مساجد؛ تعلیم دهنده فرماندهان و آرامگاه شهدای گمنام

خبرگزاری شبستان: مسجد سنگر است، سنگرها را حفظ کنيد. اين فرمايش راهبردي بنيان گذار جمهوري اسلامي ايران درباره نقش و اهميت مسجد را مي توان يکي از عوامل اهتمام و اقبال عمومي به حضور فعال و پويا در مساجد و رشد و تقويت فعاليت هاي متنوع انقلابي، مذهبي، فرهنگي و حتي علمي مساجد تلقي کرد.

به گزارش خبرنگار سیاسی دفاعی خبرگزاری شبستان، در اوايل انقلاب و سال هاي جنگ يکي از وظايف مهم پايگاه هاي مقاومت مساجد کمک به نهادهاي انتظامي در حفاظت از شهرها بود و براساس آن تاسيسات حساس و مهمي مثل سيلوها، نيروگاه هاي برق و ... توسط بچه هاي پايگاه مساجد حفاظت مي شد و نگهباني از اين مراکز و همچنين بازرسي و کنترل عبور و مرور در ورودي شهرها بر عهده پايگاه هاي مساجد بود.به گفته وي، در آن زمان اگر نگهباني نبود، بچه هاي پايگاه بيکار نمي ماندند و گاه خودشان بيل و کلنگ بر مي داشتند و کارهاي ساختماني را در نقاط مختلف شهرانجام مي دادند زيرا روحيه خلوص و ايثار بر همه حاکم بود و همه بدون هيچ چشمداشتي در کارها مشارکت مي کردند.

يکي از نقش هاي مهم پايگاه هاي مساجد، ايجاد روحيه همدلي و اطلاع رساني به مردم درباره اهميت دفاع مقدس و حضور در جبهه بود و در زمان اعزام نيرو، تبليغات در محدوده پايگاه ها از طريق بلندگوي مساجد بين 2 نماز يا از طريق خودروهاي بلندگودار انجام مي شد.پخش سرودهاي حماسي و آهنگ هاي انقلابي و برگزاري نمايشگاه به مناسبت سالروز دفاع مقدس، سالروز آزادي خرمشهر و ديگر مناسبت هاي انقلابي از جمله ديگر فعاليت هاي پايگاه هاي مقاومت مساجد بود.

آموزش نیروهای اعزامی  و فرمانده پروری در مسجد

فرماندهان جنگ غالباً  از نيروهاي مسجدي بودند و از اين مكان مقدس برخاسته و رشدو نمو يافته‌اند. اين عزيزان در دوران شكل‌گيري و پيروزي انقلاب اسلامي محل فعاليت و مبارزات آن‌ها در مساجد بوده و تجربيات دفاعي و نظامي را از اين پايگاه آموختند. رزمندگان و نيروهاي مردمي نيز اكثريت قريب به اتفاقشان از اعضاءپايگاه‌هاي بسيج مساجد بوده و آموزش‌هاي ذهني، عقيدتي و نظامي را نيز در همين پايگاه‌ها فراگرفته و با كمك و هدات مساجد به جبهه‌ها اعزام شدند. پشتيباني و تداركات تأمين نيازهاي اوليه و ضروري جنگ نيز بخش عمده آن بر عهده مساجد بوده است.

آموزش هاي اوليه نظامي مثل آموزش کار با سلاح هاي سبک مثل کلاشينکف، ژ 3، ام يک و انواع سلاح کمري و بعضي مسائل مثل نظام جمع و ... در مساجد و محوطه آن انجام مي شد و در ابتداي جنگ بسياري از افراد اعزامي با همين آموزش ها در جبهه ها حضور مي يافتند تا اين که پادگان ها و مراکز آموزش بسيج در منطقه احداث شد و دوره هاي 45 روزه آموزشي که هم مفصل تر و هم تخصصي تر بود در اين مراکز، انجام مي شد.به گفته وي، در زمان جنگ، پادگان هاي آموزشي به تناوب در تربت حيدريه، نيشابور، بيرجند و ... راه اندازي شد.

مردم و حمایت هایشان در مسجد

اعزام ده‌ها ماشين حامل وسايل تداركاتي و پشتيباني از روستاها و بخش‌ها، صدها ماشين از شهرها و شهرستان‌ها، هزاران ماشين از استان‌ها و در نهايت ميليون‌ها ماشين در قالب كاروان‌هاي تداركاتي و پشتيباني از سراسر كشور به سوي جبهه‌ها كه حامل انواع و اقسام وسايل مورد نياز جنگ بوده‌اند (از تخم مرغ گرفته‌ تا مركبات و غلات و لباس و تا طلا و جواهرات مردم) همه و همه در پشتيباني از جنگ صورت گرفته و اين حمايت‌هاي وسيع تنها با نيات معنوي و الهي انجام مي‌گرفته است.

فعاليت هاي مردمي در مساجد بار سنگيني را از دوش سازمان ها و نهادهاي دولتي برداشت و با توجه به حجم و گستره جنگ تحميلي و کمک هاي گسترده جهان غرب به عراق، اگر مردم به صحنه نمي آمدند امکان مواجهه با آن هجوم بي سابقه وجود نداشت.اين رزمنده دفاع مقدس در ادامه صحبت هايش مي گويد: گاه در ميان کمک هاي مردمي از افراد سالخورده يا مستضعف کمک هايي را دريافت مي کرديم که ارزش مالي چنداني نداشت يا حتي مصرف مشخصي براي رزمندگان نداشت. اما اين کمک ها ارزش معنوي زيادي داشت و وقتي آن را براي رزمندگان ارسال مي کرديم رزمندگان در مي يافتند که چه موجي از اخلاص و پاکي پشتيبان آن هاست بنابراين همان کمک هاي به ظاهر کوچک، در تقويت روحيه رزمندگان خيلي موثر بود.

تنها پايگاهي كه توان و ظرفيت جمع‌آوري و هدايت اين كمك‌ها را در اقصي نقاط كشور به جبهه‌ها داشت، مسجد بود. به طور يقين مي‌توان گفت كه هيچ نهاد و يا مركز ديگري چنين پتانسل و قابليت را در بسيج همگاني براي حمايت  همه جانبه از جنگ نداشته است. و تنها مساجد بودند كه از عهده چنين كار بزرگ، بسيار گسترده و پرحجم  و چشم‌گير برآمده است.

مسجد نمادی برای هدف گزاری رزمندگان

يكي از مساجدي كه در طول دوران دفاع مقدس در ميان هزاران مسجد ديگر در گستره ميهن اسلامي داراي نقش برجسته اي بوده است . مسجد خرمشهر مي‌باشد. نقش مهم و اثر بخش مسجد خرمشهر آن‌چنان واضح و روشن است كه نيازي به تفسير و بيان مجدد ندارد. تمام عناصر تأثيرگذار در دوران دفاع مقدس يكجا همه در مسجد خرمشهر جمع است. اگر مسجد خرمشهر نبود خبري از مقاومت چند روزه اين شهر نبود و در همان روزهاي نخست اين شهر به اشغال دشمن در مي‌آمد. مسجد خرمشهر با پشتيباني از رزمندگاني كه از شهر دفاع مي‌كردند. در واقع مركز ثقل و گرانيگاه دفاع جانانه اين شهر بوده است.

پس از آزادي خرمشهر نيز مسجد جامع اين شهر نقطه اميد رزمندگان در تصرف و پاكسازي آن  از لوث وجود متجاوزان محسوب شده و اوج آزادي خرمشهر با حركت رزمندگان عمل كننده در عمليات و حضور شورآفرين آن‌ها در اين مسجد همرا با سردادن نداي الله اكبر  به قله كمال و اوج پيروز مبدل شد. مسجد خرمشهر با عمليات بيت المقدس جاودانه شد. و چه به راستي روزآزادي خرمشهر را روز مقاومت و پيروزي نام نهادند و چه نيكوتر كه مسجد خرمشهر نماد اين پيروزي قرارگرفته است.

روحانیت روح جاری در مسجد

بالندگي و فعاليت چشمگير مساجد در دوران انقلاب و هشت سال دفاع مقدس، مرهون زحمات و هدايتگري‌هاي خالصانه‌ي روحانيت است. اگر مساجد مراكز اطلاع‌رساني بودند، در واقع اساس اين اطلاع‌رساني، روحاني مسجد بوده است. زبان صادقانه و جذاب روحانيت و تأثيرگذاري عميق آن در افكار عمومي مردم، از نكات مهم تبليغ و اطلاع‌رساني در نظام جمهوري اسلامي است، كه كم‌تر مورد توجه قرار گرفته است.

روحاني صادق و فداكار، نه‌تنها مردم را به مبارزه با رژيم طاغوت و حضور در صحنه‌هاي انقلاب دعوت مي‌كرد، بلكه خود پيشاپيش همه در ميدان نبرد حاضر بود. پيروزي انقلاب اسلامي مرهون روشنگري‌ها و هدايت ظريف روحانيان بود، كه به عنوان نمايندگان امين و مخلص انقلاب در دل‌هاي مردم مي‌درخشيدند.

همچنين در دوران دفاع مقدس، نقش و حضور فعال روحانيت از سنگر مساجد تا سنگر جبهه‌هاي غرب و جنوب كشور، از صفحات زرين كتاب تاريخ دفاع مقدس است؛ حتي عبور داوطلبانه از ميادين مين و پيشتازي در شهادت، قداستي جاودانه به روحانيت فداكار بخشيده است.

همدلي و همزباني روحانيت در تاريخ انقلاب اسلامي و دفاع مقدس، از اسرار ناگشوده‌اي است كه هنوز نسل حاضر ما از آن اطلاع روشن و كافي ندارد. اگر اين راز خوب كشف شود، در واقع راه نشر ارزش‌هاي دفاع مقدس هم كشف مي‌گردد و آن حفظ پيوند معنوي مسجد با روحانيت است كه عدم اهتمام به آن، چالش‌هايي جدي را متوجه نظام جمهوري اسلامي خواهد كرد.

مساجد و وظیفه ایشان پس از جنگ

مساجد، همان طور كه خانه‌ی رزمندگان و شهیدان در دوران دفاع مقدس بودند، امروز بهترین كانون دینی و فرهنگی برای نشر ارزش‌ها و اهداف والای آنان به حساب می‌آیند. اگر مسؤولان دفاع مقدس،‌ مساجد را به عنوان مجاری انتقال ارزش‌های دفاع مقدس مورد توجه قرار دهند درحقیقت پیوندی جاودانه بین نسل امروز و فردا و ارزش‌های دفاع مقدس ایجاد خواهند كرد. در آن صورت، آحاد مردم همان طور كه حادثه‌ی عاشورا را در گنجینه‌ی تاریخ خود حفظ نموده‌اند، به همان شكل وقایع هشت سال دفاع مقدس را بخشی از اعتقادات خود دانسته، آن را جاودانه در سینه‌ی تاریخ این ملت خواهند داشت.

پایان پیام/

کد خبر 404373

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha