به گزارش خبرگزاری شبستان، عبدالباری عطوان در مطلبی آورده است: موفقیت تروریست ها وابسته به داعش در تسلط بر عین العرب یا کوبانی و مراکز استراتژیک آن پس از محاصره دو هفته ای آن و مقاومت شدید از سوی کردها مدافع آن نقطه تحول استراتژیک در نبرد کنونی منطقه و آینده طرح های ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا برای غلبه بر این گروهک و از بین بردن توان آن است.
این موفقیت ناگهانی با وجود بمبارانهای شدید از سوی جنگنده های آمریکایی پیشرفته نشان دهنده این است که بمباران هوایی به تنهایی کافی نیست و نیاز به دخالت زمینی در اسرع وقت احساس می شود.
چه بسا سقوط عین العرب و مراکز استراتژیک آن و همزمانی آن با تصویب لایحه مجوز پارلمان ترکیه با 298 رای در مقابل 98 رای مخالف به احمد داوود اوغلو نخست وزیر ترکیه تصادفی نباشد.بر اساس این مجوز ترکیه می تواند دخالت زمینی و هوایی در عراق و سوریه کند و اجازه دادن پایگاه های خود را ازجمله انجرلیک را به نظامیان و جنگنده های آمریکایی می دهد.
این لایحه پارلمان رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه را وضع دشواری قرار می دهد زیرا هر گونه اشتباه ممکن است به نابودی همه دستاوردهای سیاسی و اقتصاید که حزب عدالت و توسعه در در مدت دوازده سال گذشته به دست آورده است منجر شود.
بزرگترین حزب مخالف در پارلمان یعنی حزب جمهورخواه خلق علیه این لایحه رای داد موضوعی که سبب شد اوغلو این حزب را به جانبداری از داعش متهم کند.تسلط داعش بر عین العرب به مفهوم تسلط بر نوار مرزی با ترکیه از شرق سوریه تا غرب آن است و این تسلط و سیطره جز با به کارگیری نیروی زمینی میسر نمی شود.
شاید هدف داعش از این جنگ و یورش زمینی کشاندن نیروی زمینی به معرکه برای برگرداندن ورق و وارد کردن تلفات سنگین به نیروهای ترکیه که نقش موثری ایفا خواهند کرد و به چالش کشاندن اردوغان در برابر ترکان است زیرا امکان افزایش کشته شدگان و کشیده شدن درگیری به عمق خاک ترکیه و ضربه خوردن صنعت گردشگری این کشور که 35 میلیارد دلار درآمد برای ترکیه به دنبال دارد، وجود دارد.این جنگ بدون شک بر جبهه داخلی تاثیر مخرب دارد و تبعات مادی و بشری زیادی دارد.
اقدام اردوغان در به تاخیر انداختن ورود به جنگ تا زمان آزادی 49 دیپلمات ترک گروگان گرفت شده نزد داعش اقدامی حکیمانه بود اما ورود به جنگ یعنی به خطر انداخته شدن جان هزاران سرباز و نظامی ترکیه است و ویرانی مقبره سلیمان پاشا پدر سلاطین عثمانی است.اعزام جنگنده های ترکیه برای عملیات برون مرزی موضوع تازه ای نیست زیرا ترکیه قبلا نیز در شمال عراق علیه پ ک ک حملاتی انجام داده است و در دهه هفتاد به قبرس نیرو اعزام کرده است اما برای اولین بار است که نیرو به سوریه و عراق اعزام می کند آنهم در جنگی که احتمال گسترش آن زیاد است.
جزییات طرح دخالت ترکیه در راستای ائتلاف مشخص نیست اما موضوعی که آشکار است این است که ترکیه همه ابزار خود را به کار بسته است و از نظر نظامی و سیاسی در پشت این ائتلاف ایستاده است تا کشورش را به پاکستان دیگری تبدیل کند.
هم اکنون می توانیم بگوییم که پس از این با تصمیم پارلمان ترکیه و یورش داعش به عین عرب و تسلط بر آن جنگ واقعی شروع شد است و ائتلاف جدیدی شکل می گیرد و خاورمیانه جدیدی متولد خواهد شد و احدی نمی تواند معادلات سیاسی و نظامی را پیش بینی کند.
ترکیه همه تخم مرغ های خود را سبد اوباما و همپیمانانش گذاشته است اما موضع ایران و روسیه و چین چه خواهد بود؟آیا آنها همچنان تماشاگر اوضاع خواهند بود؟روزهای آینده آن را مشخص خواهند کرد اما ملتهای منطقه تاوان پرداخت می کنند صرف نظر از اینکه چه طرفی پیروز یا بازنده باشد.
نظر شما