چالش های پایان ناپذیر محورهای درگیر در منطقه

داعش با تداوم تحرکات خود کاملاً مرزهای ترسیم شده در توافقنامه سایکس – پیکو میان سوریه وترکیه را باطل کرده است خبرگزاری شبستان : کشورهای حاضر در ائتلاف علیه داعش هر کدام به به دنبال رسیدن به اغراض و منافع خود هستند اما در ضرورت سرنگونی بشار اسد اتفاق نظر دارند و در مقابل، محور مقاومت تیزبینانه آنان را تحت نظر دارد و در آینده ای نزدیک پاسخی مناسب به آنان خواهد داد.

به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از منابع خبری، داعش با تداوم تحرکات خود کاملاً مرزهای ترسیم شده در توافقنامه سایکس – پیکو میان سوریه وترکیه را باطل کرده است. و استان های غربی عراق و استان های شرقی سوریه را تحت تصرف خود در آورده است و اکنون در مرزهای سوریه با ترکیه، سوریه با فلسلطین در جولان و همچنین منطقه عرسال واقع در مرز مشترک دمشق – بیروت جولان می دهد.

ایالات متحده خود را با این شرایط هماهنگ کرده و تنها به حملات کورکورانه هوایی به خاک سوریه می پردازد.ترکیه هم اکنون با شرایط پیش آمده تصمیمات جدیدی اتخاذ کرده است اما نسبت به آغاز عملیات نظامی مطمئن نیست و محتاطانه از داخل سوریه فعالیت داعش در عراق را رصد می کند.

محور مقاومت شامل ایران، سوریه و مقاوت اسلامی در لبنان و فلسطین اشغالی به اغراض و اهداف امریکا در قبال حمله نظامی به داعش مشکوک است و اقدامات و رایزنی های لازم را به عمل می آورد، اما اینک می کوشد با این امر تحمیلی به عنوان واقعیتی اجتناب ناپذیر کنار بیاید اما نگاهی نیز به فرجام منطقه و خطرات پیش روی آن دوخته است و یقیناً تهدیدات را بی پاسخ نمی گذارد.

مثلث محورهای درگیر در منطقه:

درحال حاضر سه محور و کانون درگیری در منطقه حاضر وجود دارد : محور اول : سوریه، ایران و مقاومت اسلامی لبنان و فلسطین محور دوم :  امریکا، فرانسه، انگلیس، عربستان، امارات، بحرین، کویت، اردن و دیگر کشورهای اسلامی و دولت های عضو پیمان ناتو. محور سوم : ترکیه و قطر را شمال می شود که جز محور دوم نیز محسوب می شوند.

به لحاظ نظری محور دوم و سوم در قالب ائتلاف موسوم به مبارزه با داعش جای می گیرند و در ظاهر رهبری آنان را امریکا بر عهده دارد اما در حقیقت، هر کدام از ین دولت ها ساز خود را می زند و واشنگتن در خوشبینانه ترین حالت،  تنها نقش هماهنگ کننده بین اعضای ائتلاف را بر عهده  دارد که اهداف مغایر و متناقض با یکدیگر در سر دارند.

موضع گیری های اوباما و محور دوم نشان می دهد که می خواهد تنها داعش را تضعیف و قصد نابودی آن را ندارد و خواهان راه حل سیاسی در قالب تشکیل دولت انتقالی با مشارکت طرفداران عربستان است و مخالفتی با برپایی سه منطقه خودمختار در نواحی مرزی مشترک میان ترکیه و سوریه، اسرائیل و سوریه در جولان اشغالی و نیز سوریه و لبنان در دو ناحیه القلمون و عرسال ندارد.

سعودی ها هم همانند واشنگتن مایل به سرنگونی بشار اسد و احتمالاً ایجاد مناطق خودمختار سه گانه هستند به شرطی که به برکناری اسد از قدرت بیانجامد.

در این میان ترکیه به دنبال سقوط دولت اسد و حمایت از اسلامگراهای معتدل در جنبش اخوان المسلمین است که با مخالفان نظام سوریه، ایالات متحده و عربستان روابط نزدیکی دارند و  خوهان مشارکت متوازن در حکومت انتقالی و جلوگیری ازورود عناصر پ.ک.ک به جنوب شرقی ترکیه و گسترش  نفوذ این کشور در عرصه مشرق عربی در بلند مدت است و بدین جهت خود را در جبهه مخالف سیسی می بیند زیرا وی با کنار زدن اخوان از قدرت، رویاهای قدیمی اردوغان را بر هم زد.

 

 

کد خبر 407058

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha