حجتالاسلام و المسلمین یحیی جهانگیری سهروردی استاد حوزه و دانشگاه و مبلغ بینالمللی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم، با اشاره به این که رشته آیندهپژوهی کمتر از یک دهه است که وارد جامعه دانشگاهی ایران شده است عنوان کرد: آیندهپژوهی یک رشته مهم و استراتژیک است که متأسفانه هنوز در ایران بومیسازی و اسلامیسازی نشده است و بر اساس نیازهای بومی و اسلامی ایران، اندیشه تولید نمیکند.
این مبلغ بینالمللی با بیان این که آیندهپژوهی در ایران محدود است اظهار داشت: در آیندهپژوهی که بعد از جنگ جهانی تأسیس شد، آینده را بر اساس دانش و مدلهای علمی بررسی میکند ولی در پیشبینیهای قدیم آینده را بر اساس حدسیات و کشفهای درونی، پیشبینی میکند.
حجتالاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی با بیان این که ما نباید منتظر آینده باشیم بلکه باید آینده را بسازیم تصریح کرد: ما نباید پیشبینی کنیم که ایران در 10 سال آینده چگونه است بلکه باید تصمیمها و راهبردهایی داشته باشیم که جامعه فرهنگی ایران در ده سال بعد، چگونه باید باشد.
در آیندهپژوهی باید آینده دینداری تحلیل شود نه آینده دین
وی ابراز داشت: متولیان دینی و فرهنگی باید ذائقه دینی فرهنگی جامعه را بازسازی کنند، از جمله دفاع مقدس که یک گنجینه بزرگ معرفتی است و برای این که این واقعه تاریخی ایران بازسازی شود نیاز به آیندهپژوهی دارد.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که آیندهپژوهی، پیشبینی و آیندهنگری نیست بلکه آیندهنگاری است گفت: آیندهپژوهی بدین معناست که آینده محتمل و مطلوب و ممکن را بررسی میکند، به عنوان مثال آینده دینداری در ایران چگونه باید باشد.
حجتالاسلام و المسلمین جهانگیری سهروردی با بیان این که در آیندهپژوهی باید آینده دینداری تحلیل شود نه آینده دین، بیان داشت: امروزه بعضی مسائل وجود دارد که افراد جامعه باور دارند که این مسائل جزء دین نیست و برخی مسائل هم در دین وجود دارد که مردم به آن پایبند نیستند.
کارشناس نهاد رهبری در دانشگاههای قم با اشاره به این که رابطه بین دین و دینداری رابطه التزامی نیست عنوان کرد: بسیاری از آیندهپژوهان درباره آینده دین بحث کردند ولی دین و دینداری دو مقوله کاملا جداست.
متولیان حوزه دین و فرهنگ زمینه آینده مطلوب دینداری جامعه را فراهم کنند
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی با اشاره به این که آینده مطلوب دینداری در قرآن و احادیث در زمان امام عصر (عج) اتفاق میافتد ابراز داشت: در آینده مطلوب دینداری، امام زمان (عج) رهبر همه امتها خواهد بود و مردم در عین این که به یک آئین دل بستند، نگاه ملیتی ندارند و نگاه آنان ارزشی است.
این مبلغ بینالمللی تصریح کرد: ما نباید برای رسیدن به آینده مطلوب منتظر باشیم بلکه باید آیندهنگاری کنیم و بنا به فرموده پیامبر اکرم (ص) باید برای ظهور امام زمان (عج) بسترسازی کنیم.
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به این که امام خمینی (ره) فرمود که در صدور انقلاب باید بسط فرهنگی داشته باشیم تأکید کرد: متولیان حوزه دین و فرهنگ باید زمینه آینده مطلوب جامعه را از لحاظ دینی و فرهنگی فراهم کنند.
وی با اشاره به این که مقام معظم رهبری (مدظله) فرمودند که ما باید الهامبخش در منطقه باشیم گفت: حرکت فرهنگی ما باید با مقیاس فرازمینی صورت بگیرد و به تدریج این مقیاس را بزرگتر کنیم تا به ظهور امام عصر (عج) برسیم.
حوزه علمیه یک واحد درسی به نام مطالعات راهبردی به طلاب ارائه دهد
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی تصریح کرد: حوزه علمیه به عنوان نبض نرمافزاری و تولیدکننده اندیشه دینی باید بر اساس نیازهای آینده جامعه، محصولات و اندیشهها و کتابهایش را تولید کند و ببیند جامعه دینی ما در آینده چه نیازهایی دارد.
استاد حوزه و دانشگاه با بیان این که تولیدات دینی ما نباید برای نسل گذشته باشد افزود: ما در تولید محصولات دینی نباید واپسگرا باشیم بلکه باید بهروز و پیشرو باشیم.
وی عنوان کرد: اگر حوزه علمیه یک واحد درسی به نام مطالعات راهبردی به طلاب ارائه دهد، میتواند نیازهای آینده دینداری و فرهنگی را بررسی کند.
حوزه علمیه رصدکده فرهنگی تأسیس کند
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی با بیان این که بخشی از فرهنگ جامعه ما به شبکههای ارتباطی تبدیل شده است و یک سبک زندگی را برای مردم آورده است اظهار داشت: اگر ما پنج سال گذشته میدانستیم که این اتفاق میافتد براساس آن، فرهنگ اندیشه و محوریت مورد نیاز را تولید میکردیم.
کارشناس نهاد رهبری در دانشگاههای قم تصریح کرد: در تحولات آینده، موجهای بزرگ فرهنگی در راه است که سبک زندگی و قالب فرهنگی مردم را تغییر میدهد ولی الان ما بیخبر هستیم و به فکر تولید محصولات نیستیم.
حجتالاسلام والمسلمین جهانگیری سهروردی تأکید کرد: ما باید ببینیم در آینده براساس رشد تکنولوژی چه اتفاقات فرهنگی در دنیا رخ میدهد و همچنین ساختار جمعیتی ایران در آینده چگونه است که همه اینها بر نوع فرهنگ و دینداری مردم تأثیر دارند.
وی با اشاره به این که مقام معظم رهبری (مد ظله) در چندین سخنرانی فرمودند که در حوزه علمیه باید تحولات آینده رصد شود تا براساس آن تصمیمگیری شود گفت: حوزه علمیه باید رصدکده فرهنگی تأسیس کند و با توجه به تأثیری که تحولات تکنولوژیک و اقتصادی بر فرهنگ دارد، یک نگاه آیندهپژوهانه داشته باشد.
پایان پیام/
نظر شما