا می‌کند و در صورت عدم پیشگیری و برخورد ناصحیح با آنها، به درون جامعه نیز رسوخ می‌کند.

نقش خانواده به عنوان اثرگذارترین نهاد تربیتی در پرورش و تربیت سرمایه‌های انسانی که از بزرگترین پشتوانه‌های توسعه و تعالی هر کشوری به شمار می‌آید، از چنان اهمیتی برخوردار است که سلامت و صلابت هر جامعه‌ای مرهون وجود خانواده‌های سالم، عفیف و با تقوا است. به طور قطع تلاش خانواده ها برای حفظ کیان خود، پشتوانه‌ای ارزنده برای استحکام پایه‌های زندگی فردای فرزندانمان است.

دين مقدس اسلام نیز در مقايسه با ديگر اديان، بيشترين عنايت، توجه، احترام، پاكي را به نهاد مقدس خانواده داده است و بزرگانش آن را كانون تربيت و رحمت عنوان کرده اند و سعادت و شقاوت جوامع بشري را وابسته به اين نهاد مي‌دانند چرا که شقاوت جامعه بشري وابسته به تربيت صحيح آن خانواده است.

 

خانواده اساس عظمت یک ملت است

حجت الاسلام کمال تجدد، امام جمعه سنگر، با اشاره به آیات متعددی که در شان رسول خدا نازل شده است در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، از نزول آیه تطهیر در مورد پیامبر و خانواده ایشان گفت.

 

وی بیان کرد: اهل بیت رسول خدا در منزل ام سلمه جمع بودند و پیامبر عبای خود را بر دوش گذاشت و فاطمه زهرا(سلام الله)، امام علی(علیه السلام) و امام حسن(علیه السلام) و امام حسین(علیه السلام) آمدند و زیر عبا قرار گرفتند، ام سلمه که همسر پیامبر بود از ایشان خواست که من هم بیاییم زیر این عبا؟ و آن حضرت فرمود" شما زن خوبی هستی ولی جای شما اینجا نیست"،

 

 حجت الاسلام تجدد، با تاکید بر اینکه رسول خدا(صل الله) با این حرف بین خوبی "ام سلمه" و "عصمت، طهارت واهل بیت"مرتبه قائل شدند، افزود: پیامبر در همانجا دعا کردند که خداوندا اینها اهل بیت من هستند و آنها را از پلیدی پاک گردان. (آیه شریفه احزاب)«إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنكُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَیُطَهِّرَكُمْ تَطْهِیرًا».

 

وی در ادامه همچنین در مورد نزول سوره انسان(هل اتی) نیز بیان کرد: این سوره در خصوص توصیه برای خانواده‌هاست.

 

این کارشناس مذهبی تصریح کرد: وقتی حضرت علی(علیه السلام) و فاطمه زهرا(سلام الله) برای شفای بیماری حسنین سه روز روزه گرفتند ولی در پایان هر روز افطار خود را در به فقر و یتیم و اسیر بخشیدند و خود با آب افطار کردند، این سوره نازل شد.

 

حجت الاسلام تجدد بیان کرد: خداوند در این سوره می فرمایند" من اطعام آنان را به فقرا قبول کردم چون برای خدا بخشیدند من اخلاصشان را پذیرفتم"

 

وی در ادامه با بیان اینکه چنین انسان‌هایی در کاخ‌ها رشد نمی یابند بلکه در خانه‌های با محبت و گلی مانند خانه حضرت علی(علیه السلام) پرورش می‌یابند، تصریح کرد: خانواده‌های ایرانی باید قدر خودشان را بدانند تا مبادا یک مرتبه تحت تاثیر ماهواره‌ها و تهاجمات غرب قرار گرفته و با فروپاشی آن بخواهند کیان خانواده را از بین ببرند.

 

حجت الاسلام تجدد اظهار کرد: دشمن همواره می‌خواهد مشکلات بی بندو باری جامعه خود را به جهان اسلام منتقل کند و خانواده که اساس عظمت یک ملت است را از بین ببرد.

 

وی پویایی ذهنی و فناوری علمی که امروز جوانان ما در عرصه‌های مختلف از خود نشان می‌دهند را مدیون تربیت درست خانواده‌های ایرانی دانست و ادامه داد: این جوانان یقینا در خانواده‌های اصیل، با ایمان و ریشه‌ای پاک پرورش یافته اند.

 

حجت الاسلام تجدد اذعان کرد: چون دشمنان می‌دانند چنین فرزندانی در خانواده‌هایی پاک به وجود آمده‌اند لذا امروز خانواده‌ها را مورد هجمه قرار می‌دهند تا خانواده‌ها متزلزل شده تا دیگر چنین فرزندان هوشمندی را نداشته باشیم.

 

وی در ادامه توصیه کرد: زنان عفت، عصمت و پاکدامنی خودشان را حفظ کنند تا انشاالله خانواده‌ها و شوهرانشان در مجموعه‌ای سرشار از عشق و محبت عمیق با ره توشه‌ای که تولد فرزندان پاک است در امت قهرمان ایران زندگی کنند.

 

تغییر بینش و نگرش در امر ازدواج زندگی را پایدار می‌کند

حجت الاسلام سعید مهدوی، مسئول نهاد نمايندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه گیلان نیز به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: برای داشتن یک خانواده سالم و مستحکم تغییر نگرش‌ها و بینش‌ها در امر ازدواج بسیار ضروری است.

 

وی با بیان اینکه ازدواج، سنت الهی یک انسان کامل است که به تعبیر رسول الله کامل شدن نصف دین و در بعضی از مواقع ثلث دین معرفی شده است، افزود: برای کسب اعتبارات کاذب نباید مانع رسیدن جوانان به هم باشیم.

 

حجت الاسلام مهدوی، تصریح کرد: اجرای این سنت خدایی که نیاز انسانهاست و موجب کمال روحی و شخصیت اجتماعی افراد می‌شود نباید دستخوش بعضی از اجراییات کاذب خانواده‌ها در امر ازدواج شود.

 

وی با اشاره به اینکه برای اجرای طبیعی این سنت الهی که پیوند یک زوج (دختر و پسر) در سن نیازشان است و این سن نیاز می‌تواند روز به روز پایین‌تر نیز بیاید، گفت: با فراهم کردن ازدواج ساده و آسان باید نیازهای روحی، جسمی و جنسی جوانان را فراهم کنیم.

 

حجت الاسلام مهدوی، با تاکید بر اینکه این نگرش و بینش‌ها در ابتدا باید در نظام خانواده اتفاق بیفتد، اظهار کرد: پدرها و مادرها نباید این رفع نیاز جوان را وسیله‌ای برای تفاخر خودشان که از نوع بالا رفتن نرخ مهریه و جهیزیه لوکس و.... است، قرار دهند.

 

وی با اشاره به اینکه از طرف دیگر دولت مردان ما هم باید تسهیل در امر ازدواج آسان را فراهم کنند، ادامه داد: جوانان ما باید رشد فکری و بلوغ اجتماعی خودشان را بالا برده و بپذیرند که زندگی را باید از صفر شروع کرد و نباید یکسره به 20 دست پیدا کرد.

 

حجت الاسلام مهدوی، تصریح کرد: اگر نقطه شروع صفر باشد مثل دوره‌های گذشته که بسیاری از خانواده‌ها در ابتدای زندگی چیز زیادی نداشتند ولی در کنار و همت همدیگر می‌توانند، به یک زندگی شیرین و زیباتر دست پیدا کنند.

 

وی اذعان کرد: باید باور کنیم اگر ما مهارت زندگی را در حوزه آموزش و پرورش، در حوزه خانواده و در سن بلوغ به فرزندانمان یاد دهیم یقینا فرزندانمان می تواند این ازدواج آسان را تجربه کنند.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 410851

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha