خبرگزاری شبستان: تصمیم عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای ملحق شدن به ائتلاف حملات هوایی در سوریه منعکس کننده سیاست خارجی جاه طلبانه کشورهای عربی خیلجی است که طرح تغییر شکل توازن قدرت در خاورمیانه را آغاز کرده اند.
با احتساب مصر،سوریه و عراق که اکنون گرفتار جنگ داخلی یا تلاطم سیاسی داخلی هستند،ظهور کشورهای خلیجی به عنوان بازیگران می تواند حاکی از آن باشد که تاکید بر دشمنی با گروه های افراطی بهانه ای در دست آنها برای تغییر موازنه سیاسی در منطقه است.
اگرچه در ظاهر همه کشورها مدعی اند که تمایلی به استفاده از قدرت نظامی ندارند اما حملات هوایی در سوریه نشان دهنده افزایش طیب خاطر آنها برای استفاده از قدرت سخت در کنار دیپلماسی به بهانه مبارزه با تروریست ها است.
«جین کینینمونت» از اندیشکده بریتانیایی «چتم هاوس» در این باره می گوید:کشورهای خلیجی که خارج از خط سیاستی غرب معمولا حرکتی را انجام نمی دهند ممکن است در مناطقی که احساس می کنند خیلی برای متحدان غربی شان مهم نیست دست به اقدامات یکجانبه بزنند.
به عنوان مثال هر دو کشور عربستان و امارات برای حمایت از حاکمان جدید مصر از زمان کودتای نظامی سال گذشته میلادی پول خرج کرده اند و ایم بدون هماهنگی با متحد دیرینه شان یعنی آمریکا بوده است زیرا آنها عبدالفتاح السیسی،رییس جمهوری جدید مصر را مخالف جدی وقوی اخوان المسلمین می دانند.
این دو کشور از محبوبیت منطقه ای اخوان المسلمین ترس دارند و به همین علت هر کاری را برای حذف آنها از عرصه سیاسی انجام می دهند.
این نگرانی حالا امارات را بر آن داشته تا نقش بیشتری را در همسیاه مصر یعنی لیبی نیز ایفا کند.
به گفته واشنگتن،امارات متحده عربی برای حمایت از شبه نظامیانی که با گروه های اسلامی می جنگند مداخله کرده است.
عربستان و امارات همچنین به قطر فشار وارد می کنند و آن را متهم به حمایت از اخوان المسلمین در مصر و دیگر گروه های اسلامی در لیبی می کنند.
به همین دلیل در سال جاری میلادی این دو متحد عربی به همره بحرین،سفرای خود را در اقدامی بی سابقه از قطر خارج کردند.
سعودی ها همچنین حساسیت خاصی برای روی یمن دارند،جایی که در آن شیعیان حوثی بخش هایی از پایتخت را تحت تصرف خود در آورده اند.
در میان همه کشورهای خلیجی،عربستان و امارات دارای مجهز ترین نیروی هوایی هستند اما ظرفیت کامل نظامی انها به ندرت مورد آزمایش قرار گرفته است.
به همین دلیل نقش این دو کشور در ائتلاف ضد داعش به رهبری آمریکا و انجان حملات هوایی آنها در سوریه توجه بسیاری را به خود جلب کرده است.
در حقیقت مشارکت نظامی آنها در زمانی که قدرت های نظامی قدیمی عرب مانند مصر حضور ندارند،امری نو بوده است.
این در حالی است که این مشارکت می تواند خطرات امنیتی و سیاسی نیز برای هر دو کشور به همراه داشته باشد.
ملحق شدن عربستان به ائتلاف غربی ضد داعش می تواند عصبانیت بسیاری از سنی های تندروی این کشور را برانگیزد.
عبدالخالق عبدالله،کارشناس سیاسی امارات نیز در این باره می گوید:از جمله خطراتی که کشورش را تهدید می کند اقدامات تلافی جویانه است.
به گفته او اختلاف میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز می تواند یکی دیگر از نتایج ملحق شدن امارات و عربستان به ائتلاف ضد داعش باشد.
نظر شما