حجت الاسلام حمید اسماعیل پور، امام جمعه راین در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در تبیین جایگاه مسجد، خاطرنشان کرد: از لحاظ توسعه جامعه اسلامی در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و...«مسجد»یک محوریت است.
«مسجد» چگونه در توسعه جامعه اسلامی محوریت دارد؟
وی با بیان اینکه از لحاظ توسعه فرهنگی، مسجد مکان آموزش دیدن مردم و شکل گیری ارتباطات فرهنگی است؛ افزود: تکامل تربیتی و دینی مردم در مسجد اتفاق می افتد.
امام جمعه راین با افزودن اینکه حتی شکل معماری مسجد، انسان ها را به تقرب به خداوند توجه می دهد؛ تصریح کرد: مطالعات معماری مسجد نشان می دهد در حقیقت توجه انسان ها به یک نقطه و آن «خدا و محوریت نظام خلقت» است.
وی در خصوص محوریت مسجد و توسعه سیاسی جامعه اسلامی، مسجد را به عنوان مکانی برای بیعت گرفتن برای حاکم مطرح کرد و افزود: امروز هم خواندن نمازجمعه در مساجد(جامع)توفیق بسیار بزرگی است.
حجت الاسلام اسماعیل پور با اشاره به اینکه علاوه بر این، تصمیمات مهم سیاسی در مسجد اتخاذ می شده است و این کارکرد این مکان مقدس بسیار مورد توجه است؛ گفت: حتی کسانی که غاصب خلافت هم بودند شاید برای موجه جلوه دادن خود از این کارکرد استفاده می کردند.
ساختار غربی ربوی بانک ها و کم رنگ شدن نقش مسجد در توسعه اقتصادی جامعه
وی توسعه اقتصادی جامعه اسلامی با محوریت مسجد را هم مورد توجه قرار داد و بیان داشت: مسجد محل نگهداری و تقسیم بیت المال بوده است و تا قبل از اینکه ساختار غربی ربوی بانک ها، جامعه را دچار رویکرد خاص نکرده بود از مسجد استفاده می شد.
امام جمعه راین ادامه داد: این ساختار امروز می تواند به شکلی احیاء شود و در قالب صندوق قرض الحسنه در جوار مسجد به فقرا و نیازمندان کمک کند و بعد از چند سال از انقلاب، امروز مراکز نیکوکاری با محوریت مسجد راه اندازی شده است.
وی در تبیین توسعه اجتماعی جامعه اسلامی با محوریت مسجد، موضوع «قضاوت» از جمله قضاوت های امام علی(علیه السلام) در مسجد کوفه که امروز هم به «دکة القضاء» مشهور است را مورد توجه قرار داد.
«اصلاح ذات البین» بهترین جایگاهش مسجد است
حجت الاسلام اسماعیل پور با اشاره به اینکه علاوه بر این، مسجد کارکردهای دیگری هم دارد؛ گفت: «اصلاح ذات البین» بهترین جایگاهش مسجد است و بسیاری از معضلات اجتماعی در مسجد مورد توجه است.
وی با تصریح به اینکه این ساختار و کارکردهای ارزشمند، ما را بر آن می دارد تا توجه خاصی به این مکان داشته باشیم؛ خاطرنشان کرد: بسیاری از کم توفیقی ها در عرصه مدیریت جامعه، ناشی از کم توجهی به مسجد است.
امام جمعه راین در بخش دیگری از سخنانش با استفاده از آیه 18سوره مبارکه توبه، افزود: خیلی ها خواستند از این آیه تعبیر به ساخت و ساز و زیباسازی مسجد کنند اما آنچه از محتوای آیه و مقتضای حال مسلمین و سیره ائمه بر می آید این است که معنای آیه وسیع تر است.
نقش محوری مسجد در مهندسی تمدن اسلامی
وی با بیان اینکه عمران مسجد(تنها) به حضور در آن نیست بلکه به رونقی است که مسجد باید داشته باشد؛ تصریح کرد: در مهندسی تمدن اسلامی، مسجد نقش محوری دارد.
حجت الاسلام اسماعیل پورهمچنین با استناد به آیه ای از قرآن کریم، نخستین بنای روی کره زمین را مسجد دانست و گفت: قداست مسجد تا آنجاست که هر کسی حق ساخت و تعمیر آن را ندارد.
مسجد، آدابی دارد
وی با بیان اینکه مسجد آدابی دارد؛ بیان داشت: از جمله این آداب است که در آن با صدای بلند گفتگو نشود، سخنان باطل مطرح نشود، درباره خرید و فروش و از مطالب لغو گفته نشود.
امام جمعه راین با افزودن اینکه برای هر گامی که به سوی مسجد برداشته می شود، پاداش است؛ احیای نقش مساجد را مورد تأکید قرار داد.
وی در این زمینه تلاش برای مناسب سازی فضای مساجد برای کودکان و نوجوانان، راه اندازی مراکز نیکوکاری برای نقش مسجد در امور محرومین و عمران و آبادی مسجد و زیباسازی فضای آن را بیان کرد.
پایان پیام/
نظر شما