برنامه های کانون های مساجد هدفمند و چندبعدی باشد/ جذب طلبه های خوش ذوق

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام ضمیری معتقد است، کانون های فرهنگی هنری مساجد با کمک و همفکری جوانان می توانند نیازها و مشکلات محلات را شناسایی و رفع کنند.

حجت الاسلام محمدرضا ضمیری، جامعه شناس و پژوهشگر در پاسخ به این سوال که کانون های فرهنگی هنری مساجد باید چه اقداماتی برای تحقق عدالت فرهنگی و پرورش استعداد جوانان انجام دهند، به خبرنگار شبستان گفت: کانون های فرهنگی هنری مساجد به عنوان یکی از نهادهای مقدس می توانند با درست عمل کردن به رسالت خود در جذب جوان ها، ارتقای فرهنگی مساجد و جوانان و اجرای عدالت فرهنگی نقش بی بدیلی داشته باشند.

 

حجت الاسلام ضمیری با اشاره به اینکه اهمیت کانون های مساجد در کشف و پرورش استعداد جوانان کم نیست، عنوان کرد: مسجد فقط محل نماز خواندن نیست بلکه می تواند نقش محوری در زمینه فعالیت های فرهنگی و اجتماعی داشته باشد. در زمان جنگ مساجد کارکرد نظامی هم داشتند و بیشتر اعزام ها از مساجد صورت می گرفت. به هر حال مساجد پتانسیل بالایی دارند که یکی از آنها تشکیل کانون های فرهنگی هنری است.

 

وی جذب جوانان به مساجد را یکی از کارهای مهم کانون های مساجد دانست و افزود: قبل از ارسال هرگونه پیام باید مخاطب پیام را شناسایی کنیم تا بتوانیم بر اساس ویژگی های مخاطب، پیام مناسب انتقال دهیم، کانون های مساجد باید جوانان، روحیات و علایق آنها را بشناسند و سعی کنند برنامه هایی متناسب با نیاز و سلیقه جوانان ارایه دهند.

 

این جامعه شناس با تاکید بر لزوم شناسایی استعدادها و ظرفیت های فردی اجتماعی افراد جذب شده از سوی کانون های مساجد بیان کرد: کانون های مساجد بعد از جذب افراد به مساجد باید استعدادهای آنها را شناسایی و متناسب با آنها برنامه ریزی کنند.

 

حجت الاسلام ضمیری تصریح کرد: کانون های فرهنگی هنری مساجد باید برنامه های قوی، منسجم و هدفمند کوتاه مدت و درازمدت داشته باشند. مهم است که برنامه ریزی متناسب با استعداد جوانان باشد و جوان بتواند گمشده و آنچه مورد علاقه خود است را در کانون پیدا کند. برنامه ها نباید باری به هر جهت باشد که مثلا یک شب تئاتر باشد، یک وقت تفسیر، یک زمان قرائت قرآن. برنامه ها باید مشخص و دقیق باشد.

 

به گفته این پژوهشگر، کانون های فرهنگی هنری مساجد باید با جوانان همکاری داشته باشند و در برنامه ریزی ها با آنها مشورت کنند و کمک بخواهند تا برنامه ها کلیشه نباشد بلکه مفید و کاربردی باشد.

 

وی با بیان اینکه روحانیون باید در کانون های مساجد محوریت داشته باشند، گفت: روحانی را نماینده دین و حوزه های علمیه می دانیم بر این اساس محور فعالیت ها در کانون های مساجد باید با روحانیت باشد. امام خمینی (ره) فرمودند" اسلام منهای روحانیت، خیانت است". متاسفانه برخی مواقع اقدامات و جایگزینی هایی می کنیم که افرادی محور کار می شوند که با توجه به تفسیری که از دین دارند به جای اینکه کانون ها را در مسیر معنوی و فرهنگی هدایت کنند، برعکس عمل می کنند.

 

این پژوهشگر خاطرنشان کرد: طلبه های جوان بسیاری داریم که خوش صحبت هستند و ارتباط خوبی با جوانان برقرار می کنند، از صحبت و بحث با جوانان خسته نمی شوند. بهتر است که این افراد را جذب کانون ها کنیم.

 

تنوع در برنامه ها مسئله دیگری بود که حجت الاسلام ضمیری به آن اشاره کرد و افزود: برنامه های کانون های مساجد باید از دو حیث جنسیت و سلیقه تنوع داشته باشد. سلیقه و علاقه مندی خانم ها و آقایان متفاوت است پس برای هر گروه باید برنامه های خاصی در نظر گرفته شود. از طرفی اقلیت ها نباید فدای اکثریت شوند. باید تنوع را در برنامه ها لحاظ کرد تا همه افراد با سلیقه های متفاوت بتوانند از برنامه های کانون های مساجد استفاده کنند.

 

وی عنوان کرد: محوریت برنامه های کانون های فرهنگی هنری مساجد باید با برنامه های دینی همچون حفظ و تفسیر صوت قرآن کریم، سیر مطالعاتی کتب شهید مطهری، گفتگو و بحث های دینی باشد. می توان یک موضوع دینی را مطرح کرد و بچه ها را در مورد آن دعوت به نقد و مطالعه کرد. بر روی برنامه های جنبی مثل اردو و مسابقات مختلف هم باید سرمایه گذاری شود.

 

این جامعه شناس با تاکید بر اینکه جوانان ما باید مسجدی و رساله ای بار بیایند، تصریح کرد: جوانان از 15 سالگی به بعد باید یک مرجع داشته باشند. جوانان ما باید رساله ای بار بیایند و تعبد داشته باشند. در این راستا متولیان کانون های فرهنگی هنری مساجد باید با کمک و همفکری خود بچه ها، برنامه ریزی کنند.

 

حجت الاسلام ضمیری با اشاره به اینکه انسان چندساحتی است و تربیت او نیز باید چندبعدی باشد، اظهار داشت: کانون های مساجد باید تربیت مجموعی و همه جانبه را مدنظر داشته باشند و به رشد جسمی، روحی، عقلانی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و همه ابعاد و نیازهای جوانان توجه داشته باشند. یکی از مشکلات مباحث تربیتی این است که انسان را تک ساحتی می بیند در صورتی که انسان یکپارچه است و موفقیت انسان در گروی توجه به تمام ابعاد انسان است.

 

وی یادآور شد: کانون های مساجد باید رشد همه جانبه انسان را در نظر داشته باشند و روی یک بعد متمرکز نشوند. برنامه های ورزشی و پزشکی به سلامت جسمی و روحی افراد کمک می کند، تربیت اجتماعی را مدنظر داشته باشند، اینکه چطور سلام و علیک داشته باشیم، چگونه با هم معاشرت کنیم. به تربیت سیاسی توجه داشته باشند زیرا برای بحث انتخابات و مشارکت سیاسی لازم است.

 

این پژوهشگر با تاکید بر لزوم استفاده از هنر در انتقال مفاهیم دینی به جوانان عنوان کرد: کانون های فرهنگی هنری مساجد باید به هنر دینی و فلسفه هنر توجه داشته باشند. امروزه هنر جذاب ترین وسیله ارتباطی و انتقال داده هاست. اگر بهترین مطالب را در قالب ضعیف و کم مایه بریزیم، اثر ندارد بر این اساس باید به ابعاد زیباشناختی هنر توجه خاصی داشت. هنر در ارایه مفاهیم اخلاقی و دینی نقش بسزایی دارد. در دنیا فروش کتاب های داستان عالی است چرا ما نباید در زمینه داستان های خوب و جذاب برای کودکان و نوجوانان وارد شویم.

 

وی با بیان اینکه کانون های مساجد باید به مشکلات جامعه توجه داشته باشند، گفت: این کانون ها می توانند مشکلات روز را بررسی و راه حل های مناسب را ارایه دهند. کانون ها می توانند از اندیشه و استعدادهای جوانان برای رفع مشکلات منطقه و محل استفاده کنند. در حقیقت کانون ها باید فکر جوانان را معطوف به نیازسنجی و حل مشکلات کنند.

 

این جامعه شناس تصریح کرد: جوانان ذهن انتقادگر دارند و محافظه کار نیستند از این رو بهتر می توانند مشکلات را بررسی کنند. بعد از اینکه متولیان کانون ها مشکلات منطقه را با کمک جوانان بررسی کردند و به راه حل هایی رسیدند می توانند با دعوت از مسئولان مربوطه به رفع مشکلات بپردازند مثلا می توان برای رفع مشکل نظافت محله، راه حل جوانان را جمع آوری و جلسه ای با مسئولان شهرداری ترتیب داد.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 408821

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha