به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، مراسم تودیع و معارفه دبیر علمی جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، شامگاه گذشته با حضور «سیدعباس صالحی» معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد، «نجفقلی حبیبی» دبیر سابق و «محمدعلی مهدویراد» دبیر جدید، «نجفعلی میرزایی» مدیرعامل خانه کتاب و جمعی از اهالی ادب در سرای اهل قلم خانه کتاب برگزار شد.
«نجفعلی میرزایی» مدیرعامل خانه کتاب در این مراسم با اشاره به اینکه جایزه کتاب سال فاخرترین و معتبرترین جایزه کتاب جمهوری اسلامی است، گفت: این جایزه به خاطر پارهای از مسائل، اکنون آسیب دیده و نقش خود را در حوزه نشر از دست داده و کمرنگ شده است. حضور نجفقلی حبیبی به عنوان دبیر جایزه کتاب سال، دوره بسیار شیرین بوده و حضور مهدوی راد در این عرصه نیز گامهای جدی برای بازگرداندن جایزه کتاب سال به جایگاه خود بوده است.
وی با بیان اینکه باید به جایزه کتاب سال به چشم یک جایزه معیار و میزان نگاه کردف اظهار کرد: خانه کتاب در این جایزه مسئولیت خطیری دارد که حجم بسیاری از کتابها را با داوران مختلف بررسی میکند. این جایزه باید جایگاه واقعی خود را در حوزه کتاب پیدا کند. وقتی که حاکمیت اخلاق حاکم شد و بر تکثرهای سیاسی مستولی شد میتوان به رشد یافتن اندیشهها و بالندگی فکر بیانجامد.
میرزایی خاطرنشان کرد: خاطره حضور حبیبی نشان از حاکمیت اخلاق و انصاف در مدیریت ایشان حضور دارد و ایشان دارای سلامت اخلاقی در حوزه مدیریت هستند. کتاب سال در آینده دارای تحولاتی خواهد شد.
وی با اشاره به بازنگری در آیین نامه و قوانین کتاب سال، بیان کرد: بازنگری در آییننامه کتاب سال از جمله برنامههایی است که با حضور جناب مهدوی راد صورت خواهد گرفت. کارگروهی تشکیل گردیده تا جایزه کتاب سال بعد از چند سال در آییننامهاش تغییراتی ایجاد شود. ادغام جایزه گام اول، کتاب فصل و سال موجب می شود که در آییننامه این جایزه بازنگری صورت گیرد و این اتفاق با حضور وزیر جدید صورت خواهد گرفت.
مدیرعامل خانه کتاب در پایان سخنانش گفت: دبیر کتاب سال دبیر مشترک کتاب پروین و کتاب جلال نیز هست و در آن حوزه هم باید نظراتی وجود داشته باشد که البته حجتالاسلام مهدوی راد نسبت به این جوایز توجه دارند. جزء ولایتپذیری، مصالح نظام و اخلاق از ویژگیهای شخصیت حبیبی است و همچنین باید گفت که مهدوی راد از پیشگامان روشنفکری علمی است که علاوه بر شاگردی مقام معظم رهبری یک قرآنپژوه برجسته نیز هست.
پیشنهاد مهدوی راد برای نقد و بررسی کتابهای برگزیده کتاب سال
«حجتالاسلام مهدوی راد» دبیر علمی جایزه کتاب سال نیز گفت: من در اولین جلسه جایزه جلال هم گفتم اگر بتوانم جایزه کتاب سال را که نماد توجه به میراث مکتوب در فرهنگ است به سمتی ببریم که ناشی از محتوا و ساختار باشد به موفقیت رسیدهایم. من از دومین سال برگزاری این جایزه همیشه در کتاب این جایزه بودهام، غیر از یکی دو سال که به دلایلی نیامدم، البته اولین کتاب سال جهانی جمهوری اسلامی را نیز خودم برگزار کردم که تفسیر المنیر که یک تفسیر صوری است را در این دوره برگزیدیم.
وی در ادامه بیان کرد: ما اگر از نظر بازنگری دقیق ملاکها و معیارها و شفافسازی آهنگ حرکت و فرایند صحیح گزینش داوران و مسائل مربوط به داوری که منتج به اعتمادسازی واقعی شود کارهایی انجام دهیم میتوانیم بگوییم که یک اتفاقی رخ داده است.
مهدوی راد افزود: در حوزه اجرای این جایزه مشکلاتی بسیاری بوده ولی در اینجا نیتی نیست که به آنها اشاره کنیم. حتی یک سال به خاطر اینکه به کتابی جفا میشد، من از این جایزه کنار رفتم.
دبیر علمی جایزه کتاب سال، خانه کتاب را اجراکننده اصلی این جایزه دانست و گفت: باید در اجرا کار را به گونهای شکل دهد تا در آینده کسانی که کتابشان برگزیده میشود به این جایزه افتخار کنند. اگر بتوانیم یک جایزه ویژه درنظر بگیریم و کتابی که مثلاً در حوزه فرهنگ و اقتصاد تألیف شده را به صورت ویژه برگزیده کنیم، یکی از اتفاقات مثبت حوزه کتاب خواهد بود. یک کار دیگری که به نظرم خانه کتاب باید انجام دهد این است که کتابهای برگزیده را به نقد و بررسی بگذارد تا جامعه بداند این کتاب برگزیده شده است و نوقلمان هم بتوانند با استفاده از این نقدها و بررسیها به خلق اثر دست بزنند و اگر بتوانیم مسیری که جناب حبیبی در طول یک سال گذشته پیش گرفته بوده است را ادامه بدهیم، بسیار امیدوارکننده خواهد بود.
پایان پیام/
نظر شما