به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ حجت الاسلام پناهیان در شب شهادت امام جواد (ع) در مهدیه تهران به بیان سخنانی در خصوص برنامه سبک زندگی آن حضرت برای انسان ها پرداخت و گفت: در معارف دینی داریم که علاوه بر نبوت و امامت، حکمت نیز در کودکی اعطا می شد چرا که حکمت کودک و میانسال و بزرگسال نمی شناسد.
وی اضافه کرد: حکمت و اعطای حکمت از دوران کودکی کاربرد دارد و از این روی خانواده ها بایستی بین فرزندان خود حکمت را رشد دهند.
حجت الاسلام پناهیان با اشاره به فرمایشات امام جواد (ع) افزود: امام جواد (ع) یک یادگاری ویژه به عنوان برنامه ای برای سبک زندگی مردم برای آیندگان به جای گذارنده اند که این برنامه، روحی بزرگ در دل خود دارد.
وی در خصوص این برنامه گفت: امام جواد (ع) دعایی را به عنوان تعقیبات نماز صبح سفارش کرده اند. ایشان در این دعا می فرمایند: «بسم الله و صلی الله علی محمد و اله، و افوض امری الی الله ان الله بصیر بالعباد، فوقیه الله سیئات ما مکروا، لا اله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین، فاستجبنا له، و نجیناه من الغم، و کذلک ننجی المؤمنین. حسبنا الله و نعم الوکیل، فانقلبوا بنعمة من الله و فضل لم یمسسهم سوء، ماشاءالله لا حول و لا قوة الا بالله، ما شاءالله لا ما شاء الناس، ما شاءالله و ان کره الناس. حسبی الرب من المربوبین، حسبی الخالق من المخلوقین، حسبی الرازق من المرزوقین ، حسبی الذی لم یزل حسبی، حسبی من کان منذ کنت لم یزل حسبی، حسبی الله لا اله الا هو، علیه توکلت، و هو رب العرش العظیم.»
وی در بیان معنی این دعا افزود: حضرت می فرمایند: بنام خدا و درود خدا بر محمد و خاندانش، و کارم را به خدا واگذار میکنم، به درستی که خدا به بندگانش بیناست، پس خداوند او را از زشتی مکرشان محافظت فرمود، معبودی جز تو نیست، پاک و منزهی من از ستمکاران هستم، پس ما او را اجابت کرده و از غم نجاتش دادیم، و اینگونه مؤمنان را نجات میدهیم. خدا ما را کافی بوده و بهترین نگاهبان است، با نعمت و فضل الهی بازگشتند و بدی به آنان نمیرسد، آنچه خدا بخواهد، نیرو و توانی جز به خدا نیست، آنچه خدا بخواهد نه آنچه مردم بخواهند، آنچه خدا بخواهد و اگرچه مردم ناپسند شمرند. پروردگار در مقابل پرورش یافتگان، و آفریدگار در برابر آفریده شدگان، و روزی دهنده در برابر روزی خورندگان برای من کافی است، کافی است برای من آنکه همواره مرا کفایت میکند، کافی است برای من آنکه از آغاز وجودم مرا کفایت نموده است، کافی است مرا خدایی که معبودی جز او نیست، بر او توکل کرده و او پروردگار عرش بزرگ است.
وی اشاره کرد: این دعا هر روز صبح برای رفع مشکلات سفارش شده است. مؤمنان نباید در زندگی خود دچار مشکلات باشند و جاری شدن چنین دعا و کلامی که سخن خدا و معصوم در آن نهفته است نشان دهنده معنای عظیم توکل در دین می باشد.
حجت الاسلام پناهیان تصریح کرد: عالی ترین مقام یک انسان رسیدن به مقام توکل و رشد در رسیدن به عالی ترین سطح از توکل است و اگرچه در بعضی روایات رسیدن به مقام رضا بالاترین مقام شمرده شده ولی در روایاتی نیز مقام توکل از مقام رضا بالاتر عنوان می شود.
وی ادامه داد: انسانی که اول صبح ندای "حسبی الله لا اله الا هو، علیه توکلت" را سر می دهد و می گوید خدا برای من کافی است و معتقد به این کلام باشد، این سخن و اعتقاد در طول روز اثرات خوبی بر زندگی فرد در ابعاد مختلف می گذارد.
وی بیان اینکه توکل بر خداوند از همه چیز بالاتر است، گفت: توکل به معنای تکیه کردن بر بالاترین قدرت است، انسان بایستی به قدرت خداوند مطمئن باشد و خدا را در لایه لایه های زندگی موثر ببیند چرا که خدا در اذهان رسوخ می کند و زندگی انسان ها را متحول می کند.
حجت الاسلام پناهیان خاطرنشان کرد: در توکل همواره ایمان انسان مورد امتحان قرار می گیرد و هر جا به خدا توکل شدید داشته باشد حتی بر روی آب راه برود و انسانی می تواند ادعای ایمان واقعی داشنه باشد که در عالی ترین سطح مقام توکل باشد.
وی با اشاره به کلام دیگری از امام جواد (ع) گفت: امام سخن دیگری دارند که ماجرا را خطرناک تر می کند. ایشان می فرمایند: « كَيْفَ يُضَيَّعُ مَنِ اللّهُ كافِلُهُ، وَكَيْفَ يَنْجُو مَنِ اللّه طالِبُهُ، وَ مَنِ انْقَطَعَ إلى غَيْرِ اللّهِ وَ كَّلَهُ اللّهُ إلَيْهِ.» یعنی چگونه گمراه و درمانده خواهد شد كسى كه خداوند سَرپرست و متكفّل اوست. چطور نجات مىيابد كسى كه خداوند طالبش است. هر كه از خدا قطع اميد كند و به غير او پناهنده شود، خداوند او را به همان شخص واگذار مىكند. این سخن نشان از آن دارد که اگر انسان به غیر دل ببندد اهل نجات نخواهد بود و نابود می شود.
وی با بیان ماجرای زندان افتادن حضرت یوسف (ع) گفت: یوسف پیامبر زمانی در توکل خود دچار لرزش و فراموشی شد و از بنده خدا درخواست نمود و همین از غیر خدا خواستن سبب شد 7 سال بیشتر در زندان بماند.
حجت الاسلام پناهیان بیان کرد: انسان نبایست به اسباب و علل امید ببندد و به ابزار توجه داشته باشد چرا که اگر دلبستگی و امید به اسباب ایجاد شود باعث ساقط شدن همان اسباب نیز ایجاد می شود.
وی با بیان اینکه توکل نمود ظاهری ندارد، گفت: توکل در باطن است و فرد متوکل و غیر متوکل هر دو ظاهر یکسان و اعمال یکسان دارند ولی روح حاکم بر اعمال شان متفاوت است که نتیجه ای متفاوت را رقم می زند.
وی افزود: تکیه کردن به اسباب و علل در ظاهر ظلم کوچکی است ولی در باطن فاجعه ای عظیم می آفریند و فردی که بخواهد با اسباب به اعتبار و رزق و روزی و حتی خدمت به خلق برسد چون تکیه بر غیر خدا داشته به هیچ کدام دست نخواهد یافت چرا که روزی در دست خدایی است که "وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ" است و از هر جایی که می داند روزی می رساند.
حجت الاسلام پناهیان بیان کرد: سنجش و بررسی ایمان فقط با توکل ممکن است و فردی را مؤمن بیابید که نسبت به دارایی ها و توانمندی ها و هنر و تحصیلات خود دلبستگی و خوشحالی و غرور نداشته باشد.
وی ادامه داد: خداوند همواره دنبال بنده پروری است و عبا دارد که روزی بنده از جایی به غیر خواست خداوند برساند. خداوند از بنده اش فقط بندگی می خواهد و از اینکه انسان در به دست آوردن روزی اش خلاف بکند و زیرآبی عمل کند و یا نماز و عباداتش را به جهت کسب روزی به تعویق اندازد، بیزار است و روزی را از چنین فردی سلب می کند.
وی در تبیین آثار دیگری از توکل گفت: توکل که باشد، دنیا و آخرت انسان با هم درست می شوند و کسی که تعقیبات نماز صبح امام جواد (ع) را بخواند و معتقد باشد، دنیا و آخرت خود را آباد کرده است.
حجت الاسلام پناهیان اشاره کرد: کسی که توکل به خدا داشته باشد مال حرام نمی خورد، کلاه شرعی نمی گذارد و کم فروشی در مال و علم انجام نمی دهد و حتی برای رسیدن به لذت حاضر نیست در مسیر غیر الهی قدم بردارد چرا که می داند خداوند انسان را به همه چیز می رساند.
وی افزود: یکی از ریشه های گناه کردن، توکل نداشتن به خداست و در جامعه امروز؛ بچه دار نشدن، ازدواج نکردن و واسط نشدن برای ازدواج جوانان از گناهان بزرگ قلمداد می شوند چرا که نشان از توکل نداشتن به خداوند است.
وی در این خصوص تصریح کرد: بعضی گناهان ظاهرشان شبیه گناه نیست ولی بسیار خطرناک ترند و گناهان باطنی نامیده می شوند که ریشه شان ناشی از توکل نکردن به خداوند می باشد.
حجت الاسلام پناهیان در پایام خاطر نشان کرد: خداوند زندگی هیچ کس را به گونه ای قرار نداده که نتواند بدون توکل به خداوند به خواسته هایش برسد و اگر توکل باشد برای هر انسانی مسیری پاک برای کسب رزق و روزی باز می شود و انسان ها بایستی بتوانند با عمل به برنامه ای که امام جواد (ع) به نام تعقیبات نماز صبح برای ما به یادگار گذاشته اند به رمز نجات و پیروزی که همان توکل به خداوند است برسند.
پایان پیام/
نظر شما