کانون های مساجد را موثر و برایش کار کنید

خبرگزاری شبستان: دست یابی به نتایج مطلوب،پاسخگویی به شبهات جوانان از طریق کانون های فرهنگی هنری و تلاش برای تولید فکر وایده های فرهنگی در کانون ها از جمله مواردی است که کارشناسان معتقد هستند با تقویت کانون های مساجد محقق می شود.

خبرگزاری شبستان: موضوع فرهنگ یکی از مباحث بسیار مهم در جامعه ما به شمار می آید. در این میان مساجد و کانون های فرهنگی هنری مساجد هم در ترویج فرهنگ مطابق با آموزه های اسلامی_ ایرانی نقش قابل توجهی دارند. از طرفی مقام معظم رهبری در نوزدهم مهرماه سال 1391 در سفر به استان خراسان شمالی و در دیدار با روحانیون بر لزوم فراموش نشدن کانون های مساجد تاکید کردند در همین راستا و در خصوص نقش مهم کانون های مساجد در مقابله با هجمه های دشمنان که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب نیز هست، خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان دیدگاه ها و نظرات جمعی از کارشناسان و متولیان فرهنگی کشور در خصوص نقش کانون های مساجد در تحقق منویات رهبر انقلاب را جویا شد که آنچه می خوانید حاصل این گفتگو هاست:

 

سرمایه گذاری در کانون های مساجد ما را به نتیجه مطلوب می رساند

حجت‌الاسلام محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تأکید بر لزوم ارایه مدل‌های مطلوب به کانون‌های فرهنگی هنری مساجد گفت: در کنار رشد کمی کانون‌ها باید به رشد کیفی کانون‌های فرهنگی هنری مساجد نیز توجه کرد. اهتمام به بحث کمیت نقطه ای است که ما را دچار فریب می کند بنابراین باید در کنار توجه به کمیت به کیفیت هم توجه شود.

 

وی به برنامه‌هایی که در راستای کیفی‌سازی کانون‌ها باید مورد توجه قرار گیرد، اشاره کرد و گفت: باید مدل‌های مطلوب به کانون‌های مساجد معرفی شوند تا این مدل ها در جامعه گسترش یابد و مورد توجه همگان قرار گیرد.

 

حجت‌الاسلام حشمتی بیان کرد: مولفه هایی همچون نیروی انسانی، تنوع فعالیت، فعالیت‌ها و فضاهای فرهنگی، تأثیرگذاری در محله و منطقه، خلاقیت و ابتکارات نو باید مبنای فعالیت یک کانون فرهنگی هنری باشد اگر چنین مدلی ارایه شود مساجد دیگر هم از این مدل ها الگوبرداری می‌کنند. 

 

وی خاطرنشان کرد: سرمایه‌گذاری در برخی از کانون های فرهنگی هنری مساجد که ظرفیت بالایی دارند ما را بهتر راهنمایی می‌کند و می توانیم به این وسیله به نتیجه مطلوب دست یابیم.

 

حجت‌الاسلام حشمتی در رابطه با نقش تاثیرگذار کانون های فرهنگی هنری مساجد در مقابله با تهاجم فرهنگی خاطرنشان کرد: ما باید بنیان‌های فکری و اخلاقی مردم را تقویت کنیم و تحقق این موضوع هم با دستورالعمل انجام نمی شود. این موضوع باید از خانواده‌، محله و کانون فرهنگی هنری با تاکید بر فرهنگ ملی و ایرانی آغاز شود. مردم، فرزندان و نسل آینده باید با فرهنگ قرآن و اهل بیت (ع) آشنا شوند و این خود موجب تقویت باورهای دینی و اعتقادی مردم می‌شود در این صورت است که شجره طیبه‌ای شکل می‌گیرد

 

جوانان باید پاسخ شبهات خود را از تریبون های آزاد کانون های مساجد بشوند

آیت‌الله محسن غرویان، عضو هئیت علمی جامعه المصطفی العالمیه با تاکید بر برگزاری برنامه های متنوع و جذاب در کانون های فرهنگی هنری مساجد گفت: امروز مشکل بزرگ کشور بی اخلاقی است و اخلاق نیز بخشی از فرهنگ است. فرهیختگان جامعه، اساتید و روحانیون و ائمه جماعات باید از فرصت اوقات فراغت دانش آموزان در فصل تابستان که مخاطبان بیشتری به مساجد و کانون های فرهنگی هنری مساجد گرایش دارند، استفاده و پیرامون مفاهیم اخلاقی فرهنگ سازی کنند.

 

وی با تاکید بر برگزاری دوره های اعتقادی در کانون های فرهنگی هنری مساجد، بیان کرد: تبیین مسایل اخلاقی و عرفانی برای جوانان به عنوان یک ضرورت باید مورد توجه قرار گیرد چرا که زیر بنای مسایل فرهنگی اعتقادات است و این مسئله به عنوان یک ضرورت باید مورد توجه روحانیون و ائمه جماعات قرار گیرد.

 

این استاد حوزه و دانشگاه تصریح کرد: جوانان در حال حاضر به دنبال پاسخ شبهاتشان در موضوعات فلسفه، اعتقادات، احکام و مباحث دینی هستند. بنابراین علما و روحانیون باید مطالعات گسترده‌ای در این موضوعات داشته باشند و مکاتب مختلف فلسفی و مباحث عقاید را در دسترس جوانان قرار دهند و با منطق و استدلال از عقاید اسلامی دفاع کنند. امروز جوانان باید با پشتوانه فکری، علمی و منطقی در عقایدشان استوار و محکم باشند.

 

وی خاطرنشان کرد: نکته دیگری که باید مورد توجه روحانیون و مسئولان کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کشور قرار گیرد، دادن اجازه ابتکار عمل به جوانان است به این معنا که از جوانان بخواهند به صورت تریبون آزاد یا کتبی سوالات‌شان را طرح کنند و پاسخ آن را بشنوند این موضوعات باید مورد توجه کانون‌های فرهنگی هنری مساجد قرار گیرد زیرا وقتی جوانان پاسخ سوالاتشان را در کانون های فرهنگی هنری مساجد دریافت کنند دیگر به مراکزی غیر از مسجد سوق نمی یابند.

 

عضو هئیت علمی جامعه المصطفی العالمیه تصریح کرد: در کنار طرح مباحث فکری باید برنامه های هنری و ورزشی و نیز برنامه های جذاب و متنوع در کانون‌های فرهنگی هنری برگزار شود تا روح و جسم جوانان از این مباحث بهره مند شود.

ساختارمتفاوت کانون با دیگر مراکز فرهنگی

مجتبی رحماندوست، عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی بر لزوم بازگشت کارکرد مساجد به صدر اسلام و اوایل انقلاب تاکید کرد و گفت: در صدر اسلام مساجد، مرکز حکومت محله‌ها به شمار می‌آمدند و امام جماعت مسجد همه امور مسجد و محل را هدایت می‌کرد.

وی ادامه داد: مساجد باید همانند صدر اسلام خدمات اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ورزشی به مردم ارایه دهند و از طرفی درب مساجد باید ساعت‌های طولانی بر مردم باز باشد.

 

رحماندوست با اشاره به اینکه ساختار فرهنگسراها برای غنی سازی اوقات فراغت نوجوانان و جوانان است، خاطرنشان کرد: فرهنگسراها ظرفیت ترویج معارف دینی برای مردم را ندارند و تنها برای غنی سازی اوقات فراغت ایجاد شده اند نه برای تقویت دین مردم. در حالی که مساجد مکان پر کردن اوقات فراغت، تقویت دین و رشد اخلاق هستند.

 

وی بر لزوم حضور بیشتر امام جماعت در مسجد تاکید کرد و گفت: به اعتقاد من امام جماعت باید تمام وقت در مسجد حضور داشته باشد و در صورتی که در مسجد نباشد جانشینی در مسجد به جای او در یکی از وقت های نماز حضور داشته باشد.

 

رحماندوست تصریح کرد: درب مسجد باید به روی نوجوانان و جوانان تمام وقت باز باشد تا بتوانند برنامه‌های اعتقادی، دینی و فرهنگی خودشان را از مسجد بیاموزند در حال حاضر متاسفانه درب مساجد پس از نماز ظهر و عصر به روی مردم بسته است و نماز صبح در تعداد زیادی از مساجد اقامه نمی‌شود.

 

نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: اگر مساجد در طول سال برنامه‌های مختلف برای جوانان و نوجوانان برگزار کنند بدون شک آن موقع جوانان با حضور در این سنگر دینی هرگز ضد انقلاب و بی‌دین نمی‌شوند.

 

وی تصریح کرد: در صورتی که مساجد دارای کانون فرهنگی هنری یا ورزشگاه یا پایگاه بسیج و حتی صندوق قرض الحسنه باشند، می توانند عاملی برای جذب جوانان به مسجد شود و دیگر به مراکز غیر دینی سوق نمی یابند. مسجد باید نیازهای روز جوان را پاسخ‌گو باشد به اعتقاد من اینترنت و مجهز بودن به امکانات فرهنگی و نیازهای روز تحت نظارت امام جماعت باید در مساجد مهیا باشد.

 

رحماندوست بر لزوم توجه دولت و مجلس برای تقویت مساجد و کانون‌های فرهنگی هنری مساجد تاکید کرد و گفت: اما مسجد باید با اتکا به مردم محل اداره شود زیرا که هیچ مسجدی با اتکا به مردم کمبود نخواهد داشت و با اتکا به مردم، دیگر نیازی به امکانات دولتی نخواهد داشت.

کانون های مساجد جایگاه تولید فکر و طرح ایده های فرهنگی هستند

 حجت الاسلام وافی، عضو شورای فرهنگی مسجد جمکران  با اشاره به نقش تاثیرگذار کانون های مساجد گفت: ما بر اساس مبانی انقلابی، مساجد را یک سنگر می‌دانیم و در واقع مساجد سه اتفاق مهم را راهبری می‌کنند. اول حفظ جامعه از هجمه‌های دشمن. زیرا که در حال حاضر جنس هجمه‌های دشمن از جنس معادلات فرهنگی و در راستای تهی کردن جامعه از اندیشه‌ها و باورهای دینی و اسلامی است. طبیعتا از این جهت کانون‌های فرهنگی هنری  می توانند به عنوان پیشتازان عرصه فرهنگ در این سنگر نقش ویژه‌ای را ایفا می‌کنند. سنگر مسجد و به تبع آن کانون های فرهنگی هنری مساجد می تواند نیروهای خود را برای فتح قله‌های فرهنگی آماده کنند.

 وی ادامه داد: کانون‌های فرهنگی هنری مساجد یکی از جایگاه‌های تولید فکر، طرح و ایده‌های فرهنگی در جامعه به شمار می آیند.  و در حال حاضر شاهد هستیم که نیروهای خلاق و فعالی در این مراکز مشغول به فعالیت هستند که نقش مهم آنها را نباید نادیده گرفت.

 

 وی بیان کرد: نکته دیگر به عنوان ویژگی‌های کانون های فرهنگی هنری مساجد  که می توان به آن اشاره کرد، این است که   کانون فرهنگی هنری مسجد محل تجمع و تمرکز محسوب می شود و اراده جمعی در کانون‌های فرهنگی هنری مساجد می‌تواند یک اتفاق مهم در حوزه فرهنگ ایجاد کند. جلسات هم‌اندیشی، پاسخ به نیازهای جوانان در موضوعات روز، تشویق و ترغیب جوانان در عرصه‌های دینی خودش یک حرکت رو به جلو است که کانون‌های مساجد نباید از این عرصه غافل شوند در واقع پتانسیل های فعالی که در کانون های فرهنگی هنری مساجد فعالیت دارند، می توانند کانون فرهنگی هنری مساجد را نه تنها محل تجمع بلکه محل توسل برای رفتارهای دینی اجتماعی و تقویت حوزه‌های فرهنگی جامعه مبدل کنند.

 

 وی اظهار کرد: به اعتقاد من کانون‌های فرهنگی هنری مساجد در مسجد، تحت نظر یک عالم دینی به عنوان امام جماعت و افراد متدین، مبانی دینی را در جامعه ترویج می دهند و با اخلاق اسلامی و سعه صدر جوانان  فعال کانون‌ها را هدایت و حمایت می کنند و بعد آنکه مساجد و کانون های فرهنگی هنری مساجد پایگاه و کانون قرآن به شمار می آیند. به نظر من فردای قیامت مجموعه کانون های فرهنگی هنری مساجد بتوانند در مقابل خداوند رو سفید باشند و در مقابل این گله ها و شکایت ها سربلند باشند. دومین موضوعی که باید در کانون های فرهنگی هنری مساجد مورد توجه قرار گیرد، موضوع نماز است که نباید از آن غافل بود، به نظر من کانون‌های فرهنگی هنری مساجد باید در این زمینه فعال باشند زیرا که پایه و رکن دین ما نماز است و نمازی که در مساجد اقامه می‌شود، نشانه و نمادی برای دین‌داری و نیز پایه و ستون دوری از بدی‌ها و گرایش به خوبی از نماز آغاز می‌شود ترویج فرهنگ نماز به عنوان یکی از مسایل مهم باید مورد توجه کانون‌های فرهنگی هنری مساجد باشد.

 

 وی گفت: ترویج روحیه انقلابی از دیگر مواردی است که باید در کانون های فرهنگی هنری مساجد مورد اهتمام قرار گیرد. امروز جوانان ما نیاز دارند که با مبانی انقلابی و اندیشه‌های امام خمینی (ره) و پایه‌گذار انقلاب اسلامی و دیدگاههای مقام معظم رهبری آشنا شوند. اگر این موضوعات در کانون های فرهنگی هنری مساجد مورد توجه باشد ما در کانون های فرهنگی هنری با جوانانی فعال در عرصه مختلف سازندگی مواجه می شویم که در سنگر مسجد و در پایگاهی با عنوان کانون های مساجد دور هم جمع شده اند.

 

پایان پیام/

 

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 408449

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha