چرا امام محمد باقر (ع) به شکافنده علوم متصف شدند؟

خبرگزاری شبستان: مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت گفت: حجم مراجعات و پاسخ‌ها در زمان امامت امام محمد باقر (ع) به اندازه‌ای زیاد است که جامعه علمی تعجب می‌کند و پیشگویی پیامبر اکرم (ص) که به جابربن‌عبدالله فرمودند که تو فرزندی از من را درک می کنی که شکافنده علم‌ها خواهد بود تحقق می‌یابد.

حجت‌الاسلام محمد الله‌اکبری مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم با اشاره به سالروز شهادت امام محمد باقر (ع) عنوان کرد: اعتقاد ما شیعیان این است که همه امامان در میزان علم و دانش یکسان هستند ولی می‌بینیم که برخی از ائمه به صفات خاصی منتسب شده‌اند از جمله امام محمد باقر (ع) که لقب باقرالعلوم گرفتند.
 
مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) اظهار داشت: این که چرا آن حضرت به صفت شکافنده علوم متصف شده‌اند در صورتی که امامان دیگر چنین لقبی نگرفتند باید وضعیت جامعه را در عصر امام باقر (ع) و قبل از زندگانی آن حضرت بررسی کنیم.
 
الله‌اکبری تصریح کرد: این نکته بدیهی است که اگر یک عالم، اطلاعات علمی و عمومی زیادی داشته باشد ولی موانع فکری، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و محیط جغرافیایی وجود داشته باشد، در این صورت زمینه برای ارائه اطلاعات برای عالم وجود ندارد.
 
وی ابراز داشت: با مرور در تاریخ اسلام می‌بینیم که بعد از رحلت پیامبر، حضرت علی (ع) از مسند خلافت کنار گذاشته شد و بعد از شهادت آن حضرت نیز حکومت در دست بنی‌امیه می‌افتد و بنی‌امیه نیز فرزندان امام علی (ع) را از مسند تأثیرگذاری مستقیم بر جامعه و رفع نیازهای علمی، دینی، سیاسی و اجتماعی کنار می‌گذارند.
 
مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) با اشاره به این که با وجود موانع سیاسی اجتماعی مردم نمی‌توانستند بزرگان خود را بشناسند گفت: اگرچه امام علی و فرزندانش دارای علم وافری بودند ولی فرصتی برای ارائه آن نداشتند و شنونده لایق و دارای ظرفیت در اطراف ایشان بسیار کم بود.
 
الله‌اکبری با بیان این که بعد از واقعه کربلا، جامعه در اختناق شدید به سر می‌برد خاطرنشان ساخت: در آن زمان، به لحاظ فکری و اجتماعی فرهنگی ایجاد شده بود که مردم برای حفظ جان و آرامش خود به امامان مراجعه نکنند، گرچه در زمان امام سجاد مقداری از فشار و اختناق کم می‌شود و کسانی که امام سجاد را می‌شناسند بیشتر می‌شود.
 
وی با اشاره به این که امامت امام محمد باقر (ع) به مدت 18 سال بود عنوان کرد: در سال اول امامت امام باقر (ع) روند قبل برقرار است تا سال 99 هجری قمری که عمربن عبدالعزیز به خلافت می‌رسد گروهی از بنی‌هاشم ضد بنی‌امیه به فعالیت می‌پردازند.
 
مدیر پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت (ع) اظهار داشت: عمربن عبدالعزیز اقدامات قابل توجهی در سیاست اموی داشت از جمله ممنوع کردن لعن امام علی (ع)، برگرداندن فدک به خاندان علوی، منع کتابت حدیث و دیگر اقداماتی که فضای علمی، سیاسی و عقیدتی را تغییر می‌دهد و ارتباط مردم با امامان بیشتر می‌شود.
 
الله‌اکبری افزود: این فضا بعد از مرگ عمربن عبدالعزیز و تا انتهای امامت امام باقر (ع) وجود دارد و فضای فکری جامعه تغییر می‌کند و مردم برای نوشتن احادیث پیامبر (ص) به خاندان وی مراجعه می‌کنند.
 
وی تصریح کرد: حجم مراجعات و پاسخ‌ها در زمان امامت امام محمد باقر (ع) به اندازه‌ای زیاد است که جامعه علمی از علم زیاد امام محمدباقر (ع) تعجب می‌کند و پیشگویی پیامبر اکرم (ص) که به جابر بن عبدالله فرمودند که تو فرزندی از من را درک می کنی که شکافنده دانش خواهد بود تحقق می یابد.
 
پایان پیام/
کد خبر 406820

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha