محمدعلی قاسمی، شاعر و نویسنده ایلامی، صبح امروز(26 مهر) در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در ایلام، اظهار کرد: همایش مانگ و مانشت که در دو شهر ایلام و ایوان برگزار می شود، در نوع خودش حرکتی قابل تحسین است که می تواند زمینه مناسبی در راستای حفظ مواریث فرهنگی بومی در جامعه را ایجاد کند.
وی، با بیان اینکه «شاکه و خان منصور» دو شاعر ایلامی در واقع سرآمد شعر تغزلی و جریان شعر کردی جنوبی به شمار می روند، افزود: بسیاری از افرادی که امروز در حوزه شعر کردی به ویژه در زمینه شعر های عاشقانه و غزل کردی فعالیت دارند، در واقع از سبک و سیاق این دو شاعر برجسته بهره مند شده اند.
این شاعر ایلامی، تصریح کرد: امروز، یکی از ضرورت های فرهنگی مردم منطقه، آشنایی با جریان شعر کردی بوده و لازم است که اقشار مردم به ویژه نسل جوان با شعر کردی آشنا شوند و در این خصوص در طی سالیان گذشته شاعرانی چون «شاکه و خان منصور» در این حوزه زحمات فراوانی را کشیده اند.
قاسمی، با اشاره به اینکه زبان کردی جنوبی در مناطق مختلفی از جمله ایلام، کرمانشاه، کردستان و برخی از نواحی کشور عراق تکلم می شود، ابراز کرد: خوشبختانه جریان شعر کردی در استان ایلام و بعد از انقلاب اسلامی، گرچه تاریخچه بسیار بلندی ندارد و اما شعر کردی و سبک و سیاق عروضی آن حرکت رو به جلو دارد و جایگاه خوبی در بین شاعران این منطقه دارد و توانسته که حرکت پرشتاب داشته و از طرفی نیز با اقبال عمومی قاطبه مردم مواجه شود.
وی، گفت: برگزاری این همایش ها، در راستای تقویت جریان شعر کردی جنوبی در ایلام به عنوان قطب این نوع شعر در منطقه، تاثیر به سزایی در تقویت و حمایت از این نوع شعر دارد، از یک طرف موجب می شود که نخبه های جوان شعر کردی، با ویژگی های این نوع شعر کردی جنوبی آشنایی بیشتری پیدا کنند و این نوع جریان شعری، در استان های دیگر نیز مورد شناخت قرار گیرد.
این نویسنده و شاعر ایلام، یادآور شد: از طرفی باعث می شود که شعر کردی جنوبی در بین عامه مردم که به این زبان گویش دارند، گسترش یابد و به صورت شعر شفاهی در بین مردم به عنوان فرهنگ عامیانه مورد توجه قرار گیرد، اما نهادینه کردن آن به میزان تبلیغات و اطلاع رسانی رسانه ها بر می گردد که باید در این حوزه کار شود.
قاسمی، تصریح کرد: انتشار کتاب شعر کردی و انجام کارهای پژوهشی و تحقیقاتی در این حوزه، نقش مهمی دارد که در این راستا مسئولان فرهنگی و مدیران دستگاه ها و نهادهای فرهنگی استان در زمینه حمایت از پژوهشگران در این عرصه و تولید آثار فرهنگی و فاخر از مسئولیت و نقش مهم تری برخوردارند.
وی، بیان کرد: ادبیات عامیانه به صورت شفاهی است و بسیاری از آن هنوز مکتوب نشده است که لازم است مسئولان فرهنگی و مدیران دستگاه ها و نهادهای فرهنگی با تعامل با هم در قالب های مختلف در این راستا گام هایی بردارند و از این سرمایه فرهنگی بشریت و سرمایه فرهنگی ملی صیانت شود.
این نویسنده ایلامی، اظهار کرد: فرهنگ هر جامعه در نظام و ساختار فرهنگی برآیندی از فرهنگ های بومی و نواحی مختلف است که در یک نظام قرار دارند، فرهنگ و ادبیات مادری، جایگاه ویژه ای در بین مردم هر منطقه دارد، برای تقویت هر چه بهتر و حفظ این مواریث لازم است که از فرهنگ بومی و فولکلور حمایت شود.
قاسمی، گفت: چون قاطبه مردم در حوزه نواحی غرب کشور به زبان مادری کردی سخن می گویند، به عنوان میراث فرهنگی لازم و اجب است که این میراث در قالب های شعر، منظوم و منثور، داستان و افسانه های عامیانه، برای پویایی فرهنگ ملی بهره برداری و مورد استفاده قرار گیرد و تقویت شود.
این شاعر ایلامی، اظهار کرد: حوزه هنری یکی از دستگاه هایی فرهنگی در غرب کشور است که به عنوان اولین دستگاه، متولی شعر کردی شده و انجمن هانا به همت حوزه هنری در راستای تقویت شعر کردی جنوبی و با ویژگی های خاص خود تشکیل شده است که جا دارد دستگاه های فرهنگی استان، در زمینه این انجمن را حمایت کنند.
وی، در پایان با ضرورت حمایت از شاعران و نویسندگان ایلامی در راستای تقویت فرهنگ بومی و محلی، خاطرنشان کرد: خوشبختانه آثار درخشانی در حوزه شعر کردی تولید شده است که 3 مجموعه شعر از شاعران مطرح استان در این حوزه چاپ شده و آخرین مجموعه شامل شعر آیینی کردی است که به زودی چاپ خواهد شد.
پایان پیام/
نظر شما