مساجد بدون برنامه و مدیریت نمی توانند جوانان را جذب مسجد کنند

خبرگزاری شبستان: عضو هیات علمی موسسه امام خمینی (ره) با اشاره به نقش مساجد در دوران دفاع مقدس، گفت: مرکزیت مساجد در اوایل انقلاب بیشتر بود و کانون توجه و انجام فعالیت های فرهنگی و اجتماعی و سیاسی محسوب می شد و بعدها به دلیل شکل گیری نهادهای مدرن حکومتی و اجتماعی شاید یک مقداری کارکردهای مساجد کمرنگ شد.

حجت الاسلام مهدی ابوطالبی، عضو هیات علمی موسسه امام خمینی ( ره) در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری شبستان با اشاره به نقش مساجد در دوران دفاع مقدس، گفت: پایگاه های بسیج مستقر در مساجد و فعالیت نهادی با عنوان شوراهای محلی در مساجد در اوایل انقلاب و انجام کارهای اجتماعی به شکل های مختلف باعث شده بود تا مساجد به کانون توجه تبدیل شوند.

وی خاطرنشان کرد: فعالیت بانوان در حسینیه ها و مساجد و آماده سازی کمک های مردمی، ثبت نام برای اعزام نیرو و حمایت های مادی و معنوی از جبهه های نبرد حق علیه باطل همه به مرکزیت مسجد انجام می شد.

حجت الاسلام ابوطالبی با بیان اینکه مرکزیت مساجد در اوایل انقلاب بیشتر بود و کانون توجه و انجام فعالیت های فرهنگی و اجتماعی و سیاسی محسوب می شد، ادامه داد: بعدها به دلیل شکل گیری نهادهای مدرن حکومتی و اجتماعی شاید یک مقداری کارکردهای مساجد کمرنگ شد.

عضو هیات علمی موسسه امام خمینی ( ره) افزود: سیستماتیک شدن از نوع با مدل های جدید می توانستیم مدل های سنتی خودمان را مدرن کنیم اما به دلیل اینکه نهادهای سیاسی و اجتماعی را باید با دنیا مطابقت می دادند بنابراین باعث کمرنگ شدن مسجد شد.

 

وی  با بیان اینکه امام جماعت و هیات امنا دو رکن مهمی هستند که می توانند مسجد را پویا و یا غیرپویا نمایند، اذعان داشت: امام جماعت مسجد و نوع ارتباط و تعاملش با مردم و اهل محل در ترغیب و جذب به مساجد نقش مهمی دارد.

حجت الاسلام ابوطالبی، سکونت امام جماعت، را در محله ای که در مسجد آن نماز اقامه می کند را یک مولفه مثبت در مرکزیت بخشیدن به مسحد برشمرد و افزود: امام جماعت باید نسبت به مردم محل، کسبه و همه افراد یک شناخت نسبی داشته باشد تا بتواند در انجام رسالت خود موفق عمل کند.

وی اضافه کرد: توانایی برقراری ارتباط با طیف های مختلف جوانان، کودکان، افراد مسن، روحیه امام جماعت در برقراری ارتباط و تعامل با دیگران همه می تواند در مرکزیت بخشیدن به مسجد موثر باشد.

حجت الاسلام ابوطالبی با بیان اینکه نوع نگاه هیات امنا نسبت به کارکردهای مسجد رکن دومی است که می تواند در مرکزیت مسجد موثر باشد، تصریح کرد: برخی مسجد را صرفا محلی برای اقامه نماز می دانند و معتقد هستند هر اقدام و فعالیتی که مزاحمت یا تداخلی برای اقامه نماز ایجاد می کند باید حذف شود و اقامه نماز چراکه را اولویت خود قرار داده اند.

وی نوع نگرش هیات امنا به کارکرد مسجد را مهم ارزیابی کرد و افزود: صندوق قرض الحسنه، کانون فرهنگی و برنامه های متنوعی برای خانم ها و آقایان در مساجد وجود داشته باشد و محلی برای دور هم جمع شدن اهالی محل و تعامل با یکدیگر باشد.

عضو هیات علمی موسسه امام خمینی ( ره) تاکید کرد: تغییر نگرش امام جماعت و هیات امنا و شناخت کارکردهای مسجد توسط آنها و تعریف برنامه هایی بر مبنای آن در مساجد می تواند زمینه حضور بیشتر مردم را در مساجد فراهم کند.

حجت الاسلام ابوطالبی با بیان اینکه در گام اول باید نگاه امام جماعت و هیات امنا را به کارکرد مسجد تغییر دهیم، اذعان داشت: برخی از ائمه جماعات افراد بسیار باتقوا، مومن و متعهدی هستند اما شرایط ثانویه امام جماعت را ندارند و قادر نیستند مسجد را مدیریت کنند و برای این کار مناسب نیستند.

وی اظهارداشت: شناسایی ائمه جماعت و توانمندی هایشان، برگزاری دوره های آموزشی برای ائمه جماعت، برگزاری دوره های تخصصی برای ائمه جماعت، ارسال بولتن هایی با محتوای آموزشی و فرهنگی به صورت ماهانه، پرورش و آموزش ائمه جماعت با این رویکرد، برگزاری دوره های ضمن خدمت برای ائمه جماعت از راهکارهایی است که می تواند در ارتقا سطح مدیریت ائمه جماعت کمک کند.

 

عضو هیات علمی موسسه امام خمینی ( ره) با بیان اینکه اقداماتی درراستای ارتقا سطح مدیریتی ائمه جماعت انجام شده است اما کافی نیست، یادآور شد: حوزه های علمیه نیز باید دوره های آموزشی ویژه امام جماعت و یا امام جمعه داشته باشند؛ حتی می توانیم رشته های مدیریت فرهنگی را تخصصی تر کنیم و گرایش مدیریت مساجد را راه اندازی و سرفصل دروس برایش تعریف نماییم.

حجت الاسلام ابوطالبی با اشاره به نقش مساجد در جنگ نرم ادامه داد: نحوه برخورد و نوع برنامه هایی که در مساجد ارائه می شود باید بتواند جوان را به مسجد جذب کند اما متاسفانه در مساجد یا برنامه نداریم یا برنامه های کلیشه ای و بی ارتباط برگزار می کنیم؛ باید آدم هایی داشته باشیم که بتوانند با جوان ارتباط برقرار کند.

وی با اشاره به اینکه نحوه ارتباط گیری و برخورد نیکوی امام جماعت و هیات امنا با مراجعان به مسجد نقش مهمی ایفا می کند، تاکید کرد: جوانان و نوجوانان دوست دارند در گروه همسالان خود قرار بگیرند بنابراین تعریف گروه های همسان در مساجد و آدم هایی که اینها را با هم ارتباط بدهد خیلی مهم است باید این نوع فضاهای ارتباطی و تشکیل گروه های همراه و همگن خیلی کمک می کند یعنی امام جماعت باید ابتدا با جوانان محل ارتباط برقرار کند و در ادامه در حل مسائل و دغدغه های آنان مشاوره بدهند که این موضوع به مرور زمان باعث می شود تا اقشار و طیف های مختلفی از مردم آن محل جذب مسجد شوند.

 

پایان پیام/

کد خبر 404901

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha