ادامه چانه زنی های وین با حضور ظریف و اشتون/سومین دور گفتگوها با آمریکا امروز برگزار می شود

خبرگزاری شبستان: روز گذشته در هشتمین دور مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 معاونان ظریف و کری و اشتون دو دوره با یکدیگر مذاکره کردند و ظریف هم میزبان اشتون در شام کاری بود.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری شبستان، روز گذشته سه شنبه 22 مهرماه 1393 هشتمین دور مذاکرات هسته ای ایران و گروه 1+5 به منظور رسیدن به توافق نهایی در وین اتریش برگزار شد.

در این دور مذاکرات، سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی(معاونان وزیر امور خارجه کشورمان) با ویلیام برنز و وندی شرمن(قائم مقام و معاون وزیر خارجه آمریکا) و هلگا اشمید(معاون کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا) در دو نوبت صبح و عصر دور میز مذاکره نشستند.

در ادامه نیز ساعت18به وقت محلی ظریف و اشتون در محل دفتر دائمی نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان های بین المللی وین با یکدیگر شام کاری صرف کردند.

امروز چهارشنبه نیز قرار است مذاکرات به سطح مقامات عالی کشانده شود و دیدار سه جانبه جمهوری اسلامی ایران، آمریکا و اتحادیه اروپا در سطح وزرای خارجه و مسئول سیاست خارجی اتحادیه برگزار شود.

در این نشست مذاکرات روز گذشته معاونان و نتایج حاصل از آنها به بحث گذاشته می شود.

پس از آن که نشست سه جانبه امروز به پایان رسید، ایران از صبح فردا با تمام اعضای 1+5 گفتگوخواهد داشت تا نتایج نشست های روز گذشته و امروز را به بحث و تبادل نظر با  دیگر اعضای این گروه قرار دهد.

به گزارش شبستان، جمهوری اسلامی ایران پس از آن که در تاریخ 3آذر 92 یا همان 24 نوامبر2013 توانست با 6 قدرت جهانی توافقی موقتی به منظور حل کوتاه مدت بحران ساختگی هسته ای اش از سوی غرب را به امضا برساند به گفتگوها ادامه داد و البته نتوانست تا 29 تیرماه 1393یا همان 20 ژوئیه 2014 مهلت تعیین شده به توافق نهایی دست یابد اما مذاکرات را ادامه داد و طبق قرار انجام شده با طرف مقابل در تلاش است تا 3آذر 93 به توافقی تاریخی و نهایی به منظور حل بحران ساختگی هسته ای اش دست یابد.

در خصوص چند و چون مذاکرات هسته ای و میزان پیشرفت در آن دو شب گذشته رئیس جمهور کشورمان و روز گذشته وزیر امور خارجه ایران و حتی وزیر خارجه آمریکا اظهاراتی داشته اند و طرفین تاکید کرده اند که رسیدن به توافق نهایی تا مهلت پایانی امکان پذیر است.

در همین خصوص، حجت الاسلام روحانی، رئیس جمهور کشورمان تصریح کرد: امروز ۱+۵ قبول کرده که موضوع هسته‌ای ایران و حق ایران را در این خصوص به رسمیت بشناسد و این مساله دیگر جای بحث نیست، حالا اینکه برای چند سال ایران، چه مسایل و شرایطی را بپذیرد و آن هم بطور محدود این مورد بحث است.

وی ادامه داد: در اینکه باید تحریم برداشته شود، جای اختلاف نظر وجود ندارد، حالا از چه زمانی شروع شود اول چه بخش هایی باشد، دوم چه باشد، اینها مسایلی است که ما امروز در کلیات با آن توافق داریم.

رییس جمهوری اضافه کرد: در اینکه در نطنز باید غنی سازی انجام شود و اینکه فردو مرکزی برای ایران است و همچنین در اینکه در اراک نیاز به نیروگاه داریم ، دیگر جای بحث وجود ندارد و اینکه ویژگی این نیروگاه چه و چگونه باشد را داریم بحث می کنیم. امروز کلیات مسأله مورد اتفاق نظر دو طرف است و هیچ کس دنبال این نیست که ایران غنی‌سازی نکند و این بحث فراموش شده و منتفی و حذف شده است. در اینکه ایران برای تولید رادیو داروها در اراک نیروگاه داشته باشد، بحثی وجود ندارد. حتی اینکه ایران در کنار غنی‌سازی از سایر تکنولوژی‌های مدرن هسته‌ای برخوردار باشد یکی از مسایل ما در مذاکره با ۱+۵ است. الان کشورهایی از ۱+۵ داوطلب هستند که به محض توافق، در این عرصه با کشورمان همکاری کنند.

علاوه براین، شب گذشته یعنی سه شنبه 22 مهر در وین، محمد جواد ظریف، وزیر خارجه پس از دیدار با کاترین اشتون با حضور در جمع خبرنگاران حاضر در محل نمایندگی دائم ایران در وین گفت: در این دور از مذاکرات در حال بررسی راه حل های ارائه شده برای پایان دادن به اختلافات هستیم. همانطور که بارها گفته شده است اختلافات قابل توجهی وجود دارد، اما این بدان معنا نیست که این اختلافات غیرقابل حل وفصل است.

وزیرخارجه کشورمان گفت: ضروریست درباره روش هایی که هم جدی و هم با مقداری نواوری برای حل و فصل این اختلافات مطرح می شود بحث شود اما این بحث ها زمان بر هستند و ممکن است این راه حل ها به گفتگوی بیشتر نیاز داشته باشد.

وی گفت: البته این به ان معنا نیست که هنوز به راه حلی که مورد توافق همه باشد رسیده باشیم. به این معنا هم نیست که راه حل غیرقابل دسترسی باشد. همه معتقدند که این موضوع قابل حل است زیرا به واقع، برنامه هسته ای ایران یک برنامه صلح امیز و یک واقعیت روی زمین است، به این معنا که دانش دانشمندان ما و فن اوری که ما بدست اوردیم یک فن اوری بومی است و همگان به این باور رسیده اند که نمی شود آرزو کرد این فن اوری نباشد.

ظریف افزود: از این رو ضروریست بروی راه حل ها کار شود و در مذاکرات سه شنبه درباره راه حل های متفاوتی که هر یک از کشورها مطرح می کردند بحث های جدی صورت گرفت البته تاکنون به یک جمع بندی مشترک نرسیده ایم اما معقدم در صورت وجود اراده سیاسی دستیابی به آن ممکن است.

وزیر خارجه ایران کشورمان با اعلام اینکه از ظهر چهارشنبه به بعد ملاقات های سه جانبه با وزیر خارجه امریکا و خانم اشتون برگزار می شود گفت:  روز پنج شنبه هم جلسه ای با مجموعه کشورهای 5+1در حد مدیران سیاسی خواهیم داشت زیرا معتقدیم حضور همه اعضای 5+1برای رسیدن به راه حل ضروری است و بسیار خوب است که پنج شنبه از این فرصت برای رسیدن به نقطه مشترک استفاده کنیم. ظریف افزود: این خواست جمهوری اسلامی ایران بود که علاوه بر مذاکرات با خانم اشتون و امریکا، یک بار هم مذاکره با کل 5+1باشد و به این دلیل است که روز پنج شنبه هم به مدت مذاکرات افزوده شد و این نشان دهنده اراده سیاسی در همه طرف ها است.

وزیر خارجه کشورمان در بخش دیگری از سخنان خود افزود:جمهوری اسلامی از ابتدا با توجه به سیاست های کلی نظام و نقطه نظرات مقام معظم رهبری که داشتن هرگونه سلاح های کشتار جمعی را از نظر شرعی حرام اعلام کردند، نیازی به سلاح های هسته ای ندارد و برهمین اساس احساس می کند که رسیدن به یک راه حل مفید است.

وی با بیان اینکه از ابتدا با اراده سیاسی و امادگی کامل برای دستیابی به نتیجه به مذاکرات وارد شدیم گفت: امیدواریم که چنین وضعیتی هم در طرف مقابل وجود داشته باشد بنابراین جلسه روز پنج شنبه فرصتی برای مرور موضوعات مختلف با همه اعضای 5+1است، اما الزاما به معنای ان نیست که یک وضعیت جدید، مثبت و یا منفی پیدا شده است.

ظریف افزود: بارها گفته ام مذاکرات تا زمانی که به نتیجه نرسد هیچ اختلافی حل نشده است زیرا مجموعه ای به هم پیوسته از موضوعات است و ضروریست در همه موضوعات به نتیجه برسیم.

ظریف گفت: فکر می کنم زمانی که درنیویورک صرف شد و مذاکرات بسیار گسترده ای که در نیویورک انجام شد و پنج شنبه هم گذاشته خواهد شد قادر است راه حل های مطرح شده را بررسی کند و البته به هیچ وجه بحث توافق نیست و تا زمانی که روی همه موضوعات توافق نشود، روی هیچ موضوعی توافق نخواهد شد.

وزیرخارجه کشورمان با بیان اینکه زمان برای رسیدن به توافق وجود دارد گفت: بیش از 40 روز دیگر فرصت داریم و همانطور که گفتم درباره همه موضوعات راه حل هایی از سوی طرف های مختلف ارائه شده است اما تنها لازم است که در مورد این راه حل ها به جمع بندی برسیم و در قالب یک مجموعه و یک بسته با آن برخورد کنیم.

همچنین جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا که قرار است امروز در وین با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران دیدار کند در گفتگویی مطبوعاتی گفت: فکر نمی‌کنم چنین چیزی دور از دسترس باشد، اما هنوز پرسش‌های سختی داریم که باید به آنها پاسخ داده شود.

وی در حالی این اظهارات را بیان کرد که چیزی به پایان ضرب‌الاجل 24 نوامبر برای دستیابی به توافق جامع درباره پرونده هسته‌ای ایران باقی نمانده است.

جان کری خاطر نشان کرد مسائل بسیاری همچنان باید حل و فصل شود.

کری در پاسخ به گمانه زنی مبنی بر این که تمدید مذاکرات فراتر از ضرب الاجل برای دستیابی به راه حلی پایدار با ایران مورد نیاز خواهد بود، خاطر نشان کرد روز چهارشنبه برای مذاکراتی سه جانبه با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران و کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا رهسپار وین می شود.

پایان پیام/

کد خبر 409612

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha