جای خالی اندیشه در داستان دفاع مقدس/در آسمان ادبیات پرنده هم پرنمی زند

دبیر چهارمین جایزه ادبی داستان کوتاه دفاع مقدس معتقد است، داستان دفاع مقدس از شرایط ادبیات داستانی که جای اندیشه در آن خالی است و سکوت طاقت فرسایی بر این حوزه سایه انداخته، مصون نمانده است.

کامران پارسی نژاد، عضو شورای سیاستگذاری حوزه ادبیات داستانی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس در مورد وضعیت کتب دفاع مقدس به خبرنگار شبستان گفت: جریانی که در حوزه کتب دفاع مقدس وجود دارد را بی ربط با کل جریان داستان نویسی نمی دانم. من این دو را از هم تفکیک نمی کنم. هر اتفاقی که در عرصه داستان نویسی می افتد در عرصه داستان نویسی دفاع مقدس هم رخ می دهد.

 

وی افزود: نویسندگان ما از تجربیات و سابقه خوبی برخوردارند، فقط در مضامین داستان ها تفاوت دارند، تعدادی به دفاع مقدس می پردازند و عده ای دیگر به مسایل اجتماعی، سیاسی و یا غیره اما معمولاً تفاوت چندان بین این دو جریان نیست.

 

به گفته پارسی نژاد، در سالهای گذشته سکون در ادبیات داستانی بوجود آمده است و همچنین شاهد خلق آثار درخور و برتر در حوزه دفاع مقدس نبودیم.

 

وی با بیان اینکه با فاصله گرفتن از وقوع جنگ توقع خلق آثار خوب در زمینه دفاع مقدس بالا می رود، بیان کرد: زمانی که جنگ در بحبوحه خود بود، نویسندگان از داستان به عنوان ابزاری استفاده می کردند که همگام با جنگ پیش می رفت و شرایط خلق داستانها تحت تاثیر شرایط جنگ بود. در آن زمان اکثر داستانها شعاری بود و قوت نداشت و البته انتظاری هم نمی رفت اما با گذشت زمان زیادی از جنگ دیگر توقع خلق آثار ماندگار می رود.

 

به گفته عضو شورای سیاستگذاری حوزه ادبیات داستانی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس، بعد از جنگ شاهد حضور ژانرهای ضدجنگ بودیم که توانمندی خاصی نداشتند و در زمینه سیاه نمایی و زیر سوال بردن جنگ و درشت نمایی نقاط ضعف موفق نبودند.

 

پارسی نژاد لازمه خلق آثار خوب و شایسته اعم از داستان دفاع مقدس را کسب اطلاعات، دانش، آگاهی نسبت به مسایل تاریخی، اجتماعی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دانست و افزود: اطلاعات و دانش به خلق آثار درخور کمک می کند و چنین آثاری می توانند اندوخته های زیادی به خواننده منتقل کنند، براین اساس نویسنده داستان های جنگ باید به تاریخ و دوران جنگ و حوادث آن اشراف داشته باشد.

 

این نویسنده و منتقد داستان با بیان اینکه در داستان های ما ادبیات اندیشه وجود ندارد، تصریح کرد: اگر در داستان ها بینش و اندیشه وجود نداشته باشد، رویدادی ساده شامل گفتار و رفتاری ساده می شود که سرانجام ندارد و خواننده متوجه ضعف کتاب می شود و در یک کسالت سهمگین قرار می گیرد که میلی به ادامه خواندن داستان نخواهد داشت.

 

وی که کتاب هایی همچون" داستانی داشتیم جنگی داشتیم"، "داستان معاصر داستان نویس معاصر" و "شهید مدرس" را به رشته تحریر درآورده است، گفت: متولیان امور فرهنگی با وجود سیاستگذاری به منظور جریان سازی در زمینه خلق آثار خوب در عرصه دفاع مقدس موفق نبودند و نتوانستند ادبیات دفاع مقدس را تقویت کنند.

 

دبیر علمی چهارمین جایزه داستان کوتاه دفاع مقدس (جایزه یوسف) با تاکید بر حمایت اصولی مسئولان فرهنگی از نویسندگان توانمند، خاطرنشان کرد: مسئولان باید مساله نخبه گرایی را در نظر بگیرند نه حمایت از هر کسی که قلم به دست بگیرد، در این صورت نویسندگان با رفع نواقص کاری و افزایش دانش و توانمندی خود تلاش بیشتری برای خلق داستانهای با کیفیت و درخور توجه می کنند.

 

پایان پیام/ 

کد خبر 40805

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha