حجت السلام سید محمد مهاجرانی از نویسندگان و شاعران کودک و نوجوان در پاسخ به این سوال که چگونه باید کودکان و نوجوانان با دفاع مقدس آشنا کرد به خبرنگار شبستان، گفت: اگر کودکان و نوجوانان امروز در زمان 8 سال دفاع مقدس نبودند ولی با وجود فیلم های تلویزیونی و مستندهای دفاع مقدس تا حدودی با حال و هوای جبهه آشنا هستند و نسبت به دفاع مقدس بیگانه نیستند.
حجت السلام مهاجرانی با اشاره به اینکه کودکان و نوجوانان امروز از منابع مختلفی در مورد دفاع مقدس اطلاعات کسب می کنند، ادامه داد: بخشی از این اطلاعات را از آثار سینمایی و ادبی کسب می کنند و برخی را از طریق اردوهای راهیان نور به دست می آورند. آنها در این اردوها تا حدودی با فضای میدان های جنگ از نزدیک آشنا می شوند. از طریق نمایشگاه های دفاع مقدس که هر سال در هفته دفاع مقدس برگزار می شود، نیز سعی می شود که از راه های مختلف همچون کتاب، تئاتر، فیلم، کتاب و ماکت بخشی از آن دوران شبیه سازی می شود و یک سری اطلاعات در اختیار نسل جوان قرار گیرد.
وی با تاکید بر لزوم بعد زیبایی ها و ارزش های دفاع مقدس از راه های مختلف به نسل نو اظهار داشت: یکی از راه ها این است که هنرمندان و نویسندگان، کتاب های بزرگسال در حوزه دفاع مقدس مثل خاطرات رزمنده ها و فرهنگ نامه های جبهه را مرور کنند و مباحث قابل طرح بررسی قشر کرودک و نوجوان را تهیه و فهرست بندی کنند و سپس آنها را در قالب کتاب و فیلم به بچه ها ارائه کنند.
این نویسنده که 10 محور قابل طرح از حوزه دفاع مقدس برای کودکان و نوجوانان را فهرست و مشخص کرده است، عنوان کرد: تکیه بر نیروی ایمان و توان داخلی برای مبارزه با دشمنان باید برای بچه ها تبیین شود. بچه های ما باید بدانند که بسیاری از کشورها جنگ کردندا ما با کمک و با وابستگی به سایر کشورها اما ما بدون هیچ وابستگی و با اتکا به خدا و خود به دفاع از کشورمان پرداختیم.
وی با بیان اینکه حضور همه جانبه مردم در دفاع مقدس از نکات قابل طرح برای بچه هاست، تصریح کرد: همه مردم از اقشار مختلف بسیج شدند و به جبهه ها رفتند و بقیه مردم و خانواده ها در پشت جبهه به کمک های مادی و معنوی پرداختند. در آن زمان همه در دفاع از کشور نقش داشتند. این نکته باید برای بچه ها توصیف شود که ما با وحدت توانستیم در مقابل دشمن بایستیم، با تهدیدهای مختلف مقابله کنیم و به پیشرفت برسیم. در سایه بحران های فرهنگی و اجتماعی هم می توان با اتحاد مشکلات را رفع کنند. حتی در حال حاضر که مشکل خشکسالی وجود دارد می توان با کمک هم آنرا حل و پشت سر گذاشت.
شجاعت از دیگر مقوله های قابل طرح دفاع مقدس برای کودکان و نوجوانان است که حجت السلام مهاجرانی به آن اشاره کرد و افزود: بچه ها باید بدانند که رزمندگان با تاسی از پیامبراکرم(ص) بی باکی را پیشه خود کردند. شجاعت آنها مشکل گشا بود. باید بچه ها را با شجاعت رزمندگان آشنا کنیم و به آنان تفهیم کنیم که در هر برهه ای میتوان فشارهای اقتصادی و مشکلات اجتماعی را با امیدواری به خداوند و شجاعت پشت سر بگذاریم.
به گفته نویسنده "گلهای باغ آسمان"، "حاجی کوچولو "و "پیامبر عزیز ما"، ارتباط قوی بین رزمندگان، ملت و رهبر انقلاب اسلامی از عوامل مهم در پیروزی دفاع مقدس بود که ضعیف بودن این ارتباط را می توانست مشکلات زیادی ایجاد کند، براین اساس ابن ارتباط باید برای بچه ها تشریح شود.
وی با اشاره به مفید بودن وصیت نامه شهدا برای بچه ها، خاطرنشان کرد: شهدا بسیاری از حرفها و پندهای خود را در وصیت نامه بیان کردند که نکاتی از آن مثل حجاب، عفاف، ایمان، دشمن ستیزی باید از این وصیت نامه ها استخراج شود و به زبان ساده به بچه ها آموزش داده شود.
حجت السلام مهاجرانی ایثارگری را از دیگر نکات قابل طرح دفاع مقدس بررسی رزمندگان برشمرد و گفت: همه افراد در آن دوره ایثارگری می کردند. خانواده هایی که فرزندان و پدران خود را راهی جبهه می کردند، ایثار می کردند. رزمنده ها یک جور ایثار می کردند و خانواده آنها نیز جور دیگر ایثار می کردند. مادر و پدر رزمندگان صبر و تحمل پیشه می کردند. در آن دوران چندین هزار کودک، پدر و برادران خود را از دست دادند و چندین هزار مادر، فرزندان خود را از دست دادند. فداکاری مادران و پدران و فرزندان شهدا می تواند موضوع جالب و قامل توجهی برای بچه های این دوره باشد.
وی با بیان اینکه ساده زیستی رزمندگان باید برای کودکان و نوجوانان امروزی تشریح شود، یادآور شد: جامعه، امروز دچار تجمل گرایی و رفاه زدگی شده است و این ضررهای زیادی دارد.در دوران دفاع مقدس رزمندگان با دست خالی و ساده زیستی در برابر دشمن مقاومت کردند. خانواده ها و بچه های آن دوران با ساده زیستی، قناعت پیشه کردند تا جامعه در دوران جنگ دچار مشکل نشود. باید ساده زیستی آن موقع به اطلاع بچه های امروز برسد و بچه ها بدانند که توانمندسازی در گروی ساده زیستی است و با کمترین امکانات می توان با توکل به خدا و امیدواری بزرگترین کارها را انجام داد.
وی یادآور شد: جانبازان از ابتدای جنگ تا بعد از آن سختی های زیادی کشیدند که باید بچه ها را در جریان آن بگذاریم. اگر کودک و نوجوانی در فامیل و همسایه خود جانباز نداشته باشد، نمی داند که این عزیزان چه سختی هایی متحمل می شوند. جانبازان اعم از شیمیایی و قطع نخاعی، سختی های خاص خود را دارند، بخشی از این سختی ها را می توان به اطلاع کودکان و نوجوانان رساند.
رسولی با بیان اینکه شهدا را باید به عنوان الگو به نسل نو معرفی کرد، افزود: بیشتر شهدای ما جوانان و نوجوانان بودند. کسانی بودند که در سن 15، 16 سالگی با استعداد فراوان، جبهه را انتخاب کردند. اگر این افراد دانشگاه می رفتند با وجود استعداد سرشار جز نخبگان می شدند اما با توجه به حمله دشمن حضور در جبهه را ترجیح دادند. سیره و سبک زندگی شهدا، چگونگی رفتار آنها با خانواده ها، بزرگترها و دوستان باید در قالب کتاب و فیلم و انیمیشن بررسی کودک و نوجوان امروزی تبیین شود.
پایان پیام /
نظر شما